Re: MD, RD, dovolená
pokud si o dovolenou ihned po MD požádala, pak její žádosti musíte vyhovět a dovolenou bude čerpat
protože ale její nemoc do 2.5. nebyla delší než 100 PD, tak dovolenou nesmíte krátit, bude mít nárok na celých 20 PD + 1 den z r. 2010
pokud by si o dovolenou ihned po MD nepožádala, potom by ji čerpala až po návratu z RD - ale to už by byla pokrácená (za nemoc a za rodič. dovolenou, kterou by čerpala ihned po MD, tedy by měla zameškáno nejméně 100 PD), zůstatek dovolené z r. 2010 by jí v tomto příp. propadla
stará dovolená vznikla tím, že paní byla od počátku těhotenství tedy od 9/2010 na nemocenské. Nejsem si vědoma toho, že bychom něco neplnili. Paní si měla zažádat sama o čerpání po MD, psali jsme ji dopis a ani neodpověděla a neposlala zpět ani žádost o RD do 3 let věku dítěte nebo jakoukoli jinou.
dobře děkuji, mám tady ještě jeden případ, nevím proč kolegyňka v roce 2008 mateřská od 28.10.2008-31.12.2008, dále 1.1.2009-11.5.2009. Pokud se nepletu nárok z 2008 2/12 + 2009 celých 25 dní čerpání po MD tedy cca 29 dní. Také se počítá dovolená při mateřské jen za odpracované dny, když nesplní podmínku 60. Mám pravdu? U některých případů jsem to tak nenašla. Jsem zde nová, tak si vše sepisuji a narážím. Děkuji
Já nevím,jak jste došla ke 2/12. Ona nastoupila do PP a hned šla na MD ? Nebo předtím pracovala a dovolenou čerpala ? Nebo byla předtím na RD ? Pokud byla na RD, pak ano, za 2008 nárok na 2/12. Za r.2009 ale náleží 25 dní pouze pokud je čerpala ihned po MD, tedy od 12.5., jinak musíte krátit.
Proč jen 2/12 v roce 2008? Co bylo před tou MD v roce 2008? Pokud rodičovská dovolená, tak skutečně jakoby v roce 2008 neodpracovala ani 60 směn (MD se bere jako doba odpracovaná, RD ne), takže jí vznikl nárok na 2/12. A v r. 2009 pak jakoby odpracovala víc než 60 směn a vznikl jí nárok na celoroční výměru za rok 2009. Těchto 29 dní si mohla vyčerpat hned po MD. Pokud nečerpala a hned nastoupila na rodičovskou, pak už se jí nárok roku 2009 krátí v důsledku rodičovské dovolené (za prvních 100 o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny).
>>>>
>>>>stará dovolená vznikla tím, že paní byla od počátku
>>>>těhotenství tedy od 9/2010 na nemocenské. Nejsem si
>>>>vědoma toho, že bychom něco neplnili. Paní si měla
>>>>zažádat
>>>>sama o čerpání po MD, psali jsme ji dopis a ani
>>>>neodpověděla a neposlala zpět ani žádost o RD do 3
>>>>let
>>>>věku
>>>>dítěte nebo jakoukoli jinou.
>>>nelamte si s tím hlavu, vy jste jí ani nemuseli nic
>>>psát, ona by se měla starat (mne se moje ovečky
>>>ptají,
>>>volají...). Dovča z r.2010 jí propadne její
>>>vinou,možnost k jejímu čerpání měla.
>>
>>dobře děkuji, mám tady ještě jeden případ, nevím proč
>>kolegyňka v roce 2008 mateřská od
>>28.10.2008-31.12.2008, dále 1.1.2009-11.5.2009. Pokud
>>se nepletu nárok z
>>2008 2/12 + 2009 celých 25 dní čerpání po MD tedy cca
>>29 dní. Také se počítá dovolená při mateřské jen za
>>odpracované dny, když nesplní podmínku 60. Mám pravdu?
>>U
>>některých případů jsem to tak nenašla. Jsem zde nová,
>>tak si vše sepisuji a narážím. Děkuji
>
>Proč jen 2/12 v roce 2008? Co bylo před tou MD v roce
>2008? Pokud rodičovská dovolená, tak skutečně jakoby v
>roce 2008 neodpracovala ani 60 směn (MD se bere jako
>doba odpracovaná, RD ne), takže jí vznikl nárok na
>2/12. A v r. 2009 pak jakoby odpracovala víc než 60 směn a
>vznikl jí nárok na celoroční výměru za rok 2009.
