Re: místo výkonu práce a pracoviště
není to pracoviště pro účely cest. náhrad dle § 34/2 ZP?
místo výkonu práce je určení, kde bude práce vykonávána, je to pojem uváděný v ZP, může být pouze jedno nebo i více míst, v podstatě to lze označit i jako pracoviště zaměstnance, ale pozr právě na to sjednání pracvoviště pro účely cest. náhrad, to je rozdíl. Podívejte se, jak přesně to tam máte uvedeno.
V PS je uvedeno:
místo výkonu práce bude: PLASA s.r.o. K sídlišti 5 387 06 Radomyšl
pracoviště: dílny firmy Blabla Husova ul 5 258 01 Dolní Dvory
o tom, že bylo pracoviště bylo sjednáno dle § 34 odst. 2 pro účely cest. náhrad není nic uvedeno. Takže si myslím, že cest. náhrady - stravné nenáleží i když budeme pracovat příležitostně v uvedeném místě výkonu práce nebo na pracovišti.
no jsem z toho kapku na rozpacích, co autor tímto myslel, protože jak píšete, to vypadá na dvě místa výkonu práce, to že to druhé nazval pracovištěm, je podle mne jeho blbost, ale stejně, v odst. 2 se uvádí, pokud je místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec,!!!což je Váš případ,, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance. Takže podle mne nárok na cestovní náhrady je a jako pravidelné pracoviště pro účely náhrad bude právě to místo, kde budou začínat Vaše pracovní cesty nejčastěji.(buď sídlo firmy nebo Vaše bydliště).
Není to sice stejný případ, ale hodně mě zaujal tento případ:
http://www.financninoviny.cz/kariera/pracovni-pravo/zpravy/misto-vykonu-prace-a-premisteni-zamestnavatele-odmitnuti-prace-zamestnancem-okamzite-zruseni-pp-nalez-us/676804
ale hlavně pro stanovisko soudce Musila, které je připojeno k rozsudku. Pikamtní mi na tom připadá to, že kdyby v tom senátu byli 2 takoví Musilové, tak by byl výrok přesně opačný.
No to mě podrž. Závěr by ovšem také mohl znít jinak: Nezbývá, než zaměstnavatele varovat: dejte pozor, s kým chcete uzavřít pracovní smlouvu. Musíte předvídat, zda ten zaměstnanec může či nemůže dostát svému závazku, ke kterému se zavázal v pracovní smlouvě, a pokud usoudíte, že v budoucnu nebude moci svůj závazek dodržet, smlouvu s ním neuzavírejte, jinak se může stát, že případný spor prohrajete, pokud bude rozhodovat soudce Musil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.