Re: OT..osobní dotazník
k nevím, jestli radost
>>>nebyla předčasná :-)
>>
>>no tak ještě chybí politická příslušnost a
>>konkretizace náboženského vyznání; co to je za
>>debilní firmu,
>>dyk mají dotazníky jak ze šedesátých let?!
>
>Jedna akciovka v Stř. kraji...no, je fakt, že zaspali
>dobu...většinu kolonek jsme proškrtali, tak jsem
>zvědavá, co na to v pondělí na personálním řeknou...:-)
vzato přísně dogmaticky-
fy má svůj dotazník, který by měl nastupující zam-nec vyplnit ve všech požadovaných kolonkách, jinak s ním nebudou jednat
-na druhé straně firma vyžaduje údaje, které jsou zákonem přímo zakázány vyžadovat, čili se dopouští porušení zákona a hrozí jí případný postih, pokud by to zjistila kontrola atd., takže firma je v situiaci, že jeden blb, který za to odpovídá-myšleno personalistiku- ji může přivést do problému a firmu na to nikdo neupozornil
Třeba se te´d nad tím proškrtaným dotazníkem proberou z mrákot,uvidíte. osobně mne jejich reakce zajímá, bu´dte tak hodná a napište, jak manžel dopadl.
Jo, Karo, něco podobného jsem také zažila...vyplňovala jsem "motivační" test, řadu nesmyslných otázek hodnotila číslem 1 - 5, podle toho, co se ke mně nejvíce hodí...ve výsledku to mělo prý být k tomu, aby se ředitel dozvěděl, zda jsem snadno "manipulativní" a zda lžu:-) (některé otázky prý byly dvakrát, jen jinak položeny)...jo, v některých firmách je to fakt na palici :-)
Tak to jsem absolvovala taky! V jiné firmě to bylo podobné a ještě rozsáhlejší. Některé kolonky jsem nechala klidně prázdné, myslím, že to bylo něco o sexu. A k tomu si nás při úvodním představování jednotlivě natáčeli na kameru. Měla jsem z toho dojem, že zkouší, co uneseme a jak se dokážeme ovládnout (fakt jsem měla sto chutí na ně vypláznout jazyk a odejít). Bylo nás tam asi 40, skončila jsem na 3. místě, ale brali jen 1. Vzápětí na to jsem získala místo u firmy, kterou zajímaly jen profesní znalosti.
Z vyjádření ÚOOÚ k opodstatněnosti vyžadovat osobní info v osobním dotazníku jedním orgánem veř. správy k 1.11.2010:
rodné číslo - ano
info o exekucích/srážkách ze mzdy - ano
dosažené vzdělání - nepovinné
info o dětech a datech jejich naroz. - ne u mužů (u žen kvůli starob. důchodu)
ZPS+stupeň invalidity - ano
Článek zároveň obsahuje vzorový osobní dotazník schválený ÚOOÚ na 1 list A4 , vaši exotiku neobsahuje, s vašimi požadavky se vůbec nepočítá, že by se je zam-tel vůbec opovážil vyžadovat.
Pájo, dám určitě vědět, také mě zajímá, jak se k tomu firma postaví...manžel nejprve i přemýšlel o tom, že by to vyplnil, ale nakonec jsem mu to rozmluvila...v pondělí má podepsat pracovní smlouvu, jsem zvědavá, jestli proškrtaný dotazník nebude podnětem k tomu, že ho nepřijmou...
V tom případě bych dotazník s chutí ofotila a řekla jim, že ho posílám na inspektorát práce, jak se na to budou tvářit. Otázkou je, zda u takové firmy pracovat, když si kladou tak nesmyslné podmínky už při nástupu. Většinou je to pak ještě horší, ale třeba to bude opravdu jenom neschopnost personalisty a ostatní bude v pohodě. Uvidíte. Držíme palečky!
Jenom ještě snad ať si zkontroluje a pořádně přečte pracovní smlouvu. Ta je podstatně důležitější než osobní dotazník! Hlavně druh a místo výkonu práce, datum nástupu, trvání pracovního poměru (doba určitá-neurčitá), zkušební dobu.
A ať si zjistí mzdové podmínky-zřejmě budou ve mzdovém výměru, který by také měl dostat při nástupu do práce.
Další možnost je, že personalistka potřebovala vykázat činnost, tak vyrobila toto, ale vyhodnocovat to nikdo nebude.
Nebo naopak odmítnutím odpovědět na některé perly se projevíte jako "osobnost", pak je ovšem důležité, zda hledají osobnost nebo ovci.
U některých "zakázaných" otázek je pochopitelné, že to z-tele zajímá, ale zjišťovat to pomocí dotazníku je dost mimo.
dovolím si nesouhlasit s DV. někdy je opravdu lepší nedostat se ve výběrovém řízení dál, člověk si může ušetřit spoustu nervů. není známo, zda za tímhle dotazníkem je pouze nějaká podivná/podivný personalista anebo přímo vyšinuté vedení:). pokud za tím stojí sám pán ředitel, tak to budete mít o zábavu postaráno i v běžném pracovním dni.
slyšel jsem, že např.v jedné firmě měli na chodbě společnou tiskárnu a když někdo na ní zrovna zadal tisk, musel vyběhnout na chodbu a zařvat: TISKNU!! :)))
Děkuji za vyjádření všech...v pondělí celý slavný dotazník manžel odnese na personální oddělení i s proškrtanými kolonkami a já sem odpoledne napíšu, jak to všechno dopadlo...také tajně doufám, že je to jen iniciativa "personalisty"...někteří jsou schopni vyplodit blbost non plus ultra, vždyť to tu čteme téměř denně...hezký víkend všem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.