Re: Vznik pracovního poměru
Podle mne může být den vzniku PP svátek a pracovní volno, ale pouze v případě, že to bude den nástupu do práce.V případě, že by byl první pracovní den pondělí, tak vznikne PP až od pondělí.
Pracovní smlouva může být podepsána např. v sobotu, ale pracovní smlouva musí mimo jiné obsahovat den nástupu do práce, což může být až pondělí a pracovní poměr vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce.
Stejně tak povinnost platit zdravotní pojištění vzniká pojištěnci dnem nástupu zaměstnance do zaměstnání a za den nástupu zaměstnance do zaměstnání se považuje den, ve kterém zaměstnanec nastoupil do práce.
U nemocenského pojištění je to stejné. Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém nastoupil do práce, tak že přihlášky na ZP a SP by byly od pondělí.
Může se zaměstnancí udělat pracovní
>>>>smlouvu od 17.9.2011 (sobota) a napsat nástup do
>>>>zaměstnání
>>>>(19.9.2011). myslím si že to jde, ale nejsem si na
>>>>100% jistá.
>>>>Děkuji za rada
>>>Den vzniku PP může být i svátek a pracovní volno.
>>
>>Podle mne může být den vzniku PP svátek a pracovní
>>volno, ale pouze v případě, že to bude den nástupu do
>>práce.V případě, že by byl první pracovní den
>>pondělí,
>>tak vznikne PP až od pondělí.
>>Pracovní smlouva může být podepsána např. v sobotu,
>>ale pracovní smlouva musí mimo jiné obsahovat den
>>nástupu do práce, což může být až pondělí a pracovní
>>poměr
>>vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě
>>jako
>>den nástupu do práce.
>>Stejně tak povinnost platit zdravotní pojištění
>>vzniká
>>pojištěnci dnem nástupu zaměstnance do zaměstnání a
>>za
>>den nástupu zaměstnance do zaměstnání se považuje
>>den,
>>ve kterém zaměstnanec nastoupil do práce.
>>U nemocenského pojištění je to stejné. Pojištění
>>vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém nastoupil do práce,
>>tak
>>že přihlášky na ZP a SP by byly od pondělí.
>
>Není to tak, nevznikne pracovní poměr v pondělí.
>Pracovní poměr vznikne dnem, který byl sjednán jako den
>vzniku PP, tj. i když je to sobota. viz § 36, odst. 1.
>Pojištění je úplně jiná věc.
Tak já čtu v zákoníku práce :§ 36 Vznik pracovního poměru
odst.1) Pracovní poměr vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce.
Pokud je dnem nástupu do práce pondělí, tak PP vznikne v pondělí za předpokladu, že podle § 34 odst. 1 obsahuje pracovní smlouva, což musí obsahovat, den nástupu do práce pondělí.
Pokud by byl nástup do práce určen na sobotu, tak by PP vznikl v sobotu.
Dotazu jsem rozuměla tak, že podepíší dne 17.9. pracovní smlouvu, ve které bude den nástupu do práce 19.9., potom vznikne PP podle § 36 odst. 1 dnem nástupu do práce tedy, 19.9.
Ne, podle mne chtějí, aby pracovní poměr navazoval ihned na PP ukončený. Takto by ztratil nárok na dovolenou za příslušný měsíc. Pracovní poměr může být sjednán od 17.9., kdy vzniká pracovní poměr, den nástupu do práce bude pondělí. On přece klidně může mít směnu naplánovanou i na sobotu.
Taky přece většinou se uzavírá pracovní poměr od 1.1. i když faktický nástup do práce je třeba i až 4.1.
Pracovní poměr může vzniknout i v den, kdy směna není naplánována.
Pokud bude směna v sobotu a den nástupu bude také v sobotu, PP vznikne v sobotu, to je jasné, vždyť jsem to psala.
Nevím, jak může být PP sjednán od 17.9. a den nástupu bude až 19.9., podle mne bude pouze smlouva podepsána 17.9. a když tam bude den nástupu do práce až 19.9., tak 19.9. vznikne PP.
Nakonec sama jste dala také odkaz na :
Pracovní poměr vzniká dnem ( 19.9.), který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce.
A jestli chtějí, aby byl nárok v takovýchto případech na dovolenou, mohou si vnitřní směrnicí stanovit, že jako bezprostředně navazující se povařuje např. i doba pracovního klidu mezi pracovními poměry a pod. Tuším, že tento § nepatří mezi ty od nichž není možné se odchýlit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.