Re: mýto v EUR v pokladně
Zaúčtování je správně.
Mám ale odlišný názor na vedení valutové pokladny.
Pokladnu je třeba vést odděleně za jednotlivé měny.
Peníze v cizí měně se vedou ve valutové pokladně. Valuty jsou mince a bankovky znějící na cizí měnu. Zákon o účetnictví požaduje od účetních jednotek vést účetnictví v peněžních jednotkách české měny a současně také povinnost použít cizí měnu ve vybraných položkách aktiv a závazků (pohledávky a závazky, podíly na obchodních společnostech, cenné papíry a deriváty, ceniny, pokud jsou vyjádřeny v cizí měně, devizové hodnoty).
Valutovou pokladnu musí účetní jednotka přepočítávat na českou měnu, a to k okamžiku uskutečnění účetního případu a ke konci rozvrhového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka. Ve vašem případě máte valuty minimálně ve výši vráceného mýta. Jak, když nepovedete valutovou pokladnu - respektive příjem valut, přepočtete cizí měnu k 31.12.?
Pouze poplatník vedoucí DE nemusí vůbec evidovat peněžní prostředky ve valutové pokladně (ostatně ani v korunové), v podstatě tedy nemusí vést žádnou pokladní knihu. Postačí, bude-li evidovat zdanitelné příjmy a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení (tj. daňové výdaje). V DE totiž kursové rozdíly vzniknout nemohou.
>
>
>
>Uvědomuji si, že v tom máte pravdu, že jsme převzali vlastně fyzicky Eura, ale já se opravdu ptala v placené účetní poradně i své daňové poradkyně a oba mě ujistili, že pokud běžně s těmito věcmi nepřicházím do styku (mám opravdu za celý rok jen dvě operace),že valutová pokladna není nutná! A teď co je pravda?Co mi při kontrole projde?Ráda bych měla vše v pořádku, ale moc se mi do toho vše měnit zpětně nechce....
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>Uvědomuji si, že v tom máte pravdu, že jsme převzali vlastně fyzicky Eura, ale já se opravdu ptala v placené účetní poradně i své daňové poradkyně a oba mě ujistili, že pokud běžně s těmito věcmi nepřicházím do styku (mám opravdu za celý rok jen dvě operace),že valutová pokladna není nutná! A teď co je pravda?Co mi při kontrole projde?Ráda bych měla vše v pořádku, ale moc se mi do toho vše měnit zpětně nechce....
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.