Re: Zaslání mzdy na špatný účet
Čáska by se Vám měla vrátit - ovšem je zablokovaný jen, aby účastník peníze nevybíral ??!!!
Je to chyba účetní - částka se zasílá až po právní moci, protože
může podat odvolání a pak znovu proběhne řízení atd...
nezapomínejte, ze všeho se dá "vybruslit"požádejte o vrácení peněz na účet a uvidíte co bude dál - zatelefonujte tam a
uvidíte co Vám řeknou
pokud jste měla tu smůlu a zaslala na chybný účet, ale tento chybný účet existuje a navíc je blokovaný např. exekutorem, pak budete mít velký problém peníze získat zpět
je možné, že zam-ec nahlásil chybné číslo svého účtu, pak chyba není na Vaší straně (někdy se to stane, že zam-ec napíše chybné číslo svého účtu, ale většinou napíše takový nesmysl, že účet neexistuje a peníze se vrátí zpět)
zam-tel je povinen poslat peníze na účet zam-ce, takže Vám nezbyde nic jiného než mu zaslat výplatu na jeho správný účet a čekat, zda se vám vrátí peníze z chybného účtu, na který jste peníze poslali (musíte si to "vyběhat" sama)
záleží, jak se k tomu postaví Váš zam-tel
každopádně Vy zam-ci nesmíte blokovat odeslání výplaty, mohl by využít § 56b) Zp a to by se prodražilo ještě více
asi Vám nezbyde nic jiného než celou záležitost řešit s nadřízeným (sama od sebe asi nemůžete odeslat znovu výplatu, aniž by o tom někdo z nadřízených nevěděl)
pokud máte podnikového právníka, pak se obraťte na něho
Já nevím, ale já tazatelku pochopila tak, že mzdu zaslala na správné číslo zaměstnancova účtu, nicméně ten účet je zablokovaný, takže zaměstnanec chtěl poslat peníze na jiný. Nevím, jestli jí v takovém případě banka peníze vrátí, ona je v podstatě poslala správně.
Tak já poslala mzdu na účet, který byl v práci nahlášen. Ale s nařízenou exekucí, přišel zaměstnanec s novým číslem účtu. A já si to v bance zapoměla změnit a tudiž to poslala na špatný účet.Alias zablokovaný účet. Už to máme vyřešený. Exekutorský úřad by mi to vrátil, problém je v tom,že to nenabylo právní moci a banka nesdělila kolik má dotyčný naúčetě.Ale z každého bankovního účetu, který je v exekuci, si může dotyčný dvakrát vybrat dvojnásobek životního minima. Tudiž tu mzdu dostane zpátky. Přijde na pobočku, tam řekne co a jak, banka sepíše žádost, čeká se asi 10 min na schválení a může vybírat.Přiznám se, že jsem to ani nevěděla..
Zaměstnanec se zlobil,že jsem mu nepřišla sdělit, že má exekuci, aby si všechno vyběhal a proč mu zadržuji 1/3, když to nemá plnou moc.
tak to se omlouvám, že jsem dotaz špatně pochopila
pokud jste výplatu poslala na jeho účet, byť je zablokovaný exekutorem, potom je to stále jeho účet
pokud jste měla odeslat na jeho jiný účet, tak ten byl jistě také zablokovaný od exekutora, takže by to nic neřešilo
alespoň bude mít více splaceno z dluhů
jediné východisko vidím, že si požádá o vyplácení výplaty v hotovosti, pokud nechce, aby mu ještě něco se sráželo z účtů na exekuci (Vy budete srážet exekuci a budete deponovat do doby než nabyde PM)
zam-ec jistě dostal také dopis, že má exekuci, pokud si ho nevyzvedl, je to jeho problém a ne Váš
tak to bych se tedy ohradila, protože Vy jste mu exekuci nenapařila, Vy jste jenom srážela a měla deponovat
copak neví, za co ji má? Vy budete zatím srážet a deponovat. Nakonec se ukáže, zda exekuce byla oprávněná nebo ne. Sice to může trvat delší dobu, ale dozvíte se, zda nabylo PM (potom vše odešlete), pokud napíší, že se mají deponované částky vrátit zam-ci, pak mu je vrátíte. Problém (pro Vás) by nastal, pokud jste již něco srazila a odeslala před nabytím PM a měla jste to vrátit zam-ci. To byste pak musela asi komunikovat s exekutorem, aby tyto peníze neprávem obdržené, vrátil. Ale to jsem zatím neřešila, takže zkušenosti s tím nemám. Ale že se zam-ci peníze musí srážet a pak přijde, že se mu má určitá částka zam-ci vrátit, s tím už jsem se v praxi setkala (může se stát, že zam-ec dlužník zaplatí třeba peníze sám, aby nenarůstaly úroky+dluhy).
dobrý den, moc děkuji za tenhle příspěvek, poprvé srážím na exekuci.. a právě jsem dumala,, co s pracovníkem, když má zablokovaný účet, přece mu tam nepošlu výplatu... ? ale nevím zda mohu vyplatit v hotovosti.. mohu.. v exekuci , která nenabyla právní moci, mi nepíší, že mu zbytek výplaty musím posílat n aúčetl. ale jen že jsem povinna vypočítat výši exekuce a zatím ji neposílat a čekat na nabytí právní moci....
ještě jednou děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.