Re: autorské poplatky
Za všechny přijímače se platí jen koncesionářský poplatek. Takže může docházet k absurdním situacím, kdy firmu tvoří jeden člověk a má jedno rádio v autě, jedno v kanceláři a jedno v dílně a platí třikrát (co kdyby najednou poslouchal všechny tři). Tazatelka se ptá na něco trochu jiného - na "výpalné" umělcům, které zastupuje Intergram. Tohle jsem nikdy nemusel naštěstí řešit, takže se pouze domnívám, že by se autorský poplatek měl platit jen za přijímače, které slouží k veřejné produkci. Pokud přijde zákazník do kanceláře, kde hraje rádio, o veřejnou produkci by se jednalo. Pokud si hraje účetní na radio sama v kanceláři, o veřejnou produkci nejde. Ale tento názor berze s rezervou.
se ptá na
>něco trochu jiného - na "výpalné" umělcům, které
>zastupuje Intergram. Tohle jsem nikdy nemusel naštěstí řešit,
>takže se pouze domnívám, že by se autorský poplatek
>měl platit jen za přijímače, které slouží k veřejné
>produkci. Pokud přijde zákazník do kanceláře, kde hraje
>rádio, o veřejnou produkci by se jednalo. Pokud si hraje
>účetní na radio sama v kanceláři, o veřejnou produkci
>nejde. Ale tento názor berze s rezervou.
>
Dobré ráno, ano myslím přesně to "výpalné". Koncesionářšké poplatky jsou mi jasné.
Četla jsem ten jejich zákon, nejsem z toho 2x moudrá:(((
na internetu jsem našla diskuse, kdy ta společnost OSA - INTERGRAM tvrdí, že se mají poplatky platit i z přijímačů, které jsou v kancelářích.. chápu kanceláře,kam se chodí na jednání.. např. zasedačka, ale např. na obchodním oddělení?, účtárna?
také z aut? když neprovozujeme audopravu, taxik? ale rádia mají naši obchodní zástupci, kteří cestují po republice? a jezdí sami?
Ještě počkám, jestli se někdo ozve, protože tenhle dotazník určitě musel přijít do více firem.. je to úplně čerstvé....
např. u těch aut je věta:
Užití zvukových a obrzaových záznamu ve vozidlech taxislužby, vozidel provozujících smluvní přepravu, vozidelch autopůjčenoven a služebních vozidlech která jsou využívána právnickou či fyzickou osobou k výkonu své činnosti a nesloužící k provozování veřejné hromadné dopravy.
auta obchodních zástupců využívám ke své činnosti, ale v tom autě nejezdí nikdo jiný než obchodní zástupce..
Oto to fakt vypadá, že chtějí peníze ze všech kanceláří, ze všech aut...???:(((((
Vladímire, děkuji moc za názor....
dobrý den, a nám už volali jestli už jsme o vyplnili???? a pán tvrdil, že stejdně jak platíme rozhlasové poplatky, tak budeme platit i ta autorská práva????
autopůjčovna,, dobrá do bych v autech brala.. je to pro veřejnost... kancelář, kde chodí zákazníci - dejme tomu...
.. ale účtárna???? a prostory kam nechodí zákazníci??? to se mi fakt nezdá...
Myslím, že nás bude víc, kdo budeme tápat..
děkuji moc za informaci
Blanka
blanko, na základě čeho jste se rozhodla, že dotazník nebudete vyplňovat. nám už taky volali. mám pocit, že moc tlačí na pilu. asi než se toho ujme tv NOVA, aby ulovili co nejvíc rybiček ... my jsme malé město, cca 50 tis. obyvatel, ale nechápu jaký to má vliv na jejich ceník ... raději jsem zatím nepočítala, kolik by nás to stálo ... ať si nekazím víkend.
