Re: Jednatel - musí si vyplácet odměnu
Odměnu mít nemusí. Nebudete ani nemůžete u něj sledovat prac.dobu nebo tak :-), není v prac.poměru . Autem mu snad dovolíte jezdit, přece nebude chodit pěšo.
jakmile bude mít cokoliv-auto, telefon atd. firemního k dispozici, tak by to měl mít uvedeno ve smlouvě. Zejména- protože odměnu skutečně nemusí pobírat, by tam ale měl zakotveno, že výkon funce jedn. bude bezúplatný.
Zejména vyplácení "cestovného", benefity by měly být ošetřeny ve smlouvě, popř. i v interním předpisu firmy.vyhnete se tak problémům s daňovou uznatelností těchto nákladů.
pokud bude vykonávaz bezúplatně funkci, tak to bez smlouvy nejde, kontrolní orgány vyžadují oficiální dokument, ve kterém to je výslovně uvedeno, případné benefity jak psáno výše.
můj názor je, že pokud není zaměstnanec, tak mu do nákladů jdou jen jízdy související s výkonem funkce jednatele, a těch bude asi málo:-)
Ten bezúplatný výkon funkce je z tohoto pohledu vždy problematický, co bude tazatelka dělat, pokud auto použije pro osobní potřebu.
Pokud jednatel použije služební auto k soukromým účelům, zaplatí do pokladny daň z 1% ceny vozidla, kterou společnost za něj odvedla. Alespoň já mám tuto zkušenost.