Re: trošičku zamotaná - KS min.mzda
§ 113 ZP - mzda se sjednává v kol.smlouvě, pr.smlouvě nebo jiné, popřípadě ji zam-tel STANOVÍ VP nebo MV.
Máte-li sjednánu mzdu v KS, tak je Vaší povinností každého zaměstnance- i neodboráře- s ní seznámit a tečka. Žádný MV nemůžete vystavovat, protože mzda je sjednána a už ji nemůžete stanovit, natož pak v nižší výši, než je sjednána v KS.
tím mi chcete říct, že všichni kteří spadají do tarifního stupně 2 mají 9000 a tečka?! i když tam spadají asi 4 druhy práce? takže když mají mzdovým výměrem stanovených 11000 tak je to špatně? Jelikož nemají nárok? NIkde v KS není stanovena jejich mzda, jsou tam stanoveny tarifní stupně od, jak jsem psala. Vše je tedy špatně
nějak tomu Vašemu systému nerozumím, KS zaručuje pro příslušný tarif, jak to nazýváte, mzdu, kterou musí dostat. POkud obdrží více, je to na rozhodnutí zam-tele. Každý zam-nec musí být informován dle § 37/1 f) ZP o mzdě, způsobu odměňování atd. čili každý by měl vědět, do kterého stupně jste ho zařadili(mimochodem dle NV 567/2006 Sb. nyní platí skupiny prací, ne tarify), dle KS je seznámen se zaručenou mzdou pro svou skupinu a pokud bude hodnocen výše,nic proti ničemu. Váš tzv. mzd. výměr bych považoval za pís.informaci zam-tele o tom, že přes zaručenou mzudu dle KS bude dostávat vyšší podle rozhodnutí zam-tele. Navíc v dotazu jste psala, zda proti sjednané mzdě v KS můžete vystavit MV na nižšší mzdu, což tedy jaksi nelze.
ano mají základ nižší, mají rozepsáno ve mzdovém výměru do jaké skupiny spadají, mají tam základ + mají tam % prémie = dohromady mi vždy ve mzdě splní skupinu prací, do které je zařazen, toto mi právním potvrdil, že je v pořádku, že splňuji Kolektivní smlouvu, v případě, že by neodbržel prémie, samozřejmě doplácím ke splnění KS, ale taky jsem na vážkách protože i tak je to málo a kolikrát jsem narazila na případ, že je základ i pod zákonem stanovenou hranici, nevím, zda to lze vůbec takto formulovat, jelikož prémie jsou nenárokové, ale vždy mi zákon i příslušnou skupinu splní. Jedině bych si to vysvětlila tak, že zam-tel dává mzdový výměr jen, jako takovou informaci, z čeho se jeho mzda skládá a do jaké skupiny spadá.
Mám za to, že dle § 111 musím splňovat minimální základ + prémie a u § 112 do zaručené mzdy spadají i příplatky za sobotu atd., a¨bych splnila stanovenou skupinu
píšete, že Vám právník řekl... tento Váš pro mne nepochopitelný systém, vycházející i z Vaší neznalosti podrobností problému...nemám čas ani chuť nějak podrobně rozebírat, musíte si poradu najít u toho právníka, který Ván to odsouhlasil. To není jen na chvilku něco popsat,
ale spíš na rozbor a následnozu přednášku, jak by to mělo vypadat a to je opravdu nad mé časové možnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.