Re: Jak probíhá kontrola FÚ
Pokud Vám nahlásí, že kontrolují daně - tak úplně všechno DPH, daň z příjmu. Při DPH faktury přijaté, vydané, zda je správně uplatněno DPH, splatnost faktur, vyjedou si některé firmy a u nich
pak kontrolují, zda i oni mají v účetnictví tu samou fakturu, nevím
co děláte, ale jsou schopni přepočítávat materiál na co se kolik použilo, kde máte uskladněny zbytky, jak co účtujete a proč to tak účtujete. samozřejmě kromě+ faktur, tak jim musíte vyjet sjetiny z PC, podle kterých si to kontrolují - tedy Váš účetní program.
Pokud tohle všechno děláte, tak víte o čem píšu. A kontrola na FU - záleží na jaké úředníky narazíte - ovšem při nějakém nepříjemném jednání není problém zajít přímo za ředitelem a vznést
námitky. Já kontrolu absolvovala a OPRAVDU jsem skončila až u ředitele, protože takové jednání ze strany úředníků - je jich tam zbytečně moc a jsou důležití.Nakonec se mi musely baby omluvit....
opravdu záleží, kdo přijde, je to o lidech. K nám k mému překvapení přišli 2 sympatičtí pánové a probíhalo to hladce. Vzhledem k většímu rozsahu našeho účta si vybrali jeden měsíc a ten vzali důkladně doklad po dokladu. Jinak dost kontrolovali přiznání k DPPO, k němu chtěli vše doložit - opravné položky k pohledávkám, dary atd. ....Tak přeji hodně štěstí :)
Měla jsem kontrolu na jedné firmě - daň z příjmu, účto chtěli na CD + doklady, a myslím si, že záleží po čem konkrétně jdou. Hlavně se zajímali o zakázky, kdo fakturoval (tudíž náklady) a kontrolovali si, jestli i dodavatelé mají ve svém účtu tyto vystavené faktury.
OT Jak probíhá kontrola FÚ
Mě si pozvali jednou kvůli DPH (protože se mi v přiznání objevil vývoz). Paní se nelíbilo moje DUZP, já řekla že na něm netrvám a že se nechám poučit. Ovšem druhá úřednice vyslovila názor č.3, tak se šlo za vedoucí. Ta všechno smetla a řekla názor č.4, který byl ostatními účastníky akceptován jako jediný správný. Všichni byli spokojeni a šlo se domů :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.