Re: Zemědělec - podvojné účetnictví
Děkuji paní nebo pane V., a kde se o tom dočtu více?
A musí být u přiznání daně z příjmů fyzických osob, která vede podvojné účetnictví a uplatňuje výdaje procentem z příjmů i přílohy jako je výkaz zisků a ztráty, rozvaha, příloha k účetní závěrce a účetní kniha?
Děkuji
V diskuzi, kterou jsem tu našla píší, že se přílohy podávají.
Slyším o tom poprvé o vedení účetnictví a uplatňování výdajů % z příjmů, jak se potom evidují příjmy a výdaje (v účtu výnosy a náklady) během roku, to se vůbec neúčtuje na účty účetní osnovy?
Nemám sice mezi klienty žádné zemědělce, ale zato mám majitele maličké, na rodinném domě postavené FVE. K datu poskytnutí licence byli povinni začít vést účetnictví, ale přitom chtěli uplatňovat výdaje %.
Takže teď jim zpracovávám účetnictví (kvůli zákonu) + zpracovávám nezávisle na účetnictví přehled příjmů pro potřeby daňového přiznání. Vlastně jim dělám účto + DE (zjednodušeně řečeno).
U mne se jedná o zemědělce s malou FVE na střeše rodinného domu. Pokud tomu dobře rozumím tak jim vedete účetnictví se vším všudy, účtujete na účty? Klient za mnou přišel zda bych mu nezpracovávala daňovou evidenci, vůbec nevěděl, že vede účto, to jsem zjistila na základě daňového přiznání za rok 2010. Za ten rok 2010 mi nepředal žádnou rozvahu, výkaz nic, jen tam byl peněžní deník a tak nevím zda je třeba účtovat nebo ne a ani nevím pokud by se účtovalo na základě čeho bych si dala počáteční zůstatky?
Sednout si s klientem a probrat situaci. Pokusit se mu vysvětlit, o jaký rozdíl se jedná. Zkusit se domluvit, aby donesl úplně všechny doklady z roku 2010. Jeho doklady i všechny tisky od minulé účetní.
Sama se musíte rozhodnout co v případě, že nebudete mít relevantní podklady pro zpracování.
>>>>U mne se jedná o zemědělce s malou FVE na střeše
>>>>rodinného domu. Pokud tomu dobře rozumím tak jim
>>>>vedete
>>>>účetnictví se vším všudy, účtujete na účty? Klient za
>>>>mnou přišel zda bych mu nezpracovávala daňovou
>>>>evidenci,
>>>>vůbec nevěděl, že vede účto, to jsem zjistila na
>>>>základě daňového přiznání za rok 2010. Za ten rok
>>>>2010
>>>>mi
>>>>nepředal žádnou rozvahu, výkaz nic, jen tam byl
>>>>peněžní
>>>>deník a tak nevím zda je třeba účtovat nebo ne a ani
>>>>nevím pokud by se účtovalo na základě čeho bych si
>>>>dala
>>>>počáteční zůstatky?
>>>
>>>Vedu účetnictví se vším všudy - vč.klasické účetní
>>>závěrky, výkazů a přílohy k účetní závěrce,
>>>dokladových
>>>inventur k 31.12.,...
>>>Bez rozvahy k 31.12.2010 se ale podle mě nehnete.
>>To vím, že se bez rozvahy nehnu, on už vedl účto i v
>>roce 2009 a u tohoto roku nemá taky žádnou rozvahu a
>>nic, tak nevím, co teď s tím, zřejmě vrátit? Nebo co
>>mi
>>poradíte? Děkuji
>
>Sednout si s klientem a probrat situaci. Pokusit se mu
>vysvětlit, o jaký rozdíl se jedná. Zkusit se domluvit,
>aby donesl úplně všechny doklady z roku 2010. Jeho
>doklady i všechny tisky od minulé účetní.
>Sama se musíte rozhodnout co v případě, že nebudete
>mít relevantní podklady pro zpracování.
Děkuji
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.