Re: výzva FÚ k předložení dokladů
na FU chodím sama s tím, že mi jednatel napíše plnou moc. Přece jednatel neví
ve většině případů o čem je řeč - v účetnictví a jak jste co zaúčtovala. Přece na dokladech DPH jste podepsána, že jste je sestavovala, tak chtějí s FU mluvit s Vámi.
A jako správná účetní máte vše k DPH vytisknuto, tak vezmete sjetiny, doklady účetní a hurá na kontrolu.
Držím palce
V tomto s Vámi souhlasím, také chodím na kontroly. Ale u této firmy je to jiné. Jak jsem psala jednatel na výzvu FÚ od srpna nereaguje. Pořád se na něco vymlouvá a mně o té kontrole neřekl (nekomunikuje se mnou - dluží mi peníze). Paní z FÚ si už nevěděla rady a tak vyzvala mne k předložení dokladů. Jde mi o to, zda mohu předložit FÚ doklady bez souhlasu jednatele a bez jeho plné moci. On se víceméně kontrole vyhýbá. I když nevím proč. Spíš nechce komunikovat se mnou kvůli dluhu.
Ve starém zákonu o správě daní a poplatků bylo toto ustanovení v § 34, odst. 4
(4) Osoby, které mají listiny a jiné věci, jež mohou být důkazním prostředkem při správě daní, jsou povinny na výzvu správce daně listiny a jiné věci vydat nebo zapůjčit k ohledání, pokud zvláštní zákony nestanoví jinak.
Nemohu podobné ustanovení najít v Daňovém řádu, v §§ 57 - 59 nic takového není.
Daňový řád a součinnost externí účetní
Raději si ještě přečtěte článek "Daňová kontrola podle daňového řádu", tu součinnost externí účetní při předání dokladů klienta tam ale vůbec nikde nenacházím
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d34339v43832-danova-kontrola-podle-danoveho-radu/
Co když pak na Vás klient podá žalobu pro neoprávněné předání svěřených dokladů?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.