Vlákno názorů k dotazu Úroky z úvěru a pojištění od deb - Re: Úroky z úvěru a pojištění Účtuje se jen...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 12. 2011 19:44

deb (neregistrovaný)

Re: Úroky z úvěru a pojištění
    Účtuje se jen to aktuální dle splátkového kalendáře.

• 2. 12. 2011 20:41

Viktorie P. (neregistrovaný)

Takže úvěr zapíšu přes interní doklad a když chci mít spláky úroku a pojištění v předpisu, tak zapíšu každý rok do závazků jen to dle splátkového kalendáře (měsíční splátky úroku 562/321 a pojištění 568/321) - podle toho kolik je tam každý měsíc napsané? Můžu to tak mít? Co jsem tady četla diskuze, tak to všichni dávaji do nákladů rovnou z banky, ale já to chci mít v předpise v závazcích.
    Moc Vám děkuji.

• 2. 12. 2011 21:10

V. (neregistrovaný)

Nedovolím si účtovat s vyjímkou bankovních poplatků do nákladů nic jen na základě bankovního výpisu. Vždy dělám předpisy v agendě ostatní závazky (záleží na účetním SW). Jen účtuji přes 379, pojištění 548. Na účtu 479 mám jen závazky, které jsou splatné až další rok, během roku účtuji 379.
    Sice většinou strávím na začátku roku hodně času zaúčtování těchto předpisů, ale pak je celý rok přehled co se platilo a zbývající roční závazky.

• 4. 12. 2011 17:15

Viktorie P. (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za odpověď. Ale mě zajímá, když úvěr je od 2011 do 2014 - budu ho mít na 479, tak jestli mám na účtu 479 mít i ty úroky a to pojištění, které se bude platit v následujících letech???? Jestli to mám evidovat také v dlouhodobém závazku nebo ne. A velikost úroků se mi mění, tak jestli je tam dávat každý měsíc dle spl. kalendáře, nebo nějak poměrně rozdělit, aby tam byly každý rok ve stejně výši. Úvěr jsem ještě nikdy neúčtovala. Tak nevím :o(, proto se ptám zkušenějších. V diskuzích jsem odpoveď na toto nenašla.

• 5. 12. 2011 8:23

V. (neregistrovaný)

>Moc Vám děkuji za odpověď. Ale mě zajímá, když úvěr je
    >od 2011 do 2014 - budu ho mít na 479, tak jestli mám
    >na účtu 479 mít i ty úroky a to pojištění, které se
    >bude platit v následujících letech????

Nebudete, protože předpis těchto úroků budete účtovat až v daném (aktuálním) roce podle splátkového kalendáře.
    Pro představu - co byste dělala se dopředu naúčtovanými úroky v případě, že by se úvěr splatil předčasně?

Jestli to mám
    >evidovat také v dlouhodobém závazku nebo ne. A velikost
    >úroků se mi mění, tak jestli je tam dávat každý měsíc
    >dle spl. kalendáře, nebo nějak poměrně rozdělit, aby tam
    >byly každý rok ve stejně výši.

Musí odpovídat splátkovému kalendáři.

Úvěr jsem ještě nikdy
    >neúčtovala. Tak nevím :o(, proto se ptám zkušenějších.
    >V diskuzích jsem odpoveď na toto nenašla.

Pokud byste chtěla mít v účetnictví uvedeno, jaké se budou platit úroky další roky, mohla byste uvedené částky úroků zaúčtovat v podrozvahové evidenci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).