Vlákno názorů k dotazu Výpočet PPM od Líba - Re: Výpočet PPM Záleží na tom, dokdy jste požádala...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2011 8:11

Líba (neregistrovaný)

Re: Výpočet PPM
    Záleží na tom, dokdy jste požádala zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou. Jestli jen do dvou let dítěte, tak nastoupíte do zaměstnání, případně na nemocenskou. Jestli jste požádala do 3 let věku dítěte, tak vám zaměstnavatel předčasně nemusí dát práci a na nemocenskou taky nárok nemáte.

Nastoupíte-li PPM u stejného zaměstnavatele do 4 let věku prvního dítěte, může se vám počítat původní vyměřovací záiklad, je-li pro vás výhodnější.

• 24. 10. 2011 8:19

jana123 (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Se zamestnavatelem by problém nebyl, i když jsme se po pravdě předem nedomluvili, písemně sem o RD nežádala. Určitě by mi ale vyšli vstříc. Jde mi spíše o to, zdy je z hlediska výpočtu PPM rozdíl v tom, když nastoupím do práce nebo půjdu na neschopenku. V obou případecj je zaručeno, že dosáhnu minimálně PPM jako u předchozího dítěte ?

>Záleží na tom, dokdy jste požádala zaměstnavatele o
    >rodičovskou dovolenou. Jestli jen do dvou let dítěte,
    >tak nastoupíte do zaměstnání, případně na nemocenskou.
    >Jestli jste požádala do 3 let věku dítěte, tak vám
    >zaměstnavatel předčasně nemusí dát práci a na nemocenskou
    >taky nárok nemáte.
    >
    >Nastoupíte-li PPM u stejného zaměstnavatele do 4 let
    >věku prvního dítěte, může se vám počítat původní
    >vyměřovací záiklad, je-li pro vás výhodnější.

• 24. 10. 2011 8:23

Líba (neregistrovaný)

>
    >Děkuji za reakci. Se zamestnavatelem by problém nebyl,
    >i když jsme se po pravdě předem nedomluvili, písemně
    >sem o RD nežádala. Určitě by mi ale vyšli vstříc. Jde
    >mi spíše o to, zdy je z hlediska výpočtu PPM rozdíl v
    >tom, když nastoupím do práce nebo půjdu na neschopenku.
    >V obou případecj je zaručeno, že dosáhnu minimálně PPM
    >jako u předchozího dítěte ?

Ano, pokud by vám vycházel nižší denní vyměřovací základ, použije se ten, co vycházel u prvního dítěte.
    >
    >>Záleží na tom, dokdy jste požádala zaměstnavatele o
    >>rodičovskou dovolenou. Jestli jen do dvou let dítěte,
    >>tak nastoupíte do zaměstnání, případně na
    >>nemocenskou.
    >>Jestli jste požádala do 3 let věku dítěte, tak vám
    >>zaměstnavatel předčasně nemusí dát práci a na
    >>nemocenskou
    >>taky nárok nemáte.
    >>
    >>Nastoupíte-li PPM u stejného zaměstnavatele do 4 let
    >>věku prvního dítěte, může se vám počítat původní
    >>vyměřovací záiklad, je-li pro vás výhodnější.

• 24. 10. 2011 8:39

jana123 (neregistrovaný)

moc děkuji, omlouvám se, ale ještě si to chci ujistit:)

1/když nastoupím na 2-3/2012 do práce a 4/2012 bude nástup na PPM , tak se PPM bude počítat z příjmů od 4/2011 do 3/0212 s tím, že se příjem za ty 2 měsíce bude dělit jakým počtem dní ? Veškerá rodičovská dovolená jsou vyloučené doby ?

2/ nenastoupím do práce , ale dnem po 2.narozeninách dítěte nastoupím na nemocenskou
    - nemocenská se bude počítat z nejbližšího kalendářního roku, kdy byl příjem ??
    - PPM rovněž z nejbližššího kal roku, kdy byl příjem ?
    tedy vyměřovací základ pro nemocenskou i následnou PPm bude stejný?

• 24. 10. 2011 8:45

xy5

dnes spekulujete nad tím, zda budete nebo nebudete nemocná za několik měsíců? Zeptejte se poslanců, zda do té doby nebude změna v zákonech.

• 24. 10. 2011 9:03

V. (neregistrovaný)

Pokud jste nepožádala zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do 2.let dítěte, tak automaticky předpokládá, že budete mít rodičovskou dovolenou do 3.let dítěte.
    Pokud by Vám umožnil se vrátit dřív a Vy byste onemocněla, tak by Vám musel ze svého vyplácet tři týdny náhradu za nemoc.

