Re: registrace k dph 8/11, lze uplatnit
>>dobrý den, jsme registrovaní k dph od 8/11, můžeme si
>>uplatnit doklady 1rok před plátcovstvím, nebo to
>>neplatí? děkuji
>
>ZDPH
>Nárok na odpočet daně při registraci a zrušení
>registrace
>§ 79
Nárok na odpočet daně se nevztahuje na daň uplatněnou u zboží, nemovitosti nebo služeb pořízených před lhůtou delší než 12 měsíců před datem registrace. jak tomu mám rozumět?, že si nemůžu uplatnit více než rok před registrací?? děkuji
>
>
Lze uplatnit pouze z toho, co je ke dni registrace evidováno jako obchodní majetek (viz. výše uvedený §), nakoupeno od plátce v období 1.8.2010-31.7.2011 a máte na to daňový doklad.
Služby - žádné. Prostudujte daný §, myslím, že to je jasné.
Obchodním majetkem souhrn majetkových hodnot, který slouží nebo je určen osobě povinné k dani k uskutečňování ekonomických činností - viz. § 4 odst. 3 písm. c). Nejde tedy o majetek, který je evidován jako např. DHM, ale o jakýkoliv majetek, tedy i např. tužka.
To není o výkladu, nesmíme zapomenout, že pomalu každý zákon si stejné pojmy vykládá jinak.
Např.v tomto případě patří do obchodního majetku i některé služby (které např.budou teprve vykonány a jsou již předplaceny).
Musím přiznat, že jsem také původně držela zásadu inventury "velkého" majetku, zboží atd. Až informace chytrých z tohoto fora mě přesvědčili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.