zatím čekám až budou znovu urgovat, a když tak a´t napíší oficiální dopis. zatím jsem si našla tu definici Veřejné prostranství. Vedení mi to schválilo. že nemám nic vyplňovat. Takže čekám co z toho bude. Přece kanceláře firmy, kam nechodí veřejnost není veřejný prostor... taktéž si to myslím o firemních autech co používá vedení firmy, jako např. majitel a ředitelé...
mějte se hezky a na ceník se ani nedívejte... jde o princip:)) jak by řekla moje dcera:)))
Blanka
To s tou TV NOVA není špatný nápad. Možná by tip ocenili ;-)) A vliv velikosti města na ceník? Jejich ceny jsou odstupňovány podle velikosti obce, zřejmě podle logiky větší město = bohatší firmy, které je možné oškubat. Zajímavé je také to, že na jejich stránkách jsou dva různé ceníky platné pro rok 2011. Jeden z nich obsahuje navíc položku A1, ve které se právě hovoří o služebních autech. Ceník s položkou A1 byl vytvořen 1.10.2011, bez této položky v prosinci 2010. Také firma COLLECTIVE INTELLIGENCE, a.s se najednou vynořila jakoby odnikud. Skoro to vypadá, jako by nápad se zdaněním služebních aut přišel odněkud zvenku mimo Intergram. Ale to je pouhá spekulace.
aha, takže někdo vymyslel, jak ještě víc oškubat firmy, tak se od října udělala další kolonka na další možnost ... a zpětně za celý rok to firmy musí doplatit. a dopisy posílají především firmám, u kterých je jasné, že rádia a autorádia používají ... podivné
opravdu zajímavé, takže už i dílna je veřejný prostor? a ta osobní auta? je taky veřejný prostor.. chce to právníka, který nám objasní co je to veřejný prostor...
takže i náš sklad? je veřejný prostor, kam mají přístup JEN SKLADNÍCI??? A NENÍ náhodou veřejný prostor i můj obývák?? když mi tam chodí návštěvy???:)) vlastně takto:(((
Blanka
Dobrý den.
Do naší společnosti už také dorazil email od společnosti Collective Intelligence. Pěkně arogantní, navíc se v něm lživě odvolávali na předchozí domluvu s asistentkou. Dotazník jsme nevyplnili a naopak poslali zpět rozhořčený email, kde přišli na to, že máme nějaká rádia a dochází u nás k "veřejné produkci". Pokud jsou propojeni na nějakou databázi plátců koncesionářských poplatků není to zneužití osobních údajů nebo něco takového? Navíc přemýšlím, že jim oznámím, že koncesionářské poplatky platíme dobrovolně jen jako vyjádření podpory Českému rozhlasu aniž bychom jako s.r.o. vlastnili nějaké rádio, jsem zvědavý co řeknou na to...
Přístup k databázi koncesionářských poplatků by teoreticky mít neměli. AZ jim povoluje pouze požadovat informace od celních orgánů a orgánů vykonávajících státní statistickou službu (§42/1) a nic jiného - pokud jsem něco nepřehlédl.
Jinak si myslím, že oplácet aroganci arogancí nebude to správné řešení. Spíš získat víc viditelných odpůrců tohoto nesmyslného výkladu zákona. V pátek jsem zaslal do TV Prima tip na možnost reportáže do Zpráv s odkazem na tato dvě vlákna v tomto fóru, ale odpověď zatím žádná. Pokud se neozvou do konce týdne, pošlu to ještě do Novy. Snad jim to bude připadat zajímavé. Rozhodně bychom tímto způsobem na svou stranu získali víc podpory než bombardováním Collective Intelligence či Intergramu individuálními maily.
Přesto si myslím, že je lze porazit jejich vlastní zbraní - a to rozsudkem ESD ve věci platby autorských poplatků z televizí na hotelových pokojích. Tento spor sice vyhráli, ale soud rozhodl na základě argumentů, které by se nám teď hodily. Nevíte někdo náhodou číslo jednací tohoto rozsudku nebo přímo odkaz na něj? Já mám jen výtažky a rád bych si ho přečetl celý. Přece jenom - "dábel je skryt v detailu"...