>Těchto 29 dní si mohla vyčerpat hned po MD. Pokud nečerpala
>a hned nastoupila na rodičovskou, pak už se jí nárok
>roku 2009 krátí v důsledku rodičovské dovolené (za
>prvních 100 o 1/12, za každých dalších 21 o další
>dvanáctiny).
paní měla 3 děti za sebou skončila ji RD 27.10. a od 28.10 šla na MD takže 2/12, ale ty ji nebyly po skončení této MD zaplaceny nýbrž pouze 25 dní tedy nárok za rok 2009, který se jí nekrátil, jelikož šla ihned po MD.
mám jako v tom prvním případě nechat tuto starou dovolenou propadnout? Jelikož měla možnost jí čerpat? Tu dovolenou z roku 2008 ty 4 dny, jelikož měla možnos a měla si je vybrat jako těch 25? Nebo spíš asi budu těch 25 brát jako, že přednostně se čerpá stará, takže z roku 2009 má ještě 4 dny
jestliže byla na jedné mat. dovolené v r. 2008/2009, pak šla na rodič. dovolenou a z této rodič. dovolené opět nastoupila na MD, pak dovolená za 1. MD (2008/2009) a dovolená, z doby před touto MD propadla, protože nyní může čerpat dovolenou po poslední mateřské dovolené, kterou nastoupila (kdy?)
to je tak, když si ženy nepožádají ihned po MD o čerpání dovolené a spoléhají na to, že si ji vyberou až po návratu z RD
jenže místo, aby žena nastoupila zpět do zaměstnání, tak opět otěhotní a tu dovolenou, která jí tam vlastně zůstává, nemůže čerpat, protože nastupuje na další MD a proplácet se také nesmí, protože nekončí PP
Já předpokládám, že teď jí bude končit RD se 3.dítětem, s nímž šla na MD 28.10.2008. Dovolenou z r.2008 (4 dny, nejdříve se čerpá stará dov. a teprve potom nová - jakto, že nečerpala celých 29 dní ? - pokud si požádala o čerpání, je chybou účetní, že jí nedala čerpat celých 29 dní) si vyčerpala hned po MD. Dovolená z r.2008 tedy nepropadla, ale nejsem si jistá, zda ten zbytek dovolené za r.2009 nebude pokrácený.
jsou to dva případy, první mi již paní poradily, že dovolená z roku 2010 propadá jelikož si ji po MD nečerpala i když měla možnost.
druhá paní od roku 2003 rodí, do roku 2008 vše v pořádku vždy po MD čerpala dovolenou, která vznikla a vždy 25 dní (máme týden navíc). v roce 2008 ji dne 27.10.2008 končila RD s druhým dítětem a od 28.10.2008 nastoupila na MD do konce roku mi to dělalo 2/12 dovolené. MD byla až do 11.5.2009 zde si zažádala o čerpání dovolené a bylo jí vyplaceno 25. Což si myslím je špatně, jelikož měla ještě nárok z roku 2008. Stará se čerpá přednostně,takže ještě nyní má 4 dny.RD má do 8.12.2011 a dále bude mít neplacené volno, tedy už je schválené a podepsaná žádost a já mám ty čtyři dny. Propadnout snad nepropadly. Ale pokud si je ještě nevybere nyní v tom neplaceném volnu do konce roku 2011 tak asi také propadnou nebo je naše chyba že v roce 2008 nečerpala celých 29 dní? Ale vzhledem k tomu, že likož se přednostně čerpá stará, tak vlastně ty 4 byly jakoby nová a ta se kvůli RD krátí, takže mi asi ani nic nezůstane. Jsem už z toho jelen. Spíš teď když to znovu takto píšu přemýšlím, že bychom to propadnou ani neproplatit neměli, jelikož chyba byla na straně naší účetní a ne paní na MD, která žádala před nástupem na RD, takže se nemělo nic krátit a měla vše čerpat.
Není to chyba účetní, paní si sama musí požádat jak dlouho chce dovolenou čerpat. Takže si měla požádat o čerpání 29 dnů, nikoliv 25 dnů. Takže jedině byste mohli udělat tuto změnu. Paní by si požádala o čerpání 4 dnů dovolené ihned po skončení RD , požádala o stornování povoleného neplaceného volna a následně o neplacené volno od nového data. Pokud by to nešlo, zaměstnavatel s tím už samozřejmě nemusí souhlasit, tak jí ty 4 dny propadnou, ale není to vina účetní, účetní jí nemůže nutit, aby čerpala dovolenou. Záleží pouze na zaměstnankyni, zda o čerpání dovolené po MD požádá a v jakém rozsahu. Je to jen její právo, zaměstnavatel v tomto jediném případě o čerpání dovolené nerozhoduje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.