Re: Nevyplacená mzda
Peníze nevyplatil jen Vám nebo i ostatním zam-cům? Asi by bylo vhodné se spojit s ostatními zam-ci a postupovat společně. Můžete okamžitě zrušit PP dle § 56b).Pokud by někdo poslal firmu do insolv,pak byste mohli požádat o vyplacení části mezd od ÚP a o zbytek se soudit (záleží, zda má firma nějaké peníze, pokud nemá, pak těžko něco vysoudíte).
>>>>Dobrý den, zaměstnavatel mě nevyplatil mzdu za 4
>>>>měsíce. Můžu ho i já já poslat do insolvence a pak si
>>>>zažádat na ÚP o tyto peníze ? Nevím jaký je postup,
>>>>ÚP by
>>>>mě asi zaplatil jen 3 měsíce, a co se zbývající
>>>>nevyplacenou mzdou ? Prosím o radu, díky
>>>
>>>Peníze nevyplatil jen Vám nebo i ostatním zam-cům?
>>>Asi
>>>by bylo vhodné se spojit s ostatními zam-ci a
>>>postupovat společně. Můžete okamžitě zrušit PP dle §
>>>56b).Pokud by někdo poslal firmu do insolv,pak byste
>>>mohli
>>>požádat o vyplacení části mezd od ÚP a o zbytek se
>>>soudit
>>>(záleží, zda má firma nějaké peníze, pokud nemá, pak
>>>těžko něco vysoudíte).
>>
>>Je nás víc - 5 zaměstnanců, kdyby jsme firmu poslali
>>do insolvence - jde to ? Asi se za to platí nějaký
>>poplatek ?
>
jde, ale podrobnosti podání neznám
zkuste se podívat např. na www.justice.cz na informace, příp. dojděte na ÚP na příslušný oddělení, zda Vám poradí
>A ÚP vyplatí mzdu až na základě toho , že firmu někdo
>poslal do insolvence, že?
ÚP vyplatí mzdy na základě podkladů, které dodá zam-tel a zároveń zam-ec a musí se obojí shodovat
ano, 3 měsíce (vyberte ty, kde máte dostat nejvíce Kč), ale je ta částka omezená výší, takže kdybyste např. požadovali mzdu s odstupným, tak určitě celou tutu mzdu nedostanete, protože přesáhne uzákoněnou výši
obávám se, že nebude dopis s potvrzením od zam-tele stačit, protože bude muset vyplnit spostu papírů a vy také budete muset vyplnit papíry, předložit výplatní pásky, prac. smlouvu apod.
než podniknete nějaké kroky, tak nastudujte např. na internetu
a nebo Vám ještě někdo tady poradí víc
Byla jsem přesně va Vaší situaci není to tak dlouho. Aby Vám ÚP vyplatil mzdu, musí být podána insolvence a to můžou min. 2 osoby. Myslím,že to není za žádný poplatek. Tam už Vám poradí co dál..ale po uznání jsme zašli na ÚP ti vyzvou toho bývalého zaměstnavatele a ten tam musí jít a uznat to, dát výplatnice atd. a musí se to shodovat s vašima papírama. Je potřeba to udělat co nejdříve, protože mě dlužil výplaty dvě a jednu jsem bez problému dostala, ale na tu druhou už nějak vypršel čas. Takže není šance, ÚP s tím nic neudělá, inspektorát práce taky ne, pak byla možnost ho dát k soudu, ale pokud nemá peníze, tak to opravdu nemá smysl...takže jsem o tu výplatu prostě přišla.Na nic nečekejte a alespon ty tři mzdy zkuste z ÚP. Hodně štěstí!:)
Se zbytkem své pohledávky (to, co Vám nezaplatí ÚP) se můžete přihlásit do insolvenčního řízení stejně jako ostatní věřitelé a pak, po zpeněžení majetku, peníze zcela, částečně dostanete (nebo možná ne, když nebude co zpeněžit). Ale zaměstnanci mají při rozdělování peněz z konkursní podstaty přednost před ostatními věřiteli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.