Re: následný odkup
- děkuji, ale ještě prosím, chápu to dobře tak, že do nákladů půjde částka ze splátek jen v takové výši, jakým by se stroj odepisoval rovnoměrným způsobem a pak po 3 letech se částka dá jako pořizovací cena ? Mám tam problém s tím, že splátky mají na 3 roky, ale stroj by se měl odepisovat dle zákona více let.
To bude asi celé jinak. Není to náhodou úvěrová smlouva?
S následkou bezplatnou výpůjčkou po dobu splácení.
Jinak se mi to zdá jako kočkopes.
Než začnete přemýšlet, co s tím účetně nebo daňově, musíte vědět přesně, co je uzavřeno. Jaké jsou další podmínky (všeobecné podmínky), jaké další dokumenty má k tomu majitel k dispozici.
Přepracovat ano, ale určitě ne způsobem, že si z toho udělají lidovou tvořivost.
To je složitější, obojí má své pro a proti. Rozhoduje i ekonomika obou firem. A také, zda náhodou nejsou spojenými osobami.Pokud to bude kupní smlouva se splátkami, pak samozřejmě dodavatel zdaní v DPH a dá do výnosů celou kupní cenu "hned".
Nájemní smlouva zase musí respektovat jiná pravidla.Takové smlouvy patří do rukou odborníků na právo a daně.
- tady je právě problém v tom, že to jsou 2 fyz. osoby a ten pronajímatel zřejmě nechce přímo vystavit fakturu, aby nemusel odvádět okamžitě celou dph - pak vymyslí takovýto nesmysl a mně to předají, ať to nějak zaúčtuju. Navíc ten nájemce na stroji udělal opravy za spoustu peněz a já hledám jak to vyřešit, aby to daňově šlo vše uplatnit.
Vysvětlíte podnikateli, že hájíte jeho zájmy a takhle to nejde udělat, že tam prakticky nemůžete dát nic ( tu opravu cizího majetku už vůbec ne).
To musí být ošetřeno pořádně, jinak do nákladů nedostanete nic.
Co jsou schopni vymyslet podnikatelé :-(, je někdy k neuvěření.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.