Re: Exekuce + ČID
To, že zam-ec je zároveň ČID, je přeci starost exekutora (v OSŘ ustanovení o více plátcích mzdy) a na vašem místě bych si nedělal žádné starosti. Exekutora o ČID můžete informovat, ale nemusíte a dál provádějte srážky jak jste zvyklá. Exekutor (až zjistí ČID) časem pošle sociálce exepříkaz, aby nezab. částku nepočítali, protože ji zohledňujete vy.
Teď abych vás špatnou informací nepoškodil. Vás ve vztahu zam-ec-sociálka něco spojuje, tj. zam-ec vám kvůli čemukoli hlásí, že je ČID? Pokud ano, potom bonzovací povinnost máte vy i zam-ec (dokonce pod sankcí až 50tis.). Obecně ale o jiných plátcích mzdy nevíte, povinnost se nabonzovat má pouze zam-ec.
Děkuji všem za reakce.
Takže já mám povinnost hlásit, že se stal ČID? A mám to hlásit všem exekutorům, od kterých mi přišel exekuční výměr nebo teda soudu? Mám exekuce jen u jednoho zaměstnance, tak se v tom příliš neorientuju...
A chápu to dobře, že jakmile pobírá ČID + je u nás zaměstnán a já uplatňuji celou nezbavaitelnou částku, tak celý jeho ČID jde na exekuci? Jak pak zjistím, kolik už mu bylo celkem sraženo v jednotlivých exekucích, tudíž kdy mám třeba přestat jednu srážet a začít s jinou?
Měla byste hlásit všem exekutorům (exekuční příkazy) a všem soudům (soudní výkony rozh.). Tím to pro vás končí, o vše ostatní se stará exekutor/soud. Po zaplacení dluhu exekutor exeřízení rozhodnutím zastaví-dozvíte se. Na exekuci by měl jít celý ČID minus jedna nebo dvě 1/3, které dlužníkovi spolu s nezab. částkou zůstávají. Exekutor ale může určit každému plátci mzdy výši nezab. částky, se kterou mají počítat - mrkněte do §298 OSŘ - např. každý počítá s polovinou, při normální mzdě to ale bývá celá nezab. částka u jednoho a nulová u druhého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.