Vlákno názorů k dotazu Výpověď u končící firmy od xy5 - Re: Výpověď u končící firmy v žádném případě výpověď...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2011 12:43

xy5

Re: Výpověď u končící firmy
    v žádném případě výpověď nedávejte, ani nepřistupujte na dohodu, kde by nebyl důvod skonč. PP, nárok na odstupné máte
    pokud by Vám firma dlužila nějaké peníze a byla by v insolvenci, pak byste mohla požádat ÚP o vyplacení dlužných mezd (je ale možné, že byste vše nedostala zaplacené, protože poslední mzda+odstupné budou asi ve vyšší částce, než kterou bude moci ÚP vyplatit)

• 30. 11. 2011 12:48

123 (neregistrovaný)

Teď jsem právě dočetla ten zákoník práce a dozvěděla se, že nárok na odstupné mám.Děkuji za odpověď.A mám teda počkat, až firma krachne a propustí mě sama.A co dělat, když nebude mít peníze,aby mi vypaltila mzdu a odstupné, jít na ten ÚP???Z té firmy to už nikdy nedostanu???

• 30. 11. 2011 12:53

xy5

ÚP Vám vyplatí dlužné mzdy, pokud bude firma v insolvenci, jinak nevyplatí nic, protože nemá na základě čeho vyplatit (to byste se musela soudit)
    pokud bude v insolvenci a bude firma dlužit mzdy, pak musí vyplnit spousty papírů, které předá na ÚP
    Vy (zam-ci), kteří budete po ÚP požadovat nevyplacené mzdy, tak také budete muset doložit podklady (např. prac. smlouvu, výplatní pásky za měsíce, které chcete proplatit apod.) a také budete muset vyplnit tiskopisy
    údaje od firmy a od Vás se budou muset shodovat
    pokud by Vám firma mzdy nevyplácela, nedala Vám výpověď, pak můžete okamžitě zrušit PP (§ 56b), pozor na § 141/1

• 30. 11. 2011 13:13

123 (neregistrovaný)

A ještě mě tak napadá,když mě propustijou a odstupny mi nedají,protože na to mít nebudou a půjdu se nahlásit na Úp, tak podporu dostanu až za ty tři měsíce???A ještě,mistrová tvrdí, že zítra už ve firmě nikdo nebude ani účetní,jak nám pak dodají výpovědi???Je na to nějaká zákonná doba, dokdy mi musí výpověď poslat???

• 30. 11. 2011 13:48

xy5

Pokud Vám dají výpověď, pak běží 2 měs. výp. lhůta. Pokud tedy výpověď obdržíte během prosince, pak skončíte PP posledního února. Nerozumím poznámce, že už zítra ve firmě nikdo nebude. To už firma zkrachovala a od zítřka tam nikdo nebude? Píšete o mistrové, tak předpokládám, že má více podřízených, ne jenom Vás. A jak se k této informaci stavějí ostatní zam-ci? Co se týká nevyplaceného odstupného a přihlášení na ÚP, tak snad byly navrhované nějaké změny, ale zda prošly, to nevím.

• 30. 11. 2011 13:55

123 (neregistrovaný)

>>>>>>Dobrý den,
    >>>>>>dneska nám mistrová naznačila, že firma krachuje.Jak
    >>>>>>je to prosím, když by firma opravdu krachla a šla do
    >>>>>>insolvence.Mám v tomto případě nárok na
    >>>>>>odstupné???Mistrová tvrdí, že nemám, protože firma na
    >>>>>>to peníze nemá,
    >>>>>>a že když se ruší zaměstnavatel, tak odtupné
    >>>>>>nenáleží.Říkala, že bude lepší,když skončím sama na
    >>>>>>dohodu o
    >>>>>>ukončení pracovního poměru bez odstupného.A já nevím
    >>>>>>co
    >>>>>>dělat, jestli opravdu skončit sama nebo počkat do té
    >>>>>>doby, než to krachne.Poradí mi prosím někdo
    >>A ještě mě tak napadá,když mě propustijou a odstupny

>>mi nedají,protože na to mít nebudou a půjdu se
    >>nahlásit
    >>na Úp, tak podporu dostanu až za ty tři měsíce???A
    >>ještě,mistrová tvrdí, že zítra už ve firmě nikdo
    >>nebude
    >>ani účetní,jak nám pak dodají výpovědi???Je na to
    >>nějaká zákonná doba, dokdy mi musí výpověď poslat???
    >
    >Pokud Vám dají výpověď, pak běží 2 měs. výp. lhůta.
    >Pokud tedy výpověď obdržíte během prosince, pak skončíte
    >PP posledního února. Nerozumím poznámce, že už zítra
    >ve firmě nikdo nebude. To už firma zkrachovala a od
    >zítřka tam nikdo nebude? Píšete o mistrové, tak
    >předpokládám, že má více podřízených, ne jenom Vás. A jak se k
    >této informaci stavějí ostatní zam-ci? Co se týká
    >nevyplaceného odstupného a přihlášení na ÚP, tak snad byly
    >navrhované nějaké změny, ale zda prošly, to nevím.
    Ano, je nás více.Mistrová nám dnes tuto informaci zdělila i to, že bude pro nás lepší,když skončíme sami na dohodu o ukončení PP.Všichni jsme z toho mimo a nevíme právě,co dělat.Říkala, že máme podat výpověď, že je možný, že zítra tu už nikdo nebude ani účetní.Tak proto se ptám, co dělat,když by se stalo to, že přijdem do práce a nikdo by tu nebyl.

• 30. 11. 2011 14:22

xy5

Nějak tomu nerozumím. Jakou úlohu v tom celém hraje mistrová? Přece o tom, že krachuje firma, nerozhoduje mistrová. Dnes jste normálně pracovali a zítra přijdete do práce a tam nikdo už nebude? To za noc odvezou veškeré vybavení (stroje) apod.? Ta její rada je nesmysl, protože, kdybyste podali výpověď, tak poběží 2 měs. výp. lhůta a neměli byste nárok na odstupné a navíc na ÚP se asi dívají jinak na lidi, kteří skončí sami nebo jinak, když jsou donuceni skončit (mají se od příštího roku zpřísnit pravidla na ÚP).

• 30. 11. 2011 14:39

123 (neregistrovaný)

Mistrová má informace zezhora.Nevím jestli jí tohle neřeklo vedení, že nám to má vyřídit a taky jestli jí to vše třebas vedení neporadilo,aby nemuseli vyplácet odstupné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).