Re: směnný provoz a svátek
A rozumím tomu dobře, že ten §81ZP se týká pouze směnařů?
Mám i zaměstnance s hodinovou mzdou na klasicky pracovní dobu a ty zůstávají o svátek doma a mají ho hrazen. Je to tak správně?
Paní Jiřko a ten §81ZP to že musí směnaři nastoupi na svojí směnu ať je pátek nebo svátek platí i v případě, že se nejedná o nepřetržitý provoz?
Moc díky nějak jsem se do toho zamotala.
poprosím ještě o konzultaci (prosím nezlobte se, že se tak blbě pořád ptám) dle §91 je jasné, že pokud se nepracuje v nepřetržitém provozu nemusí zaměstnanec nastoupit na svojí směnu a má tento svátek hrazen, ale jak mám tedy rozumět tomu §81 ZP co mi psala paní Jiřina, že na směnu nastoupit musí. Nějak se do toho opravdu zamotávám. díky moc, začínám a nerada bych něco pokazila a jela tak i v následných měsících.
no to se mě právě také zdálo, že to platí vlastně pro všechny.
Pročetla jsem si tady spoustu dotazů týkajících se této problematiky a zjistila jsem, že je to tak půl na půl, někdo uvádí, že směnaři musejí za každé situace do práce, že jde o nerovnoměrné rozvžení prac. doby a někdo říká, že jen ti co mají nepřetržitý provoz a tak vlastně nevím, kde je pravda. Naši zaměstnanci mají dvousměnný provoz a tak nevím jak z toho ven.
Pozor. Ono často nepřetržitý provoz bývá zároveň nerovnoměrně rozvržený, protože se dělá 12 hodin (víc než 9) nebo se liší délkou jednotlivé týdny. Proto zde byly takové odpovědi, že se musí směna odpracovat, bylo ale myšleno v nepřetržitém provozu.
Ale pokud se nejedná o nepřetržitý provoz, ale jenom o nerovnoměrně rozvrženou PD, tak se musí zkoumat, zda se jedná o práce podle §91.
No víte ono u nás jde spíš o problém ten, že do teď zaměstnanci chtěli o směnu na kterou připadl svátek pracovat a zaměstnavatel nebyl proti, teď se karty trochu otočiy a zaměstnanci nechtějí o směnu kde jim vychází svátek pracovat, zaměstnavatel také nemá nic proti, ale já jako mzdovka nevím jestli takováto absence má být brána jako svátek - tedy proplatit průměrem nebo je to pro ně znamená vzít si dovolenou nebo napracovat si to, zkrátka nevím jak ten den omluvit.
V IDnes jsem si přečetla článek, kde píší, že zaměstnanec s nepravidelně rozvrženou pracovní dobou musí na směnu nastoupit. Naši zaměstnanci pracují po-út ranní, středa volno, ČT-PÁ odpolení SO-NE volno a pak se jim jen mění ty ranní s odpoledníma. Tak bych brala, že o nepravidelné rozvržení jde, co myslíte? - jsem z toho blázen, snad budu otravovat na inspektorátu práce o radu, nerada bych něco zvorala.
Děkuji moc - na tento § jsem také koukala, ležím v tom dnes celé odpoledne a asi se toho budu držet, nic jiného mě nenapadá, ale jak půjdu teď na školení, tak se tam schválně na toto téma zeptám ať to mám přímo od Jouzy požehnané :) děkuji moc a pěkný večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.