Re: Faktury e-mailem
Já je radši nepřijímám, protože jsem někde četla, že je stát nemusí uznat. Ale to zatím nikdo asi nevím, co na to stát. Takže já se snažim přemluvit dodavatele, ať nám pošlou bud s elektronickým podpisem nebo poštou. Ale sama vím, že je to ode mě trochu buzerace. Ale stejně tak naši odběratelé často po nás nechtějí elektronickou fakturu jinak než s el. podpisem. Takže na toto téma by se dalo asi hodně dlouho polemizovat :)
Ano já vím, že tyto faktury chodí bez razítek. Proto jsem taky psala, že vím, že když od ostatních odběratelů razítko požaduji, pak je to trochu buzerace. Ale bohužel i tady na foru jsem četla na toto téma různé názory, proto raději požaduji fakturu mailem s elektronickým podpisem.
Já je radši nepřijímám, protože jsem někde četla, že je stát nemusí uznat. Ale to zatím nikdo asi nevím, co na to stát. Takže já se snažim přemluvit dodavatele, ať nám pošlou bud s elektronickým podpisem nebo poštou. Ale sama vím, že je to ode mě trochu buzerace. Ale stejně tak naši odběratelé často po nás nechtějí elektronickou fakturu jinak než s el. podpisem. Takže na toto téma by se dalo asi hodně dlouho polemizovat :)
>>>>
>>>>A od EONu (ČEZu), Telefóniky O2 apod taky faktury
>>>>nepřijímáte? Ty přece taky nemaji podpis a razítko.
>>>>Ale
>>>>chodí poštou, že :-))
>>>
>>>Ano já vím, že tyto faktury chodí bez razítek. Proto
>>>jsem taky psala, že vím, že když od ostatních
>>>odběratelů razítko požaduji, pak je to trochu
>>>buzerace. Ale
>>>bohužel i tady na foru jsem četla na toto téma různé
>>>názory, proto raději požaduji fakturu mailem s
>>>elektronickým podpisem.
>>
>>Faktury bez razítka a podpisu, předané dodavetelem
>>osobně, přijímáte?
>
>Na faktuře (daňovém dokladu) nemusí být podpis, ani
>razítko. Žádný český zákon toto neukládá.
Zajímalo mě, jestli by paní Helenka by takový doklad (předaný osobně, bez razítka a podpisu dodavatele) přijala.
U externích účetních je to jasné, prostě zaúčtují, co jim klient předá.
Pokud mi někdo dává fakturu osobně, tak ho už nezabije mi jí podepsat :) Dříve jsem toto vůbec neřešila a nikoho nenutila faktury podepisovat, ale na základě tlaku odběratelů odvolávajících se na Směrnici EU (nevím přesně kterou), vyžadujících pouze faktury poštou s podpisem nebo mailem s elektronickým podpisem, už to taky vyžaduji. I když možná od toho opustím, protože mi to přijde fakt buzerace. Ale nemám zkušenosti z kontrolou z FÚ, takže nevím, jak se na to oni tváří...
Ještě výtah od daňového poradce s odkazem na směrnici EU:
...Článek 232 Směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty uvádí, že vystavené faktury lze buď předávat na papíře, nebo pokud s tím jejich příjemce souhlasí, předávat nebo zpřístupňovat elektronickými prostředky.
Výtah z pokynů našeho daňového poradce:
...faktura je zasílána dodavatelem jako příloha e-mailu ve formátu PDF bez elektronického podpisu či značky. V takovém případě se nejedná o elektronickou fakturaci - viz výše, ale jde v podstatě o zaslání „běžné“ faktury elektronicky (e-mailem) s tím, že se pouze místo vytištění odběratelem a zaslání klasickou poštou dodavateli pošle poštou elektronickou a vytiskne si ji až sám odběratel (a pro svou potřebu i dodavatel). Odběratel pak na tuto fakturu musí standardním způsobem doplnit náležitosti účetního dokladu (vlastnoruční podpis osoby odpovědné za účetní případ, vlastnoruční podpis osoby odpovědné za jeho zaúčtování apod.).
Tak s tím souhlasím i já. A když některý odběratel hodně trvá na razítku, tak ho mám i s podpisem naskenovaný a vložím ho do faktury jako obrázek a pak v PDF vytisknu. Odběratelé jsou pak spokojení. Používám Pohodu a mám takto nachystanou tiskovou sestavu (fa s razítkem) nebo sestavu, fa bez razítka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.