Vlákno názorů k dotazu Žádost o vrácení vyplacených daň. bonusů od HP - Re: Žádost o vrácení vyplacených daň. bo Pokud vyplácíte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2011 9:45

HP (neregistrovaný)

Re: Žádost o vrácení vyplacených daň. bo
    Pokud vyplácíte měsíčně, musíte použít tiskopis Žádost ..podle §35d odst.5, klidně můžete podat všech 12 žádostí najednou na konci roku, tiskopis Žádost ...podle §35d odst.9 použijete v případě, že provedete příští rok zaměstnanci roční zúčtování za 2011, ze kterého Vám vyjde bonus "roční".

• 18. 12. 2011 13:50

Luisa (neregistrovaný)

Já mnohokráte děkuji za odpověď .... jestli jsem to dobře pochopila, můžu si tedy vybrat? Luisa

• 18. 12. 2011 16:01

HP (neregistrovaný)

Ne nepochopila. Vybrat si nemůžete.
    Zaměstnanci vyplatíte ve výplatě bonus na dítě, např. za prosinec.
    O tento vyplacený bonus požádáte FÚ. Tato žádost je podle §35d odst. 5. Žádosti můžete klidně podat všechny najednou, ale musí být podle jednotlivých měsíců. Pokud jste vyplácela bonus každý měsíc, podáte 12 žádostí.

Druhá věc je roční zúčtování. Příklad: zaměstnanci v jednotlivých měsících bonus nevznikal. V ročním zúčtování uplatní úroky z úvěru, manželku atd. + dítě a vznikne mu bonus, který mu vyplatíte. O tento " roční" bonus požádáte FÚ podle § 35d odst. 9. Zkuste si ty odstavce § 35d přečíst.

• 19. 12. 2011 8:38

Luisa (neregistrovaný)

Děkuji .... zmátlo mě to, že přeplatek z ročního vyúčtování nazýváte jako bonus:o)
    Oká, u nás jde opravdu o ty měsíčně vyplácené bonusy, podám tedy měsíční žádosti. Díky, Luisa

• 19. 12. 2011 15:17

HP (neregistrovaný)

Ale já nenazývám přeplatek z ročního zúčtování bonusem. Jak jsem Vám již psala, nejlepší by bylo si ten § 35d pročíst. ROČNÍ bonus je to, co vyplatíte zaměstnanci jako daňové zvýhodnění na dítě v rámci ročního zúčtování.
    Př.:Mám zaměstnance, kterému strhávám měsíčně zálohu na daň 1000,- Kč. Do ročního zúčtování uplatní úroky, pojistku, vyživovanou manželku a nakonec mu vyjde daň nula. Takže mu vrátím přeplatek z ročního zúčtování 12 tis. Kč a kromě toho si tento zaměstnanec neuplatňoval v průběhu roku dítě (např. chce celou částku 11604,- najednou) , chce ho uplatnit až v ročním zúčtování a já mu vyplatím ROČNÍ bonus 11604,- Takže dostane 12tis. přeplatek z RZ ( §38ch) + 11604,- bonus na dítě (§35d odst.6).
    Správně se u Vás jedná o měsíční bonusy, takže podáte žádost podle § 35d odst.5

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).