Re: Půjčka společníka 2004
Ano je to problém 2007, kdy si účetní srovnali pokladnu vyrovnáním půjčky, našla jsem i zápis 365/311 :-o, takže externí účetní dělali co uměli.Nikde není podepsaný doklad, že by se půjčka vracela. Přijata byla 2004 na základě Smlouvy o půjčce na náš BÚ, a vrácena až teď 2011 přes náš BÚ, přímo na účet společníka, který půjčoval. Jelikož to byli externí účetní, tak se jim každoročně nahlásil stav pokladny který máme mi zde na firmě, kde si vedeme pokladní záznamy a aby účto souhlasilo s naší pokladnou, tak zřejmě udělali tuto krásnou korekci a já teď nevím co s tím.
Takže spíš obráceně - ve firmě sedělo v pokladně vše, ale externí účetní nebyly předány všechny doklady k zaúčtování.
Pokud byste to chtěla mít v pořádku, znamenalo by to projít všechny pokladní doklady roku 2007 vystavené ve firmě a odsouhlasit na účetnictví roku 2007.
Doklady se předávali měsíčně všechny, nevím, třeba se jim chyba táhla dlouho, tak proto toto, to fakt nevím. Pokladnu už mám srovnanou, při přebírámí jsme s auditorkou v 2008 odepisovali a napravovali jejich chyby, takže nyní je vše ok, jen nevím jak s půjčkou.
>>>>
>>>>Takže spíš obráceně - ve firmě sedělo v pokladně vše,
>>>>ale externí účetní nebyly předány všechny doklady k
>>>>zaúčtování.
>>>>Pokud byste to chtěla mít v pořádku, znamenalo by to
>>>>projít všechny pokladní doklady roku 2007 vystavené
>>>>ve
>>>>firmě a odsouhlasit na účetnictví roku 2007.
>>>Doklady se předávali měsíčně všechny, nevím, třeba se
>>>jim chyba táhla dlouho, tak proto toto, to fakt
>>>nevím.
>>>Pokladnu už mám srovnanou, při přebírámí jsme s
>>>auditorkou v 2008 odepisovali a napravovali jejich
>>>chyby,
>>>takže nyní je vše ok, jen nevím jak s půjčkou.
>>
>>Zkuste ještě probrat s auditorkou. Podle mého názoru
>>bez kontroly roku 2007 (a jak píšete možná ještě
>>starších roků) se z toho nevymotáte. A vyřešit se to
>>musí,
>>jinak podle účetnictví dostal společník letos od
>>firmy
>>dárek 75.tis.Kč.
>:-) hezký dárek. Auditorce jsem to říkala, tak navrhla
>navýšit pokladnu a uhrazeno přes BÚ a mě se nechce
>navyšovat pokladna, tak hledám jiné řešení.
Nemám zodpovědnost jako takovou sepsanou, ale je to na důvěře mezi mnou a šéfem, šéf má svojí pokladnu a já také, to by právě muselo jít přes jeho pokladnu a mám pocit, že se mu to líbit nebude, že bude chtít aspoň ještě nějaký návrh jak účtovat. Není to 5tis o tom bych nepsala, ale 75tis je dost, tak hledám jiná řešení.
>>>>>>>
>>>>>>>Takže spíš obráceně - ve firmě sedělo v pokladně vše,
>>>>>>>ale externí účetní nebyly předány všechny doklady k
>>>>>>>zaúčtování.
>>>>>>>Pokud byste to chtěla mít v pořádku, znamenalo by to
>>>>>>>projít všechny pokladní doklady roku 2007 vystavené
>>>>>>>ve
>>>>>>>firmě a odsouhlasit na účetnictví roku 2007.
>>>>>>Doklady se předávali měsíčně všechny, nevím, třeba se
>>>>>>jim chyba táhla dlouho, tak proto toto, to fakt
>>>>>>nevím.
>>>>>>Pokladnu už mám srovnanou, při přebírámí jsme s
>>>>>>auditorkou v 2008 odepisovali a napravovali jejich
>>>>>>chyby,
>>>>>>takže nyní je vše ok, jen nevím jak s půjčkou.
