Vlákno názorů k dotazu Předání účetnictví od K5 - Re: Předání účetnictví >Dobrý den,>>ráda bych se zeptala na...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 10. 2011 12:13

K5 (neregistrovaný)

Re: Předání účetnictví
    >Dobrý den,
    >
    >ráda bych se zeptala na to, jakým způsobem bude
    >nejelegantnější předat účetnictví.
    >
    >Ke konci roku končím ve firmě, vypadá to, že bude
    >účtovat externí firma - účetní, jak jsem se teď dozvěděla,
    >by byl rád, aby se začaly postupně doklady evidovat v
    >jeho SW (má jiný). Já jsem tohle nikdy nedělala a
    >nerada bych v účetnictví udělala zmatek. A dost dobře si
    >to nedovedu představit, že teď začnu účtovat jinde a
    >většina roku bude v jiném programu.....a on si to pak
    >převezme nevím jak.
    >
    >Dost mě tento přístup zarazil, ale zkušenosti s
    >předáváním nemám. Měla jsem představu uzávěrky ke
    >stanovenému datu (např. k 30.11.) a tu předat. A teď nevím na co
    >nezapomenout, co udělat...jak nastavit podmínky, na co
    >přistoupit a na co ne.
    >
    >díky moc za názory a pomoc.
    >
    >
    Dobrý den, udělejte mimořádnou účetní uzávěrku k danému datu a vytiskněte vše jako ke konci roku /hl. kniha, obratovka, účetní deník, výkazy, pokladní kniha, majetek, pohledávky, závazky, bankovní deník, inventarizaci účtů .../ a hlavně předávací protokol, který obě strany podepíší.

Vám může být úplně jedno, jak si to externí firma provede, vy uděláte mimořádnou uzávěrku ve svém programu, vše jim vyjede a předáte a oni ať se starají. Je to naprosto běžný postup při změně účetního programu.

A bude i Vy krytá, protože ve Vašich sestavách bude tak, jak jste to zaúčtovala Vy, za případné změny bude odpovědná nová firma.

Ještě koukněte do nedávné diskuze - předání dokladů - zde se toto probíralo.

>

• 18. 10. 2011 13:18

pája

Re: Předání účetnictví
    Nejdůležitější je rozhodnutí Vašeho nadřízeného- šéfa-vedoucího-co já vím, kdo Vám velí. Vy končíte, takže on ať rozhodne, jestli doděláte vše v systému, ve kterém pracujete nebo se nějakým způsobem bude zapojovat nová firma, ale Vy sama v žádném případě nic nekonzultujte ani nepředávejte.
    Pokud budete pak před ukončením předávat, tak nezapomeňte písemný protokol, kde uvedete vše- od HW po jednolivé komponenty účta, dokumenty atd., ať Vás nemůže nikdo později uhánět, že dokoliv chybělo.Chráníte sama sebe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).