Dobré ráno, tak jsem si to četla... je to na mě moc odborné... ale připadá mi, že tedy firma Integram a Collective Inteligence mají právo na to vymáhat autorské poplatky, když hotelový pokoj je veřejný prostor... takže oni si to aplikovali, že kancelář je veřejný prostor také tím, že majitel firmy umožňuje veřejnosti - zaměstnancům - poslouchat v kanceláři autorká díla:)) taktéž dílny atd.
a auta asi taky:)))
??
Blanka
Myslím, že docházíte ke špatnému závěru. Tohle ESD rozhodně neřekl. Ale nechci předjímat, dokud si to důkladně neprostuduji sám. Spíš to opravdu vypadá, že se jedná o pokus Intergramu a CI vzbudit dojem, že se za tato rádia platit musí. Ale ve finále to fakt chce dobrého právníka na autorské právo, podnikový právník tolik zkušeností mít nebude.
Vladimíre, to by bylo dobře, kdyby neměli nárok.. připadá mi to padlé na hlavu....
Ptala jsem se také naší daňařky a ta zjišťovala u nich ve firmě zda jim něco nepřišlo - zatím nepřišlo, ale říkala, že o tom slyší poprvé, a že se jí nezdá, abychom něco platili, ale že to chce právníka....
Mějte se hezky
Blanka
>>>>>- "dábel je skryt v detailu"...
>>>>
>>>>Tak už jsem si to našel. Pokud by to někoho zajímalo,
>>>>jednací číslo ESD je C-306/05.
>>>
>>>Dobré ráno, tak jsem si to četla... je to na mě moc
>>>odborné... ale připadá mi, že tedy firma Integram a
>>>Collective Inteligence mají právo na to vymáhat
>>>autorské
>>>poplatky, když hotelový pokoj je veřejný prostor...
>>>takže oni si to aplikovali, že kancelář je veřejný
>>>prostor také tím, že majitel firmy umožňuje
>>>veřejnosti
>>>-
>>>zaměstnancům - poslouchat v kanceláři autorká díla:))
>>>taktéž dílny atd.
>>>a auta asi taky:)))
>>>??
>>>Blanka
>>
>>Myslím, že docházíte ke špatnému závěru. Tohle ESD
>>rozhodně neřekl. Ale nechci předjímat, dokud si to
>>důkladně neprostuduji sám. Spíš to opravdu vypadá, že
>>se
>>jedná o pokus Intergramu a CI vzbudit dojem, že se za
>>tato rádia platit musí. Ale ve finále to fakt chce
>>dobrého právníka na autorské právo, podnikový právník
>>tolik
>>zkušeností mít nebude.
>
>Vladimíre, to by bylo dobře, kdyby neměli nárok..
>připadá mi to padlé na hlavu....
>Ptala jsem se také naší daňařky a ta zjišťovala u nich
>ve firmě zda jim něco nepřišlo - zatím nepřišlo, ale
>říkala, že o tom slyší poprvé, a že se jí nezdá,
>abychom něco platili, ale že to chce právníka....
>
>Mějte se hezky
>Blanka
Autorské poplatky za poslech rádia i TV je opravdu trochu zcestný. Tyto poplatky přeci platí již rozhlasové stanice, které hudbu vysílají, tak proč mají ztuplovaně platit i ti, co ji poslouchají? Domnívala jsem se, že náklad na tato autorská práva jsou obsažena v koncesionářských poplatcích. Jeden člověk v kanceláři, jeden v autě, co to má společného s veřejnou produkcí, již rozhlasovou stanicí zaplacenou veřejnou produkcí. A hlavně z čeho vychází ceník, to by ta společnost mohla chtít jakoukoliv částku, kdo určuje kolik to má být? Nic neposílám, nic nevyplňuji, čekám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.