Re: Jaký § a odst.při výpovědi zaměstnvt
Tak tohle bych neakceptovala ani omylem. Z vlastní zkušenosti, cokoli , co je jen ústně ,nemáte potom jak dokázat. Už několikrát se stalo, že šéf potom řekl "to jste špatně pochopili ...".Takže u tak závažného rozhodnutí bych zcela určitě požadovala písemné podklady, nejlépe pokud mají nějaké číslo jednací, na které se odvolávám přímo ve výpovědi.
Já vám to věřila hned, že to není výmysl, ale přesto bych měla velké obavy, obzvláště, když šéf jí zadal úkol - napsat výpovědi, bez jakéhokoliv dalšího upřesnění, protože výpověď pro nadbytečnost nebo rušení znamená automaticky výplatu odstupného. Což si nejsem jistá, že každý šéf ví.
>>>>>>>>>výpovědi. Ve firmě zůstanou jen 2 jednatelé a 2
>>>>>>>>>zaměstnanci. Jaký § a odst. mám do výpovědi napsat???
>>>>>>>>>§52 odst. a) NEBO odst. c) ?????
>>>>>>>>>Já bych dala odst. c) ..... o snížení stavu
>>>>>>>>>zaměstnanců......
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Poraďte prosím
>>>>>>>>
>>>>>>>>Vytiskněte šéfovi ZP § 48 až 73. Je to krátké a
>>>>>>>>srozumitelné. Ať vám řekne, jak si to představuje...
>>>>>>>
>>>>>>>Tak ať vám šéf napřed dá rozhodnutí o organizační
>>>>>>>změně při které tato místa ruší nebo rozhodnutí o
>>>>>>>zrušení
>>>>>>>celé firmy, Potom můžete dát výpovědi. Dřív nemáte
>>>>>>>na
>>>>>>>základě čeho výpovědi dávat.
>>>>>>
>>>>>>Rozhodnutí o organizační změně nemusí být písemné,
>>>>>>takže se stačí jenom zeptat.
>>>>>
>>>>>Tak tohle bych neakceptovala ani omylem. Z vlastní
>>>>>zkušenosti, cokoli , co je jen ústně ,nemáte potom
>>>>>jak
>>>>>dokázat. Už několikrát se stalo, že šéf potom řekl
>>>>>"to
>>>>>jste špatně pochopili ...".Takže u tak závažného
>>>>>rozhodnutí bych zcela určitě požadovala písemné
>>>>>podklady,
>>>>>nejlépe pokud mají nějaké číslo jednací, na které se
>>>>>odvolávám přímo ve výpovědi.
>>>>
>>>>To není výmysl můj, ale Nejvyššího soudu - rozhodnutí
>>>>o organ. změně nemusí mít písemnou formu, ani nemusí
>>>>být takzvaně vyhlášeno, ale zaměstnanec se o něm může
>>>>dovědět až z textu samotné výpovědi.
>>>
>
>
Písm. a) je použitelné v případě, že se ruší zaměstnavatel nebo část. Část zaměstnavatele je např. závod, prodejní místo apod., tedy to, co se ohodnocuje znaleckým posudkem. Sdělení, že rušíte kamionovou dopravu, odpověď na to, zda a) nebo c), nedává, musíte napsat více o organizační struktuře (pokud to bylo jenom pracoviště srovnatelné s účtárnou a já se rozhodnu svěřit vedení účetnictví externí firmě, je to písm. c) = účtárna nevykazuje znaky části zaměstnavatele, není účetní jednotkou apod.).
Tak teď jste mě Pájo, fakt pobavil. Domnívám se, že 90% šéfů má představu, že zaměstnanci skončí PP bez jakéhokoliv odstupného a svým podřízeným zadává tento úkol stylem "tebe platím od toho, abys vymyslel/a jak to udělat, abych nemusel platit nic,jinak tě tu nepotřebuju taky ..." A většinou, co podepisují vůbec nečtou, natož aby věděli, co to vůbec znamená. Ale možná jiní mají jiné zkušenosti. Tyhle jsou moje a mých známých.
Vaše hodnocení skoro všech šéfů jako blbů, neználků, lidí bez zájmu a pod. mne dost zaráží, já jsem se tedy pohyboval mezi lepšími, znalejšími.Asi jsem měl více štěstí, protože mne to i nutilo k tomu, abych na jednání byl vždy perfektně připraven, nenechal se zaskočit a byl schopen řešit i neřešitelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.