Re: Nepř.provoz-náhrada za svátek nebo Ř
Souhlasím, ale pokud měl nadřízeného, jako u nás ve firmě, tak to bude rozhodovat i ta účetní!!
z vlastní zkušenosti, po nástupu do mzdové účtárny:
zam-ec si pravidelně na svou plánov.směnu ve státní svátek ( v nerovnoměrně rozvržené prac. době !!!) už dopředu ústně hlásil, že bude doma a požadoval svátek proplatit!
Vznikal mu tak k 30 dnům dovolené i dalších 12 dní navíc a placených!! Dohadoval se, že mu je přetím stará mzdová platila a má na ně nárok! Chce to samé jako prac. v režimu PO-PÁ. NOSIL ODKAZY Z INTERNETU, ŽE JE V PRÁVU.
Jeho vedoucí to přecházel mlčením, nevyžadoval, aby se do práce dostavil, nedal mu "A" a pak já to měl řešit při zaplacení na výplatě.
Řešil jsem to až na inspektorátě BP, kde mi povídali, že se vše odvíjí od plánu směn, který musí zam-ec dodržovat. Na plánovanou směnu, pokud chce být doma, může - dostat dovolenou!!!!!! § 219/2 se zde nevztahuje, jde o režim nerovnoměrně rozvržené pr.doby!!!!!!
Dále ho omlouvá pohřeb, svatba. lékař! Nelze prý nic jiného.
Na inspektorátu jsem doložil plán směn, docházku i způsob placení!
Po jeho dalším bouřlivém výstupu a odvolávání se,že ho právě tato instituce utvrdila v jeho právu, jsem po telefonickém dotazu zjistli, že zam-ec je vůbec nekontaktoval!!! Prý se na jeho návštěvu móóc těší.
Na závěr: plán.směna ve svátek - platí se práce + přípl.st.svátek + je-li o víkendu i přípl.víkendový
nenaplánovaná směna na st.svátek - neplatí se nic!!!
Dovolím si několik poznámek a budu rád, když se k tomu vyjádří i jiní.
Nemyslím si, že je možno napsat, že nějaký paragraf neplatí u nerovnoměrně rozvržené pracovní doby, pokud to není někde výslovně uvedeno. Považoval bych to za nerovnost před zákonem.
V případě, že zaměstnavatel nutně práci zaměstnance nepotřebuje (třeba omezení provozu ap) tak si myslím, že to finančně vyjde zaměstnavatele úplně stejně. Pracuje ve svátek a stejně je doma jiný den za průměr. Nezapomínejme, že za svátek je prioritně NV v jiný pracovní den.
Zajímal by mě názor právníků, ale osobně si myslím, že pokud pracuji po-Pá a zaměstnavatel by trval na tom, že musím přijít do práce např. ve středu ve svátek, tak musím přijít taky. Samozřejmě s kompenzací dle ZP. Nikde jsem nenašel větu, že mám právo být ve svátek doma. To píši jako rekaci na povinnost zaměstnance dodržet směny.
Musím sám sebe opravit, psal jsem dříve než jsem přemýšlel, ZP samozřejmě stanovuje podmínky, kdy se může konat práce ve svátek. Nicméně je tam vyjmenovaných tolik oborů (vše co se dotýká služeb obyvatelstvu a doprava), že to platí pro celekm velkou skupinu obyvatel.
Zaměstnanec samozřejmě neměl pravdu v tom, že si dopředu určoval jestli na svátek přjde nebo ne. To si koledoval o Áčka.
Na druhou starnu tím rozhodně nezískal dalších 12 placených dnů. Jenom to, že byl doma ve svátek a ne jiný den.
Zrovna moje dcera pracuje u německé firmy, kde se chodí do práce i ve svátky, které připadnou na všední den.
A pokud na ispektorátě tvrdí, že neplatí § 219/2, tak tam tedy taky musí být odborníci na slovo vzatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.