Re: Skaratace u FO
Mzdy a podklady s tím spojené - to je mi jasné. Jde mi o účetní doklady, pokladní doklady, faktury, přiznání k daním (DPH, silnička, příjmovka), intentury, výpisy z banky, vše k majetku atd.
PO musí žádat archív, ale FO jsem pochopila, že ne, tak si to chci ověřit. Musím ale asi udělat nějaký soupis dokladů, které budu skartovat, nebo ani to nemusím? Děkuji
Podle mě ne.
Důležité je projít doklady, zda se některé netýkají probíhajících či potencionálních právních sporů nebo dlouhodobého odpisovaného majetku a pak teprve skartovat. Nebo výše uvedených personálních a mzdových dokladů.
A skartovat tak, aby podpisy OSVČ byly opravdu skartované (např. podepsané příkazy k úhradě do banky).
Osobně bych roční závěrky a podklady k důchodu neskartovala do doby, než bude mít OSVČ přiznaný důchod. Nebo alespoň doklad od OSSZ - informativní osobní list důchodového pojištění, který bude souhlasit s evidencí OSVČ.
Doby - záleží na tom, zda byla daňová ztráta nebo např.leasing.
Děkuji. Ještě se chci zeptat, kdyby byla v některém roce ztráta, posouvá se doba pro skartaci? Př. pokud by byla ztráta např. v období 2000 nebo 2001, skartovat bych nemohla? O ztrátě nevím, účto jsem převzala nedávno, jenom mě to napadlo, jak jsem si pročítala diskuze, že jak budu prolízat ty doklady pro skartaci, třeba na nějakou ztrátu narazím, tak mě zajímá, jestli tam není nějaká posunutá lhůta, že nemůžu skartovat po 10 letech, ale třeba později.
Záleží na tom, zda byla daňová ztráta uplatněna v pozdějších letech.
Technická poznámka - skartace není běžnou povinností externí účetní a podnikatel většinou ani netuší, kolik to je práce navíc. Bez předchozí domluvy = hlavně finančního ohodnocení = bych do toho po předchozích zkušenostech nešla.
Někde ty zkušenosti nabrat musím :-) Já bych tu skartaci ale fyzicky neprováděla, to si udělá FO sám, ale zajímá mě to okolo, protože o tom nic nevím a bude se mě na to určitě ptát. Děkuji Vám moc za ochotu, že jste mi věnovala čas a trpělivost :-) Nevíte ještě náhodou něco o archivaci? Máme firmu, která dělá externě účetnictví. Účetní doklady těch firem se ale u nás hromadí a nevíme, jak ty firmy donutit, aby si ty šanony odnesli (za chvíli to nebudeme mít kam dávat). Ve smlouvě o účetnictví o archivaci nic nemáme, ale jak už jsem psala, nevíme, jak je donutit, aby si to odnesli. Máme tu účta ještě z 90. let. Nevíte, co s tím?
Já je písemně vyzvala aby si příslušné šanony s uzavřeným účetnictvím přišli vyzvednout, někteří to udělali a ty co ne tak jsem jim postupně připravila od nejstaršího roku a když mi donesli podklady pro DPH tak jsem jim na předávací protokol (obsah šanonů vypsán v PP) vrátila postupně jejich účetnictví pro jejich archiv, a aby se nemohli vymlouvat že je toho hodně a musí si vzít větší auto tak jsem jim to chystala po jednotlivých rocích aby to mohli odvézt hned. Zkuste u mně to funguje.
A jak to děláte u klientů, kteří u Vás už nejsou? Máme právě i pár klientů, kteří si doteď šanony neodnesli, i když jsme jim to několikrát říkali. Účto už jim neděláme, ale šanony tu pořád jsou. Někteří klienti už ani nebydlí na té adrese, pod kterou je máme vedené. Co s tím? U jednoho víme, kde pracuje, párkrát jsme za ním byli a vyzvali ho, ať si ty šanony odnese, vždycky slíbil, že přijde, ale zatím nic, a už je to doba. Nevím, jak se takové případy řeší. Kdybysme znali adresy, napsala bych výzvu, ať si přijdou pro šanony, jinak že jim bude účtován poplatek za archivaci, a dala bych tam nějakou vysokou částku, aby je to donutilo přijít, ale otázkou je, jestli by to na všechny platilo, a jestli se to tak vůbec může.
Tak takového klienta už nemáme, když ale někdo takto "zlobil" tak jsme jej týden co týden někdo z nás telefonicky uháněl, on to pak nevydrží :-) přestane je to bavit aby jim furt volala nějaká baba :-) kvůli šanonům, to víte že Vás to nebude bavit, nedělám jenom účto tak vím že to funguje i jinde :-). A co se týče lidí co nemůžete dohledat respektive firem, tak zkuste obchodní rejstřík vyhledat tam buď aktuální sídlo podle názvu nebo IČ a pak ještě živnostenský rejstřík jak firmy tak FO tam by měli mít nejaktuálnější adresu jak firmy tak bydliště odpovědné osoby, rovněž tam jsou i provozovny, vyzvat doporučeně s doručenkou a s přímo vyčísleným archivním poplatkem případně přímo dovézt na adresu bydliště pokud ji najdete. Částku bych dala přiměřenou a časem nevyzvednutí navyšující. Nevidím důvod proč by jste nemohla vyčíslit arch.poplatek, když bude protistrana rozumná tak jej ani nemusíte chtít, vy také nemáte kanceláře jenom na archiv. Přeji hodně úspěchu a pevné nervy. E.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.