Re: Výnosy příštích období 384?
No nejde vlastně o zálohu, ono se jim nic nevrací, když by nechodili na kroužek celý rok. Je to jejich problém. Takže je to vlastně výnos příštího období a teď mě taky napadlo, že kdybych to dala na přijaté zálohy, tak bych potom měla vystavit správně zase jakoby doklad o zaplacení kroužku že? A to my nevystavujeme, tak je lepší to dát na ty výnosy a postupně rozpouštět. Myslím si to správně? Děkuji Vendy za odpověď a rady.
Dobré ráno, paní Vendy, prosím Vás, Vy jste taková zkušená účetní, chtěla jsem se zeptat, když vystavujete faktury a třeba za týden Vám někdo řekne, že tu službu nechce, tak vystavíte na tu fakturu dobropis a nebo ji prostě vynulujete a k uvedenému číslu faktury si napíšete třeba omylem vystavená? Jde mi o to, aby zbytečně člověk nemusel tisknout faktury na víc a potom i o párování úhrad, že když dáme 0, tak to nemusím nikde párovat nic, ušetření práce. Ale nevím, zda FÚ to nevadí? Děkuji za odpověď a radu.
Dobrý den, děkuji za kompliment :-)) S fakturami záleží prostě na tom, co umožní software. Třeba Navision by Vás k žádnému vynulování nebo přepsání faktury na někoho jiného, nepustil, tam se vždy muselo udělat storno celé faktury, tedy další papír. Ale jsou softwary, které změny pořízených dokladů umožňují. Ze zásady tedy - pokud již původní faktura opustila firmu a zákazník ji teoreticky dostal a mohl si odečíst DPH, vystavuji klasický dobropis. Pokud mám v ruce originál vystavené faktury, vystavuji storno, které nemusím mít zákazníkem potvrzené. Ponechávat ale nulovou fakturu se mi zdá nebezpečné, FU by se mohl ptát, zda jsme skutečně službu neposkytli a zda z ní nemuselo být odvedeno DPH. To je lepší fakturu celou smazat a bud číslo použít na další zakázku, nebo prostě vložit do šanonu papír s heslem NEOBSAZENO.
My naštěstí plátci DPH nejsme. Vynulovat to jde, tak tam dopíšu neobsazeno, to jsem ráda. Já to vlastně přebírám spíš vždy od kolegyně, co vystavuje faktury, ale najednou jsem si nebyla jistá jestli to takto může být, i když jsem to taky vždy tak dělala. Jinak opravdu moc děkuji za rady, fakt mi vždy moc pomůžete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.