Re: Dovolená - kolik odpracovat ?
Ovšem podle některých právníků i to odchýlení ve prospěch zaměstnance musí být ošetřeno ve vnitřním předpisu zaměstnavatele, nejde že se jen mzdová účetní rozhodne.
Navíc to lze jen v soukromém sektoru, ve veřejné správě se nelze odchýlit ani ve prospěch zaměstnance.
to bych asi řešila, až by ten problém nastal (např. i náhradním volnem). Mně teď šlo o situaci, kdy vedoucí potřebuje naplánovat směny a neví, zda zaměstnankyni může naplánovat dovolenou nebo ne. Kdybychom jí dovolenou dali ještě před splněnou podmínkou 60 odprac.dnů, mohla by zase nastat situace, kdy by onemocněla a nárok by třeba vůbec nevznikl...
Ono taky záleží na okolnostech - to že má nárok za odpracované dny ještě neznamená, že mu zaměstnavatel umožní dovolenou čerpat. Ale to jsou vyjímečné situace a myslím, že v takových případech se vždy dá dohodout, ten jeden den nehraje až takovou roli.
Jasně, jen jsem tím chtěla říct, že dovolená se každý rok určuje nově, takže pokud by chtěli dodržovat určená pravidla, tzn. vždycky až po odpracování 60 dní, fakt by zaměstnancům nepovolovali dovolenou třeba na lyže (a to ne proto, že je moc práce, ale jen proto, že ještě neodpracoval 60 dní, chápete?).
Já to chápu, ale také je rozdíl, když dají dovolenou v únoru - do konce roku má poměrně hodně času těch 60 dní splnit. Pokud to má ovšem s nástupem někdy na podzim a těch 60 dní je do konce roku "naknap" tak je ta situace zase trochu jiná. Jak píšu - každý případ je jiný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.