Vlákno názorů k dotazu Kdy nejde podat dodat.daň.přiz. z příjmů od V. - Re: kdy nejde podat dodat.daň.přiz. z př Daňový řád§...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2011 13:42

L.13 (neregistrovaný)

Re: kdy nejde podat dodat.daň.přiz. z př
    Děkuji, ale moc moudrá z toho nejsem.
    Píše se tam:
    2ú Daňový subjekt je oprávněn ve lhůtě podle odstavce 1 podat dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování na daň nižší, než je poslední známá daň, jestliže vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nasvědčují tomu, že daň byla stanovena v nesprávné výši.
    (3) Dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování na daň nižší, než je poslední známá daň, není přípustné, pokud některé z rozhodnutí, z něhož vyplývá poslední známá daň, bylo učiněno podle pomůcek nebo vydáno na základě sjednání daně.

K bodu 2) - nové skutečnosti nebo důkazy v našem případě nevyšly najevo, byla to chyba ze strany účetního oddělení
    Bod 3) - tomu nerozumím vůbec, ale asi to bude zřejmě, že to také nejde.
    Takže defacto, když zjistím chybu v příznání a daň by měla být vyšší, musím okamžitě podat dodatečné daňové přiznání a když zjistím účetní chybu a daň bych měla nižší, tak mám smůlu....

• 24. 10. 2011 13:59

V. (neregistrovaný)

Nedovolím si odpovědět, zkuste článek
    http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/dane/clanek.phtml?id=691713

• 24. 10. 2011 14:26

L.13 (neregistrovaný)

Děkuji za článek.
    Zajdu raději za naší správkyní daní a přeptám se, protože dle článku vlastně bude záležet na "náladě finančního úřadu". Mluvčí MF pan Jakob sice tvrdí, že :"Zjištění omylu, byť vlastního, lze považovat za novou skutečnost ve smyslu daňového řádu", ale vše tedy bude záležet na příslušném FÚ,jak se k tomu postaví. Ach jo, když se spleteme a máme mít daň vyšší, tak to na nás s bičem a penálema, a když se spleteme a máme daň nižší, tak je to náš problém, že nejsme bezchybní a dokonalý...

• 24. 10. 2011 15:01

L.13 (neregistrovaný)

a insolvenční řízení je vlastně soudní řízení... nebo tomu tak není?

• 24. 10. 2011 15:40

rr (neregistrovaný)

Od 1.1.2011 již není podmínkou pro daňový odpis tvorba OP k takovéto pohledávce.
    Po ukončení insolvenčního řízení můžete pohledávku v celé nominální hodnotě daňově odepsat.
    Už jsem Vám to jednou psala i s uvedením příkladů pohledávek ještě v horším postavení, než je ta Vaše (nepřihlášené do insolvenčního řízení, promlčené,..)

• 24. 10. 2011 15:46

L.13 (neregistrovaný)

Já jsem Vám myslím na to ale odpovídala, že jsem našla také ve Verlag odkaz na stejný případ, co máme my, že jsme přihlášeni do konkurzu v roce 2010, v roce 2010 nebyla tvořena OP a v roce 2011 se ukončil konkurz, ale pohledávku nemůžeme odepsat... Zkusím to ještě najít.

• 24. 10. 2011 15:55

L.13 (neregistrovaný)

tak tady to je:
    K daňovému odpisu pohledávek podle § 24 odst. 2 písm. y) zákona o daních z příjmů není počínaje rokem 2011 podmínkou možnost tvořit daňové opravné položky. Přesto i nadále může jejich tvorba pomoct při daňové uznatelnosti odpisu, jak si ukážeme na následujících příkladech.

Příklad 1

Poplatník eviduje pohledávku za dodávku svého zboží. Splatnost pohledávky nastala 31. 1. 2010, její výše je 320 000 Kč. Dne 10. 9. 2011 bylo ukončeno insolvenční řízení po splnění rozvrhového usnesení. Poplatník pohledávku do insolvenčního řízení přihlásil. Neměl k ní vytvořenou daňovou opravnou položku. Jde o pohledávku za spojenou osobou.

Přestože se poplatník účastnil insolvenčního řízení, nebude ve zdaňovacím období 2011 odpis pohledávky daňově uznatelný.

Příklad 2

Poplatník eviduje pohledávku za dodávku svého zboží. Splatnost pohledávky nastala 31. 1. 2010, její výše je 320 000 Kč. Dne 10. 9. 2011 bylo ukončeno insolvenční řízení po splnění rozvrhového usnesení. Poplatník pohledávku do insolvenčního řízení přihlásil a vytvořil k ní daňovou opravnou položku podle § 8 zákona o rezervách. Jde o pohledávku za spojenou osobou.

Odpis pohledávky bude ve zdaňovacím období 2011 daňově uznatelný.

• 24. 10. 2011 16:49

rr (neregistrovaný)

Ano, to jsem Vám poslala já.Tady se jasně píše, že už nemusí být naplněna podmínka "možnost" tvořit OP k pohledávce.

Ještě jeden článek, resp. výtah :

AKTUÁLNĚ K DANÍM Z PŘÍJMŮ - 2. ČÁST
    Ing. Pavel Běhounek, 05/2011, 28. 2. 2011

Novela stanovuje mírnější podmínky pro uplatnění odpisu pohledávky jako daňového výdaje. V podmínkách pro daňově uznatelný odpis pohledávek [§ 24 odst. 2 písm. y) ZDP] byla do 31. 12. 2010 stanovena podmínka, že se musí jednat o pohledávku, ke které lze tvořit opravné položky podle zákona o rezervách. U pohledávek nad 200 tis. Kč přitom zákon o rezervách stanovuje pro tvorbu opravných položek podmínku soudního vymáhání pohledávky. Novela nahrazuje pro účely daňově uznatelného odpisu pohledávky podmínku možnosti uplatňování opravných položek vymezením titulů pohledávek, ke kterým nelze vytvářet daňově uznatelné opravné položky. Od 1. 1. 2011 tak je možné daňově odepsat pohledávku s rozvahovou hodnotou v okamžiku vzniku vyšší než 200 tis. Kč, která není řešena soudně, ale zároveň splňuje všechny ostatní podmínky tvorby daňových opravných položek.

• 24. 10. 2011 16:55

L.13 (neregistrovaný)

Děkuji, jenže my ji právě máme řešenu soudně, když jsme poslali přihášku v roce 2010 k insolvenčnímu řízení... To je i ten příklad viz výše..., kdy to není daňově uznatelné... Pokusím se asi najít nějakého daňového poradce, který by mi s tím poradil...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).