Re: To není pravda
Ani jedno není možné - zaměstnavatel může RČ uvádět jen na písemnostech, ohledně kterých tak stanoví zákon, což není u smluvních dokumentů, a pro shromažďování čísla OP nemá vůbec zákonný podklad.
Zadala jsem si na internetu DPP - vzor a tam mají uvedené rodné čísla i číslo OP. Asi to nemají aktualizované. Tak co se má napsat. Stačí jméno a příjmení, adresa a datum narození ? Moc děkuji.
Nevím o tom, že by smlouva(dohoda) nebyla smluvní dokument. RČ nebo č.OP slouží k identifikaci zaměstnance, podpisem smlouvy(dohody) vyjadřuje zaměstnanec souhlas s tím, že jsou tyto identifikátory uvedeny.
No, ono to bylo myšleno asi tak, že např. jako my, máme toto uvedeno přímo v pracovní smlouvě - zaměstnanec souhlasí s použitím RČ pro personální a mzdovou agendu..ono totiž RČ pro přihlášení zaměstnance na OSSZ a ZP potřebujete
To nemá cenu - jednak jsem nenapsala, že zaměstnavatel nepotřebuje RČ, jednak souhlas, jak jej popisujete, neodpovídá požadavkům zákona o ochraně osobních údajů.
Ano, zaměstnavatel se snaží hlídat, aby rodné číslo nepoužil, když nemusí, a když si otevřete třeba informace o živnostnících nebo o plátcích DPH, máte tam rodná čísla na internetu ....
Jo, podívejte se obch.rejstčíku, tam je teprv počtení ohledně rodnzých čísel - včetně podpisových vzorů a kdesi cosi. Zbožňuju naše úřady
Jak kdy. Někdy při "hloupé" shodě náhod prostě nestačí. Mám dva zaměstnance se stejným jménem a příjmením a oba jsou narozeni ve stejný den, měsíc a rok. Liší se jen číslice za lomítkem rodného čísla a to ještě jenom 2 číslice. :-))
RČ a mzdovka
Bloncko, to je rozumný přístup, jak snižovat riziko plynoucí ze změti neprovázaných zákonů, schvalovaných všehoschopnou a zároveň neschopnou množinou 282 osob.