• 24. 10. 2011 9:28

jana123 (neregistrovaný)

děkuji za odpověď, vymýšlím varianty, jak to udělat a opravdu nevím, jestli požádat zaměstnavatele ať mě přijme, nebo co vlastně dělat.Takže, kdyby teď (v době čerpání rodičovské dovolené)lékař rozhodl o rizikovém těhotenství, mám nárok na nemocenskou ??? A když nenastoupím do práce a nastoupím až na PPM, nebudou vadit ty dva měsíce-bezprizorní (kdy budu bez peněz ) ???

>Pokud jste nepožádala zaměstnavatele o rodičovskou
    >dovolenou do 2.let dítěte, tak automaticky předpokládá,
    >že budete mít rodičovskou dovolenou do 3.let dítěte.
    >Pokud by Vám umožnil se vrátit dřív a Vy byste
    >onemocněla, tak by Vám musel ze svého vyplácet tři týdny
    >náhradu za nemoc.
    >

• 24. 10. 2011 9:42

Líba (neregistrovaný)

>děkuji za odpověď, vymýšlím varianty, jak to udělat a
    >opravdu nevím, jestli požádat zaměstnavatele ať mě
    >přijme, nebo co vlastně dělat.Takže, kdyby teď (v době
    >čerpání rodičovské dovolené)lékař rozhodl o rizikovém
    >těhotenství, mám nárok na nemocenskou ??? A když
    >nenastoupím do práce a nastoupím až na PPM, nebudou vadit
    >ty dva měsíce-bezprizorní (kdy budu bez peněz ) ???

Ze stránek ČSSZ:
    "Nemocenské je dávkou, která má pojištěnci nahrazovat příjem, jež mu uchází, protože nemůže z důvodu pracovní neschopnosti vykonávat výdělečnou činnost. Proto se nemocenské nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu, pokud pracovní neschopnost vznikla dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno (ust. § 28 odst. 5 ZNP). Při vzniku pracovní neschopnosti v době čerpání rodičovské dovolené tedy nemocenské nenáleží."

Pro váš nárok na PPM je podstatné to, že váš pracovní poměr stále trvá. To, že jste zvolila rodičovský příspěvek na 2 roky a rodičovskou dovolenou na 3 roky bylo vaše rozhodnutí.

>
    >
    >
    >>Pokud jste nepožádala zaměstnavatele o rodičovskou
    >>dovolenou do 2.let dítěte, tak automaticky
    >>předpokládá,
    >>že budete mít rodičovskou dovolenou do 3.let dítěte.
    >>Pokud by Vám umožnil se vrátit dřív a Vy byste
    >>onemocněla, tak by Vám musel ze svého vyplácet tři
    >>týdny
    >>náhradu za nemoc.
    >>

• 24. 10. 2011 9:42

V. (neregistrovaný)

Na nemocenskou máte nárok, pokud byste pracovala. Ale nepracujete, čerpáte rodičovskou dovolenou,..
    Oddělte dávky rodičovského příspěvku a čerpání rodičovské dovolené. Dávky vyplácí stát a rod.dovolenou máte u zaměstnavatele.
    Kdo by se staral o první dítě, pokud byste se se zaměstnavatelem domluvila na dřívějším nástupu? Přece nemůžete přijít do práce, říct nastupuji a hned předat neschopenku.
    Nejdřív si zjistěte, jak Vás vede zaměstnavatel, jestli má uvedeno čerpání RD do 2, nebo do 3 let věku dítěte (upozorňuji - nemá to návaznost na dávky nemocenského příspěvku od státu). Pak se rozhodujte dál.

• 24. 10. 2011 9:54

jana123 (neregistrovaný)

moc děkuji oběma za váš čas. Vidím to tedy tak, že mám 2 možnosti:

1/Případ, že mě zaměstnavatel přijme na 2 měsíce i s vědomím, že hned nastoupím na 2. MD. Pak se mi 2.MD bude počítat z příjmů za tyto 2 měsíce a když to vyjde hůře než u 1.MD, tak budu mít stejnou jak u prvního dítětě.

2/ zaměstnavatel mě nepřijme (protože počítal se 3letou RD) , na nemocenskou nemůžu , budu 2 měsíce bez příjmu a po té nastoupím na 2.MD a výše PPM bude stejná jako při 1.MD

Prosím ještě o potvrzení, že to chápu dobře :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).