Re: Intergram
To platíte koncesionářské poplatky, tazatelka uvádí poplatky za autorské odměny (viz. Integram, OSA,...)
Koncesionářské poplatky upravuje zákon č. 348/2005 Sb. o poplatcích za rozhlasové a televizní vysílání. Jedná se o poplatky za držení televizního a rozhlasového přijímače.
Autorské odměny náleží nositelům práv podle autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským), tj. autorům, výkonným umělcům a výrobcům zvukových či zvukově obrazových záznamů a vysílatelům.
Autorské poplatky by měla platit každá fyzická nebo právnická osoba, která zpřístupňuje autorská díla, umělecké výkony a zvukové či zvukově obrazové záznamy veřejnosti prostřednictvím rozhlasového nebo televizního přijímače.
A problém je podle mě ve výkladu, co je to veřejné místo.
Normálně si pod tím člověk představí obchod, restaurace, hotel,..
A Integram si pod tím přestaví např. i provozovny, kanceláře a vozidla zaměstnavatele, kam mají přístup zaměstnanci.
Tak už jsem to taky dostal.
Pokud tomu dobře rozumím, tak Intergram dospěl k názoru, že veřejné prostory je všechno, kde se vyskytuje rozhlasový přijímač. Čili jde pouze o jejich výklad ?
A z toho tedy vyplývá, že ani dotazník nejsem povinen vyplnit. Nebo se mýlím ?
Náš postoj bude následující : nebudeme vůbec reagovat a jdu si pro jistotu přečíst autorský zákon.
Copak, pokoj v hotelu, to bych po desátém pivu asi i pochopil (nebo proto, že hotel neprovozujeme ?), ale firemní auto nebo kancelář ? Nevíte, jestli je k tomu nějaká judikatura - tedy kromě případu hotelového pokoje ?
Před chvílí jsem se dočetl, že 1 rozhlasový přijímač v Praze vyjde se všemi poplatky (OSA+Intergram+konces.popl.) na 4.200 Kč/rok, 1 televize pak přes 10.000,- Kč/rok.
Provozujeme hospodu, Intergram platíme poctivě roky. Letos nás navšívila OSA. Zaujali jsme podobný postoj, o jakém píšete, nereagovali jsme. Nakonec přišla výzva k zaplacení bezdůvodného obohacení s naúčtovanou dvojnásobnou částkou, prý podle § 40, odst. 4. Tak milému dopisu už nešlo odolat a zaplatili jsme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.