Re: Výpověď
Manželka se může se zaměstnavatelem dohodnou na ukončení prac. poměru k určitému datu. tím by došlo k ukončení prac. poměru dohodou. Nechť si nechá zapsat do dohody , že došlo k ukončení pro nadbytečnost a tím by měla nárok i na odstupné. Ale je to dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, tak s tím musí souhlasit i zaměstanvatel. O nemoc se výpovědní doba prodlužuje, ale může písemně zaměstnavateli sdělit, že netrvá na prodloužení výpovědní doby a prac. poměr by byl ukončen ke dni 31.1.2012.
I kdyby podala sama teď výpověď, běžela by 2měsíční výpovědní lhůta. Když chce skončit dřív, musí s tím firma souhlasit (bez ohledu na odstupné). Jediné, s čím zam-tel nic nenadělá, je nemoc. Nevím, jestli najde doktora, který by jí napsal neschopenku na celé 2 měsíce...
Podepsala dohodu o rozvázání pracovního poměru a má jako důvod uvedeno nadbytečnost při reorganizaci firmy s tím, že ji náleží 3měsíční odstupné. Neuvažuje o neshopence na 2 měsíce, jen zvažuji alternativy, jak jí pomoci, když vidím co to s ní dělá. Za deset let marodila asi 2 krát a to ani ne týden, snažila se plnit věci ke spokojenosti vedení a nakonec jim nestála ani za upozornění, že by mohla přijít o práci.
Tak potom se žádný pracovní poměr neprodlužuje, i kdyby marodila celou dobu až do 31.1. nebo i déle. Pracovní poměr skončí 31.1.2012. Takže, přestože já jsem zarytým nepřítelem "nemocí" účelových, v tomto případě myslím, že by paní opravdu měla jít na neschopenku, promarodit to až do konce pracovního poměru, aby se dala do pořádku pro nelehké hledání nové práce. Marodit s psychickým stavem není moc problém. Já jsem taky jak blbka kdysi chtěla mít předánu práci v pořádku, když jsem končila a věřte - nikdo to neocení.
Když opravdu neměli tolik slušnosti, aby ji na to připravili - nechala bych je taky v tom, když jim nezáleželo na tom, co a jak bude dělat manželka po tolika letech práce, nemusí jí nyní záležet na ničem, než na tom, aby se dala psychicky do pořádku. Přesvěčte ji, že ji potřebujete nejvíc vy a skoro bývalý zaměstnavatel si opravdu žádné ohledy nezaslouží. Držím palec.
Ani já nejsem pro účelové nemoci. Manželka chodila do práce i s antibiotikama, v zimě seděla v kanclu i v 16 stupních, jen aby bylo vše, tak jak má být a teď se jí takhle odvděčili. Vím, že dnes je to z prací na štíru všude, ale přeci jen nemusí s člověkem jednat, jak s kusem hadru. Doufám, že si dá říci. Moc děkuji za pomoc. Přeji krásné adventní dny.
V podstatě cokoliv udělá (výpověď z její strany, žádost o ukončení pracovního poměru dohodou), bude v její neprospěch. Přijde o odstupné.
Vy ale můžete udělat hodně. Bude Vaši podporu potřebovat jako nikdy. Kupte krejčovský metr a spolu ho střihejte. Naplánujte si na první víkend po konci PP něco, na co by se mohla těšit. Udělejte cokoliv aby viděla, že s prací život ani nezačíná ani nekončí
V zaměstnání by si měli uvědomit jedno - pokud ji teď udřou, tak nebude nikdo, kdo by práci dodělal a předal. O to víc pak zaplatí externí firmě.
>>>>>>ní, aby dodělala vše co má s předstihem, než přijde
>>>>>>externí firma, která to přebírá. Moc děkuji za radu.
>>V podstatě cokoliv udělá (výpověď z její strany,
>>žádost o ukončení pracovního poměru dohodou), bude v
>>její
>>neprospěch. Přijde o odstupné.
>>Vy ale můžete udělat hodně. Bude Vaši podporu
>>potřebovat jako nikdy. Kupte krejčovský metr a spolu
>>ho
>>střihejte. Naplánujte si na první víkend po konci PP
>>něco,
>>na co by se mohla těšit. Udělejte cokoliv aby viděla,
>>že s prací život ani nezačíná ani nekončí
>>
>>V zaměstnání by si měli uvědomit jedno - pokud ji teď
>>udřou, tak nebude nikdo, kdo by práci dodělal a
>>předal. O to víc pak zaplatí externí firmě.
>
>Věřte, že se snažím. I jsem jí říkal, ať se vykašle na
>ty peníze, zdraví je přednější, ale vždycky byla
>zodpovědná a nechce odejít od nedodělané práce.
Věřím. I proto jsem psala ten poslední odstavec o vyčerpání, aby si to uvědomila i ona.
Paní zkuste přesvědčit o tom, že je pro ni nebytné se zdravotně srovnat a v plném zdraví se připravit na skončení PP. Po novém roce by v případě nemoci po sedmi dnech od skončení PP neměla nárok na nemocenské dávky (pokud by už neměla nového zaměstnavatele) a úřady práce se s nezaměstnanými nebudou moc mazlit. Pracovní neschopnost bych také viděla jako řešení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.