Re: životní pojištění hrazeno zaměstavat
protože on nám podepsal, dohodu o úpravě mzdy a tam nás žádá o snížení hrubé mzdy a následné využití úspor na odvodech na jeho soukr.živontí pojištění. Já už tomu nerozumím, snížení o 600 hrubé mzdy,ale mě to vyjíždí tak že se mu strhává 600 Kč z čisté mzdy,prosím poradte jak to má být, dejme tomu že má každý měsíc 15 000 hrubého , tak mě vyjde čistá a z toho se strhává 600Kč
aha, tak tu dohodu sepisovali ještě z té pojištovny, kde má zaměstnanec uzavřeno to pojštění, takže oni to mají špatně, a my to v každém případě děláme dobře, z čisté mzdy zkrátka srážíme 600 Kč a 400 přispíváme. jen těch 400kč co mu přispíváme, to se neodráží ve mzdě, že? to až když mu platíme každý měsíc těch 1000 kč, tak aby věděl že ten ¨příspěvek mu dáváme ,že? moc děkuji za info
Nemám teď žádnou smlouvu k dispozici, ale pokud si vzpomínám, tak v návrhu je údaj o částkách, které bude přispívat zaměstnavatel. U firem, pro které zpracovávám účto, mají u každého pracovníka ve mzdovém výměru, kolik jim firma bude formou životního pojištění přispívat, na jaký účet atd.
Jen tak na okraj mě napadá : Pokud tu smlouvu nemáte v ruce, kde berete jistotu, že příspěvek firmy ve výši 400 Kč je osvobozen od daně z příjmů ?
A k vaší otázce : pro firmu je to jedno, ale pro zaměstnance jen v případě, že je s PF jasně dohodnuto, co je příspěvek zaměstnavatele a co zaměstnance. To má význam pro zdanění v případě výplaty odbytného.
nemyslím co se týká zaměstnance, myslím příspěvek 400 který příspívá zaměstnavatel. My to tomu zaměstnanci hradíme každý měsíc z našeho účtu, s tím,že 600 Kč se mu sráží ze mzdy a těch 400 dáváme jako příspěvek,ale já ho musím nějak zaúčtovat do ost.závazků, a my to dáváme jako danový výdaj zaměstnavatele, tak jsem se ptala jestli to je dobře.
Dobrý den, jen mě k danému tématu napadá - neměl by být příspěvek zaměstnavatele evidován v každé výplatě jako nezdanitelná dávka (nepodléhá poj. ani dani) a na straně druhé je v tom samém měsíci srážka - tzn.odvod na účet penzijního fondu nebo pojišťovny. Zároveň se dá dobře sledovat hranice 24000 v roce, nad kterou už zaměstnanec odvádí poj. Co vy na to??
Zadávám do personalistiky a následně tyto částky vstupují do měsíčních mezd. Takže mám uvedeno u pracovníků ve mzdových listů. Ze zpracovaných mezd se generují předpisy závazků a náklady na účet 525. Na konci roku ohlídám, zda částky u jednotlivých pracovníků nepřekročily hranici 24.000,-Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.