Re: úhrada fa. bez DPH
>>>>Dobrý den, setkal se někdo z vás s tímto případem?
>>>>Máme stavební zakázku pro jednu státní instituci. Po
>>>>třech měsících zaplatili první fakturu, ale pouze
>>>>základ... DPH zůstalo neuhrazené. Když jsme se na to
>>>>ptali,
>>>>tak nám bylo řečeno, že oni jako neplátce DPH takto
>>>>platí. Co je to za nesmysl? Když pominu, že my jsme
>>>>finančáku odvedli už před 3 měsíci, doteď jsme čekali
>>>>na
>>>>zaplacení a oni nám to nakonec nezaplatí? Nebo kde se
>>>>mám
>>>>na to informovat???
>>>
>>>Není to pozastávka?
>>>Odkontrolujte také, jak máte cenu ve smlouvě o dílo.
>>>Pokud je vše v pořádku, pak jednejte přímo s vedoucí
>>>ekonomického úseku, o řádné vysvětlení, proč vám
>>>zadržují část platby.
>>Ne, pozastávka to není. Právě že to nezaplacený je
>>přesně částka DPH.
>Máte k tomu nějakou smlouvu o dílo?
>Nebo aspoň potvrzenou objednávku s celkovou cenou?
>>Jistě že máme podepsanou smlouvu o dílo, ale ani v obch. podmínkách není nic o tom, že by neměli platit DPH. Proto jsem se prvně ptala tady, protože to martýrium, až tam budu volat a budou mě přepojovat z referentky na referentku a z odboru na odbor a zase zpátky mě dost děsí....
Takhle to bohužel nejde. To jsou totiž stavební práce, takže se fakturuje každý měsíc to, co je za ten měsíc uděláno. Nejtragičtější je, že ona instituce má 90 dní splatnost, takže práce z června zaplatili teď na konci září, a ještě ke všemu bez DPH, který my jsme museli odvést v červenci. Super, že??
Vím to, účtuji plátce, kteří poskytují služby státnímu sektoru. ˇuvěrují je takhle běžně.
Znám ty splatnosti 90 dní. Ale také vím, že nemá cenu jít za kovaříčkem, zjistěte si číslo hlavní účetní a na tu volejte, tedy pokud mají někoho takového. Neplátce plátci platí plnou cenu, nic si nemůže nechat (tedy mimo např. smluvně ujednané zádržné).
Mj. máte podepsaný předávací protokol?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.