>>>>>
>>>>>Zkuste ještě probrat s auditorkou. Podle mého názoru
>>>>>bez kontroly roku 2007 (a jak píšete možná ještě
>>>>>starších roků) se z toho nevymotáte. A vyřešit se to
>>>>>musí,
>>>>>jinak podle účetnictví dostal společník letos od
>>>>>firmy
>>>>>dárek 75.tis.Kč.
>>>>:-) hezký dárek. Auditorce jsem to říkala, tak
>>>>navrhla
>>>>navýšit pokladnu a uhrazeno přes BÚ a mě se nechce
>>>>navyšovat pokladna, tak hledám jiné řešení.
>>
>>Pokud za pokladnu máte odpovědnost, tak leda tak
>>udělat druhou pokladnu, za kterou bude zodpovídat
>>někdo
>>jiný. Pokladnu společníka. Není také současně
>>jednatelem?
>>
>Nemám zodpovědnost jako takovou sepsanou, ale je to na
>důvěře mezi mnou a šéfem, šéf má svojí pokladnu a já
>také, to by právě muselo jít přes jeho pokladnu a mám
>pocit, že se mu to líbit nebude, že bude chtít aspoň
>ještě nějaký návrh jak účtovat. Není to 5tis o tom bych
>nepsala, ale 75tis je dost, tak hledám jiná řešení.Není jednatelem.
Nee, to vůbec ne,vše jde přes doklad, na to jsme tady pedanti, účetní měli v pokladně vysoký stav (to fakt nevím jakto), ale podle toho co jsem viděla v účetním deníku, tak u nich nebyl problém zaúčtovat 211/365 částkou, kterou potřebovali, bez dokladu, a jak jsem psala i 365/311 jsem tam našla, tak si myslím, že dělali korekce přes půjčku a přes pokladnu tak, jak potřebovali.Když vám napíši, že jsem přebírala účto v dubnu 2008 a oni od ledna do března 2008 udělali zápis na 365 o 150tis vyšší a do března udělali kokekci pokladny a účtu 355, tak vám to musí být jasné, naštěstí jsem účtovala od ledna 2008 současně s nimi, tak to mám od 2008 bez problémů.
Myslela jsem tím udělat mimořádnou dokladovou inventuru účtu 365 a 355 (případně i dalších), zkonstatovat nedostatky, které vznikly v minulých letech a rozdíly zaúčtovat. Ale protože to jsou chyby minulých let, tak provést opravu rozvahově. Pokud máte v současné době auditorku, tak bych se něčeho takového odvážila jen pokud by to odsouhlasila.
No to už právě máme udělané a opravené v 2008, protože jim neseděla rozvaha na FÚ s invenarizací účtů, tak jsme opravovali v 2008. Jen o té půjčce neměl nikdo z nás potuchy, a účetní přestali komunikovat i s auditorkou.a účet 365 se nikde neobjevil, ani v rozvaze ani v inventarizaci účtů, tak se tím nikdo nezybýval.
Sama bych to pravděpodobně řešila jako napravení chyby minulých let, zaúčtovala rozvahově (i když tady narážíme na problém daní). Doporučila bych firmě pro zpracování daní roku 2011 daňového poradce, kterého bych o problému písemně informovala.
Zkuste se ještě podívat na článek Ing.Peláka
http://www.nur.cz/content/view/125/40/
Dále
http://www.kdpcr.cz/Data/files/pdf/clanek_o_seminar_NUR.pdf
Za kontroverzní je považována oprava chyb oproti proti výsledku hospodaření, tj. proti vlastnímu kapitálu. Zatímco zákon o účetnictví i vyhláška pro podnikatele požaduje uvádění srovnatelných údajů, Český účetní standard č. 019 – Náklady a výnosy v odst. 3.10.5. uvádí, že opravy chyb náklad minulých účetních období, pokud jde
významné částky se účtují do skupiny 58 – Mimořádné náklady.
Národní účetní rada tak zaujala stanovisko, že je nutno se dle § 7, odst. 2 zákona o účetnictví odchýlit a postupovat tak, že kumulativní dopad oprav chyb nesmí ovlivnit výsledek hospodaření běžného účetního období.
Další názory
http://www.dashofer.cz/0/0/3/jak-opravit-v-ucetnictvi-chyby-ucinene-v-minulych-letech-cid155324/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.