Re: DPP - DAP - sleva na poplatníka
Ano. Jedná se o zálohovou daň a ta se vyúčtovává. Chcete-li si podat DP nebo máte-li jinou povinnost podat DP , zahrnete
tento příjem a tuto zálohu do svého DP. K tomu si vyžádáte u tohoto býv.zaměstnavatele POtvrzení o zdan.příjmech .
Bude-li to váš poslední zaměstnavatel v r.2011 , můžete u něj dodatečně podepsat nejdéle do 15.2 a požádat ho o roční zúčtování.
Re: DPP - DAP - sleva na poplatníka
dobrý den, chtěla bych paní Jiřinu poprosit o radu. Budeme mít pracovníka na DPP. Na dohody pracuje ve více firmách. Odměna bude 3000 /měsíc, hodinově cca vždy kolem 5 hodin. U nás chce podepsat růžové prohlášení poplatníka (nikde jinde podepsáno nemá), ale nechce uplatnit základní slevu na poplatníka. Trochu mě to zaskočilo, mám jen 4 stálé zam-ce, takže jsme vlastně tuto situaci ještě neřešila. Ale program mi to umožňuje, už jsme si to i zkoušela, když zakliknu, že poplatník podepsal prohlášení, daň vyjde zálohová a sleva se neuplatní (pokud kolonku se slevou nezakliknu). Na konci roku mu dám potvrzení o zdanitelných příjmech, DAP si dělá sám. Je to v pořádku? moc děkuji
Re:Nová otázka-proč chce podepsat,
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>dostala jsem 10tis. za práce na dohodu o provedení
>>>>>>práce, z částky se neodvádělo SP a ZP (práce byla do
>>>>>>150
>>>>>>hodin). Zapoměla jsem ale podepsat prohlášení, ale
>>>>>>chtěla bych uplatnit slevu na poplatníka až budu
>>>>>>podávat
>>>>>>daňové přiznání na FÚ. z příjmu z dohody se mi teď
>>>>>>strhla zálohová daň 1500,-. Může mi Fú daň vrátit i
>>>>>>když
>>>>>>jsem měla jen DPP v Dap?Moc děkuji za odpověď.
>>>>>
>>>>>Ano. Jedná se o zálohovou daň a ta se vyúčtovává.
>>>>>Chcete-li si podat DP nebo máte-li jinou povinnost
>>>>>podat
>>>>>DP , zahrnete
>>>>>tento příjem a tuto zálohu do svého DP. K tomu si
>>>>>vyžádáte u tohoto býv.zaměstnavatele POtvrzení o
>>>>>zdan.příjmech .
>>>>>Bude-li to váš poslední zaměstnavatel v r.2011 ,
>>>>>můžete u něj dodatečně podepsat nejdéle do 15.2 a
>>>>>požádat
>>>>>ho o roční zúčtování.
>>>>Moc děkuji. Nebyla jsem si jista. :-)
>>>
>>>dobrý den, chtěla bych paní Jiřinu poprosit o radu.
>>>Budeme mít pracovníka na DPP. Na dohody pracuje ve
>>>více
>>>firmách. Odměna bude 3000 /měsíc, hodinově cca vždy
>>>kolem 5 hodin. U nás chce podepsat růžové prohlášení
>>>poplatníka (nikde jinde podepsáno nemá), ale nechce
>>>uplatnit základní slevu na poplatníka. Trochu mě to
>>>zaskočilo, mám jen 4 stálé zam-ce, takže jsme vlastně
>>>tuto
možňuje,
ová a sleva se
>>>neuplatní (pokud kolonku se slevou nezakliknu). Na
>>>konci roku
>>>mu dám potvrzení o zdanitelných příjmech, DAP si dělá
>>>sám. Je to v pořádku? moc děkuji
>>
>> Ano, slevu mít nemusí, když nechce. Jak píšete,
>>nepodepsal současně jinde, vyjde mu zálohová daň bez
>>slevy,vystavíte POtvrzení, sám si podá DP.
