Re: Jak zaúčtovat ? Pomůže někdo?
>Máme auto na úvěr od Škofinu. Auto bouralo a celé
>bylo zničeno. Pojišťovna Škofinu zaplatila pojistku a
>ten
>následně část odeslal naší firmě. Dám na 378/648, ale
>
>dál nevím jak to dostat z 379, kde vedeme spátky
>úvěru
>za auto. Prosím o radu jak z toho ven.
>
>Pojištovna Škofinu vyplatila 427 500,-
>a ta potom firmě 280 000,-. Na 379 zbývalo doplatit
>139 900,-
>Děkuji
Určitě byste měli mít od Škofinu nějaké vyjádření, kde se bude uvádět, kolik Vám přísluší z toho pojistného plnění a co s těmi zbývajícími splátkami. Nemám s tím osobní zkušenost, ale z jiných případů se domnívám, že to musí být nějakým rozhodnutím ukončeno. Třeba se tam dočtete, že máte splátky doplatit z toho Vám vyplaceného pojistného plnění. Nebo tam bude, že rozdíl mezi pojistným plněním vyplaceným Škofinu a pak Vám je doplatek těch pojistných splátek a nějaký další poplatek - třeba za předčasné ukončení úvěru. Pak byste třeba taky účtovala 427500,- 378/648; 139900,- 379/378; 280000,- 221/378;7600,- 5xx/378.
Závěr: sežente si to konečné vyjádření od Škofinu, kde ten úvěr uzavírají.
To už jsem prostudovala a nic tam není. Jenom poplatek za předčasné splacení úvěru. Což si také potom naúčtovali cca 3000,-
Částky vlastně ani neřeší. Já jenom nevím jak to zaúčtovat. Dále musím zaúčtovat likvidaci auta tzn. doodepsat a vyřadit z 022. Tady mě jenom mate, jakou částku mám dát do odpisů ? Jenom tu část zaplacenou ?
Odpis zaúčtujete 50%ní (tedy polovinu z odpisu, který připadá na rok 2011) 551/082 a zbývající zůstatková cena půjde 541/082. Vyřadíte 082/022. Z hlediska odpisů neřešíte tedy žádnou zaplacenou část.
Chápu, že konkrétní částky nebudou řešeny ve smlouvě o úvěru, ale pochybuji o tom, že Škofin neudělá nějaký papír na předčasné ukončení úvěru.
Protože mám daňové odpisy rovnající se účetním :-)). Neuvědomila jsem si, že budete mít asi odpisy rozdílné. Daňový odpis musí být dle zákona 50%ní.
K tomu ukončení úvěru: možná bude nejlepší, když se obrátíte na Vašeho daňového poradce a necháte si od něj poradit - nezapomeňte mu ten papír předložit, protože o částce za předčasné splacení budete samozřejmě také účtovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.