Re: Přeplatek DPPO na DPH
Dvě situace
1. správce daně převádí přeplatek z úřední povinnosti
§154/2 DŘ
Pokud takto převede správce daně, pak o tomto úkonu vyrozumí daňový subjekt dle §154/5
2. vy žádáte správce daně o převedení přeplatku
dle §155/1 DŘ
Pokud správce daně plně vyhoví, pak to daňovému subjektu neoznamuje, že vyhověl plně žádosti, pokud o to výslovně v žádosti DS nepožádal.
Velice děkuji za reakci. Já jsem postupovala podle tohoto §, ale pak jsem si pročítala příspěvky na tomto serveru a jedné tazatelce bylo řečeno, že od 1.1.2011 nelze žádat o převod. Nebylo vysvětleno proč, ale usoudila jsem, že mně unikla nějaká novela ....
Lze, ale jen v případě vratitelného přeplatku.
Mj. pokud vám vznikl přeplatek na DPPO, pak správce daně měl z úřední povinnosti přeúčtovat na nedoplatek DPH a bez žádosti.
Rozdíl je velký.Při přeúčtování z úřední povinnosti se přeúčtuje dnem vzniku nedoplatku (např. na DPH) kdežto u žádosti až dnem doručení žádosti.
Dle mého názoru je ale situace jiná. Vy jste sice podali žádost, ale v době podání žádosti nebyl na DPH nedoplatek.
Takže správce daně nemá na co převádět.
Zavolala bych na FÚ a domluvila bych se se správcem/kyní daně tak, že k 25.9. přeúčtují na nedoplatek DPH z úřední povinnosti. Oni to mají dělat z úřední povinnosti, ale málokde to skutečně dělají. Stačí pak jen telefonické upozornění a máte to přeúčtováno.
Tedy pokud je tam skutečně přeplatek na DPPO.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.