>
>Prosím o nakopnutí :
> z jakého důvodu potom podepisuje Prohlášení, když
>neuplatňuje slevy? Děkuji.
V jeho případě do 5000,- ( má 3000) by měl srážkovou daň a tu už by vyúčtovat nemohl.
Také tomu moc nerozumím. Má u Vás 3tis měsíčně, podepsal prohlášení, ale neuplatňuje slevu, tudíž se mu proplatí 2550,- Kč - stejně jako kdyby se zdanilo srážkovou daní. Na konci roku si od vás vyžádá roční zúčtování a bude si přiznání dělat sám...
Vždy jsem si myslela, že pokud se podepisuje prohlášení poplatníka k dani, je to autotamické, že poplatník uplatnuje slevu na dani. On Vám tedy vyplní jenom hlavičku, v bodu 1 uvede že neuplatnuje slevu na dani a tedy to je vše? Já pracuji v programu Pohoda a nyní jsem to tam zkoušela zadat, jakmile zadám, že se jedná o DPP, tak automaticky vyskočí kolonka - podepsal nebo nepodepsal, když dám podepsal, tak už nikde nemůžu najít, že by neuplatnil tu slevu a mzda se mi vypočítá se slevou....
Uplatnění slevy není automatické. Podívejte se na to prohlášení, vždyť tam máte kolonku se zatržením - uplatňuji nebo neuplatňuji.
Takže když podepíše, je mu i v případě výdělku do 5000 Kč počítána zálohová daň. Když zatrhne, že neuplatňuje, tak mu z té daně nebude odečtena sleva. Ale tento příjem a tato zálohová daň se pak zahrnuje do přiznání, takže tu daň může dostat zpět. Kdežto kdyby nepodepsal, bude mu zdaněno srážkovou daní a tento příjem a tato srážková daň by už nevstupovala do přiznání, takže by ji nedostal zpět.
Jak pracuje Pohoda nevím.
Tak to je tedy pro mě novinka, ale právě marně se to snažím zadat do Pohody, bud tam mám řádek, kde kliknu podepsal prohlášení a automaticky se tím pádem bude ze zálohy na daň odečítat měsíčně 1970,- Kč a nebo kolonku zdanit do limitu jinak zálohově, tudíž kdo nepodepíše, tak se mu to do 5tis daní 15srážkovou daní, když je to nad 5000,- tak se daní zálohovou. a nikde tu nemám kolonku, že když podepíše, tak nechce uplatnit slevu, proto mi to připadá takové divné... Pohoda je přitom docela dobrý účetní program. Zkusím tam napsat. My naštěstí dohody nemáme, jsme tu jen dva zaměstnanci, ale na tomto fóru se snažím i tak trochu vzdělávat, tak každopádně děkuji za upozornění.
Jak jsem psala výše, nejsem účetní, zadávám do Pohody faktury a eviduji pokladnu a na zbytek máme externí účetní a jsme tu dva zaměstnanci, takže jsem se ještě vůbec ani s dohodami nesetkala a jen mě toto téma zajímá a myslela jsem, z toho co jsem si různě na internetu přečetla, že když je DPP a je podepsané prohlášení, automaticky se uplatnuje sleva, když podepsané prohlášení není a mzda je do 5tis Kč, tak se automaticky strhává srážková daň a DPP, která je nad 5tis a není podepsané prohlášení, tak se strhává zálohová daň. A jak píšete vy, prostě to tu zkoumám, jak to do té pohody zadat, kdyby zaměstnanec nastoupil v polovině měsíce a podepsal by prohlášení, ale slevu by ještě uplatnil jinde. Ale prostě nevím kde to v Pohodě můžu nastavit.
Aha! Já si celou dobu myslela, že je ta částka tam automaticky předepsaná, že s ní nemůžu manipulovat. :) Děkuji moc, tak jsem zase o něco chytřejší i když tedy mzdy budou pro mě vždycky španělská vesnice. Budu se radši držet svých faktur. :):)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.