Re: Chci se stát účetní
Jako OSVČ - Nechte si od manžela vystavit potvrzení (čestné prohlášení, některé živnostenské úřady na to mají jednoduchý formulář) o tom, že jste mu vedla jednoduché účetnictví (daňovou evidenci) včetně všech souvisejících činností (např. plnění povinností v sociálním a zdravotním pojištění) po stanovenou dobu.
Nebo si sežeňte garanta - zástupce a ŽL si udělejte. Zkoušejte pohovory, nevzdávejte to. Stůjte si za svým, že praxi máte.
Děkuji. Dobrá rada to určitě je, ale jak budu vědět co dělat a co potřebují? Nad tím už jsem taky přemýšlela, ale oni něco po mně budou chtít a já nebudu vědět jak začít a co mám pro ně udělat. Existuje někde nějaká osnova pro takto začínající účetní? Informace o účetnictví mám jen ze školy. Vy sama byste byla ochotna dělat někomu garanta a pomohla se začátky?
Taky jsem toto kdysi řešila. Podařilo se mi sehnat zaměstnání v účtárně, které sice nebylo ideální, ale brala jsem to jako nutnou přípravu. Hodně jsem se tam naučila od vedoucí. Radím vám, dříve než se pustit do vedení účetnictví na ŽL, alespoň rok si odpracovat v nějaké účtárně - v podstatě cokoliv tam dělat, pokud jste vnímavá, hodně se dozvíte i o práci ostatních a třeba se i v té účtárně posunete na "vyšší" post. Pokud jste ochotná dělat ze začátku jakoukoliv práci, mohli by vás vzít i bez praxe (nebo si nějakou jednoduchou praxi vymyslete). Pak teprve budete moct samostatně vést někomu účetnictví. Prostě alespoň rok si pracovat pod vedením někoho zkušeného.
Podle mě by pro vás rekvalifikační kurz byly vyhozené peníze, pokud jste měla účetnictví na obchodní akademii. Z praxe se tam nenaučíte o nic víc.
Já myslela, že máte více zkušeností, tak to bude asi rada od -zdv- nejlepší, zkusit více štěstí a chodit na pohovory a dostat se prostě kamkoliv do kanceláře, aby jste pochytila co nejvíce informací. I třeba jako fakturantka, nebo administrativní pracovnice. Držím palce a přeju hodně štěstí.....
Souhlasím, určitě ne tak, jak napsala Zdena.
Začnete podvodem, to není dobrý začátek žádné práce.
A praxi nejprve kdekoliv, pod někým zkušeným.
Ale rozhodně ne na ŽL.
Na to potřebujete zkušenosti.
To že je to živnost vázaná není jen tak samoúčelné, ti co na to jsdou způsobem co radí Zdena, nadělají víc škody, jak užitku.
Ano pani Alen1, máte pravdu, myslela jsem si, že má tazatelka více zkušeností a že dělá DE manželovi (toto jsem si spletla s jiným dotazem). Určitě jsem nechtěla radit k podvodu. Tímto se omlouvám tazatelce. Také hned dole píši, že doporučuji najít si práci v tomto oboru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.