Re: nárok a čerpání dovolené po mateřské
Ano,nárok na celou dovolenou vám vznikne, pokud ji budete čerpat ihned po mateřské - tedy před nástupem na rodičovskou dovolenou. Krátit se nebude právě z tohoto důvodu, že bude čerpána ihned po mateřské. Krátila by se za rodičovskou, pokuid byste jí čerpala až po skončení té rodičovské dovolené.
V zákoně je tohle napsané dosti nesrozumitelně a i přesto že jsem to právě takto pochopila, zdálo se mi to tak nějak nespravedlivé vůči zaměstnavateli. Vlastně jen díky tomu, že jsem dobře otěhotněla :) mi zaměstnavatel musí poskytnout dovolenou za r. 2012 v plném rozsahu aniž bych "šáhla" na práci. Inu těšmě se na další novely :)
Mockrát děkuji za konzultaci.
No tak to trochu nesouhlasím, ne s tím, že mamina dostává nějaké peníze, ale s tím, že je vyplácí jako náhradu dovolené zaměstnavatel a hlavně s tím, že je to docela diskriminační v tom, že záleží na tom, kdy se dítě narodí, když to dobře vyjde tak další rok má nárok na celou výměru dovolené, když ne, tak třeba jen na 1/12.
ano, souhlasím, pro zam-tele to příjemné není, ale třeba se mu pak tato zam-kyně vrátí zpět a svojí prací mu to "bohatě" vrátí
a těm běžným maminám bych to nezáviděla, protože mnoho z nich nemá nárok na porodné (od letoška jen na 1 dítě a musí splňovat dost přísné parametry, aby nárok měla) a když se podíváte např. do parlamentu, tak psali, že jsou tam 2 maminy, které tím, že nemají nárok na PPM, dostávají normální plat kolem 100000Kč měsíčně a přitom chodí jen občas, když je nějaké důležité hlasování (to psali nedávno na Seznamu)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.