Re: Na fakturu uvádět č.j. živnosťáku?
Ano jistě, podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o
tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé
nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence.
Ještě jednou - údaj o zápisu - co si pod tímto představujete Vy, je Vaše věc. Já se držím zákonů.
1. ŽÚ samozřejmě spisovou značku přiděluje - najdete ji takhle vlevo nahoře na Výpisu z ŽR.
2. Pokud jsem to správně pochopil, předmětem vašeho sporu je, zda pojem "údaj" z §13a znamená, že musí být uveden konkrétní identifikátor nebo zda stačí konstatovat, že je FO někde zapsaná. To je poněkud akademický spor a já se ho nezúčastním, pouze přidám názor: zamyslete se nad legislativním záměrem. Každý podnikatel je někde zapsán, tzn. pouhé konstatování tohoto faktu je poněkud redundantní. Smyslem §13a asi bude poskytnout obchodnímu partnerovi možnost ověření protistrany.
Mimo to, pokud už tedy na své obchodní listiny doplníte pouhou větu "podnikatel je zapsán v ŽR", tak proč už tam ten identifikátor neuvést (já uvádím č.j., ne spisovou zn.)? Je to asi jednodušší a rychlejší, než hloubat, co svou formulací autor § vlastně myslel.
Podívala jsem se do komentáře k Obchodnímu zákoníku Štenglová/Plíva/Tomsa a kolektiv, 13. vydání. Strana 43 výňatek "Od novely zák. č. 501/2001 Sb. není stanovena povinnost uvádět spisovou značku týkající se takového zápisu."
Sama evidenční čísla uvádím, nikdy nevím, kdy bude mít někdo jiný odlišný názor.
Tomu komentáři nějak nerozumím - v aktuálním znění §13a odst. 1,2 je stále výslovně uvedeno "včetně spisové značky" a týká se to zápisu do OR (předpokládám, že původní tazatel je živnostník, nezapsaný v OR). Pokud jde o "jiné evidence", nevzpomínám si už, že by v nějaké verzi byla takto zmíněna i povinnost uvést spis. značku i v tomto případě a nechce se mi to hledat.
aktuální znění:
§ 13a [Komentář]
Obchodní listiny
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (dále jen "internetové stránky") uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle osoby (dále jen „identifikační číslo“); podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni.
já tam tedy tu povinnost vidím. mimochodem výše uvedený 501/2001 byl zrušen ve 2003:-))
To je to, co říkám - z této formulace si její pravdivost asi nikdo neověří. Zákony ovšem mají díry, takže se často ukazuje, že konečná interpretace vyznívá proti legislativnímu záměru. Nicméně, tazatel se ptal asi proto, že na dokladech neměl vůbec nic v tomto smyslu, takže pokud už tam musí něco doplnit, tak proč ne i ten identifikátor. V tomto případě to asi nic navíc stát nebude, takže spekulace, názory a individuální výklady jsou dobrým, leč zbytečným cvičením.
já tam díru nevidím. pokud je psáno:
a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni.
tak tam prostě musí být údaj o zápise a údaj je buď čj, spis. značka, ale rozhodně ne sdělení - ano, jsem zapsaný v jiné evidenci. výklady se teda podle mě shodují (odpovědných míst a právníků) a výklad, že tam nemusí být konkrétní údaj, tj. číslo jednací nebo sp.značka mi není za ta léta znám.
Ano, je to věta o ničem. Ovšem připusťte, že jakékoliv číselné identifikátory (kromě IČ) jsou též o ničem. Pokud by bylo povinným údajem číslo jednací, tak co uvedou živnostníci, kteří si vyřídili živnostenské oprávnění po 31.7.2008? Těm bylo přiděleno ID RZP, ovšem toto číslo není stabilní, při každé změně v ŽR (například změna bydliště) se může změnit.
Pokud jde o postoj živnostenského úřadu k této otázce, vyhledala jsem na níže uvedených stránkách. Kopíruji části vyjádření.
http://www.zdarns.cz/ozu/nejcastejsi-otazky.asp
„Podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku uvádějí údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni – nejčastějším případem je živnostenský rejstřík. Uvedená informace by mohla znít např. „Podnikatel je zapsán v živnostenském rejstříku“. (Protože živnostenský rejstřík podnikateli nepřiřazuje žádnou rejstříkovou značku či číslo, nebude se žádná značka uvádět).“
.... pokračování:
http://www.hradeckralove.org/urad/otazky-odpovedi
..... „Evidenční čísla živnosti nebo rejstříková čísla již nejsou součástí výpisu, tudíž není vhodné tyto údaje uvádět na listinách či webových stránkách. Pokud hodláte zadat výrobu razítka, popř. si vytvořit záhlaví na obchodní listinách, pak lze doporučit např. tuto obecnou formu:
Zapsán v živnostenském rejstříku
Úřad příslušný podle § 71 odst. 2 živnostenského zákona: Magistrát města Hradec Králové
Tato formulace je jednoznačná a pokud nezměníte adresu místa podnikání do obvodu jiného obecního živnostenského úřadu, pak je i neměnná. Příslušnost úřadu se řídí adresou místa podnikání (u právnické osoby adresou sídla), a tento údaj je uveden na výpisu ze živnostenského rejstříku.“
Své faktury jsem ponechala beze změny, mám uveden místně příslušný ŽO (i když místní příslušnost už také byla zrušena, uvedený ŽO je příslušný pouze k sankčnímu řízení) a číslo jednací, pod kterým mi byl vydán ŽL. I to je dle mého názoru údaj o zápisu do jiné evidence. Pokud by si však obchodní partner chtěl ověřit platnost mého živnostenského oprávnění, pak nebude hledat podle č.j. nebo ID RZP (tyto údaje ani nejsou v živnostenském rejstříku zveřejněny), nýbrž podle jména a příjmení, případně podle IČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.