Re: nákup auta na úvěr
1) zaplacená záloha: 052/211 (221) 41000,00 (účtuje se o platbě)
2) PFA za auto: 042/321 195000,00
343/321 39000,00
321/052 41000,00
3) registrace+ další náklady do doby zařazení: 042/211 (321)
4) zařazení do používání: 022/042
5) poskytnutý úvěr: 321/379 193000,00
6) splátky úvěru? 379/221 splátka jistiny
562/221 splátka úroku
7) Pokud došlo k převodu vlastnictví hmotného movitého majetku (auta) v důsledku zajištění závazku převodem práva na věřitele, pak odpisy pouze za splnění podmínky dle § 28 odst. 4 ZDP.
Pokud si vemete auto na úvěr, je v zájmu věřitele (úvěrové společnosti), aby měla úvěr zajiětěn. Pro zajištění takového závazku se zavážete, že na věřitele převedete vlastnické právo k úvěrovanému předmětu (autu). K převodu vlastnického práva dojde buď dnem podpisu úvěrové smlouvy, nebo má převod vlastnických práv odkladný účinek, např. až po 2 měsících prodlení se splátkami. Pokud dojde k převodu vlastnického práva na věřitele, pak, aby jste mohli odepisovat, musíte mít uzavřenu smlouvu s věřitelem o vypůjčce. Pokud by jste smlouvu o vypůjčce neměli, pak nelze odepisovat.
To ale za předpokladu, že došlo k převodu vlastnického práva k autu na věřitele. Pokud by k převodu vl. práva nedošlo ihned při podpisu úvěrové smlouvy (byla by s odkladným účinkem), pak zatím smlouvu o vypůjčce nepotřebujete a lze odepisovat.
OK moc děkuji, jsme zapsaní v TP jako vlastníci a ve smlouvě máme, že vlastnické právo převedeme na věřitele, ve chvíli, kdy porušíme smlouvu ( tedy ten odkladný účinek, jak píšete výše). Takže zatím mohu odepisovat, pokud náhodou porušíme smlouvu a převede se vl. právo na věřitele, v tu chvíli pro pokračování odepisování bych si musela zajistit smlouvu o výpůjčce. Chápu, popsala jste mi to srozumitelně, moc vám děkuji. Pěkný den !!! A ještě jednou moc děkuji
Vycházela jsem z údajů uvedených v dotazu. Z toho jsem vyrozuměla, že úvěr je ve výši 195000,00 Kč. Takže jistina by byla 195000,00 a navíc budete splácet úrok a tento úrok bude navýšena dlužná částka. Takže je nutno si uvědomit, co je jistina a jakou část z dlužné částky představuje úrok.
Takže: jistina = 321/379 (výše úvěru)
měsíční splátky: jistina 379/221
úrok 562/221
Pokud byl poskytnut úvěr ve výši 220000,00 Kč, pak kde se ztratilo 25000,00 Kč?
Dobry vecer,
prosim o radu jak bych mela napravit. min. rok jsme pořídili auto na úvěr, ale ne bankovní. Bohuzel jsem ale uctovala úvěr přes účet 461 a ani nerozdelila na dlouhodobe a kratkodobe zavazky k rozvahovemu dni. Ted nevim jak rešit. Zda dojet úvěr na tomto účtu, nebo zač. roku přeúčtovat, na konci roku rozdelit na dlouh. a krat. zavazek a vše popsat v příloze ?
Dobry den,
pročítám tady diskuse ohledne registrace nového vouz. Prosím poradíte ?
Pokud jsme převzali a meli převozní SPZ, lze hned zařadit do užívání ? Druhý den jsme teprve provedli registraci. Tak reg. poplatek může být uz účtovaný přímo do N ? Nebo si můžu zvolit a dát do VC vozu a odpisovat ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.