Re: Dohoda o provedení práce 2012
Tak nám to bylo vysvětlováno na školení Ing. Ženíškovou z MPSV .
Rozhodující je příjem v měsíci, je-li přes 10 tis. v měsíci,tak se pojistné odvede, ale je-li sjednáno 15 a vyplácí se postupně, tak při zúčtování 5000,- neodvádíte, ale odvádíte pak v posl.měsíci za všechno předtím. Proto já bych nedráždila a nesjednávala 15000, když víte, že budete platit měsíčně 5000, sjednejte to tak, aby nebylo pochyb.
Tak jsem se dostal k tomuto výkladu, který ovšem přímo neřeší sjednání celkové odměny na vice měsíců nebo měsíční odměny na více měsíců, ale řeší odměnu vyplacenou po skončení zaměstnání na základě dohody o provedení práce:
V zákonu 589/92 Sb. o pojistném na sociální zabezpečení se v § 3 odst. 1 písm. b) bodu 2 rozšířil okruh poplatníků pojistného o zaměstnance činné na základě dohody o provedení práce.
V § 8 odst. 3 se změnil text takto:
"Započitatelný příjem zúčtovaný do kalendářního měsíce, v němž skončilo zaměstnání malého rozsahu nebo zaměstnání vykonávané na základě dohody o provedení práce, a příjem zúčtovaný v dalším kalendářním měsíci, popřípadě kalendářních měsících ve výši, která nezaložila v tomto měsíci, popřípadě měsících účast na nemocenském pojištění, se považují za příjem zúčtovaný v kalendářním měsíci, v němž úhrn započitatelných příjmů zahrnovaných do posledního kalendářního měsíce, ve kterém naposledy trvalo zaměstnání malého rozsahu nebo zaměstnání vykonávané na základě dohody o provedení práce, dosáhl výše zakládající účast na pojištění v tomto měsíci."
Z toho vyplývá, že se bude postupovat stejně, jako u zaměstnání malého rozsahu. Např. pokud zaměstnanec pracoval na dohodu o provedení práce od měsíce ledna do měsíce března za měsíční odměnu 10000 Kč a v měsíci květnu byla vyplacena ještě dodatečná odměna z dohody ve výši 6000 Kč. V tomto případě se přičte částka 6000 Kč k odměně za poslední měsíc (tj. k 10000 Kč v březnu). Jelikož je součet vyšší než 10000 Kč, částka 10000 Kč se „přesune“ do měsíce května k částce 6000 Kč. Vyměřovacím základem v květnu bude 16000 Kč, z kterých se odvede pojistné na SZ (tento postup je v souladu s výkladem ing. Ženíškové z MPSV – viz kniha Pojistné na SZ, 3. aktualizované vydání k 1. 1. 2011, strana 66).
Bohužel, dle současného výkladu je to tak jak psala JiřinaH. Proto od 1.1.2012 sjednávejte DPP na jeden měsíc do 10.tis.Kč. Dalo by se to ještě obejít, že vždy před tím, než bych u DPP dosáhla 10.tis.Kč, tak bych ji musela ukončit a další měsíc uzavřít novou. Stojí za zamyšlení jestli nebude lepší u částek vyšších než 10.tis.Kč uzavírat DPČ.
Zaměstnanci, kteří vykonávají práci na základě DPP jsou od 1. 1. 2012 účastni nemocenského pojištění, avšak jen v těch kalendářních měsících, do kterých jim je zúčtován započitatelný příjem vyšší než 10 000 Kč. Účast na pojištění se posuzuje v každém měsíci zvlášť. V praxi to bude znamenat, že pokud odměna zaměstnance na DPP v jednom kalendářním měsíci přesáhla 10 000 Kč, je zaměstnavatel povinen zaplatit a odvést pojistné na sociální zabezpečení. Zaměstnanec, který vykonává v kalendářním měsíci u téhož zaměstnavatele více DPP, je účasten nemocenského pojištění, pokud součet jeho příjmů z těchto dohod přesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč. - Toto jsem našla na strákách OSSZ a z toho jsem pochopila, že se to týká vždy jednoho měsíce....tak já nevím :(
>>>>>>>>>Odvádí se pojistné v případě, že od ledna uzavřeme
>>>>>>>>>dohodu o provedení práce na celkovou částku 15 000,-
>>>>>>>>>Kč
>>>>>>>>>na dobu tří měsíců s výplatou 5 000,- Kč každý měsíc?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Děkuji za odpovědi.
>>>>>>>>
>>>>>>>>V prvním a druhém měsíci se pojistné neodvede, ale ve
>>>>>>>>třetím
>>>>>>>>budete odvádět z 15000. Proto bych uzavřela tak, že
>>>>>>>>bude sjednáno měsíčně 5000.
>>>>>>>
>>>>>>>Proč by měl ve třetím měsící odvést pojistné, když
>>>>>>>taky vyplatí 5.000,- ?
>>>>>> Tak nám to bylo vysvětlováno na školení Ing.
>>>>>>Ženíškovou z MPSV .
>>>>>>Rozhodující je příjem v měsíci, je-li přes 10 tis. v
>>>>>>měsíci,tak se pojistné odvede, ale je-li sjednáno 15
>>>>>>a
>>>>>>vyplácí se postupně, tak při zúčtování 5000,-
>>>>>>neodvádíte, ale odvádíte pak v posl.měsíci za všechno
>>>>>>předtím.
>>>>>>Proto já bych nedráždila a nesjednávala 15000, když
>>>>>>víte, že budete platit měsíčně 5000, sjednejte to
>>>>>>tak,
>>>>>>aby nebylo pochyb.
>Zaměstnanci, kteří vykonávají práci na základě DPP
>jsou od 1. 1. 2012 účastni nemocenského pojištění, avšak
>jen v těch kalendářních měsících, do kterých jim je
>zúčtován započitatelný příjem vyšší než 10 000 Kč. Účast
>na pojištění se posuzuje v každém měsíci zvlášť. V
>praxi to bude znamenat, že pokud odměna zaměstnance na
>DPP v jednom kalendářním měsíci přesáhla 10 000 Kč, je
>zaměstnavatel povinen zaplatit a odvést pojistné na
>sociální zabezpečení. Zaměstnanec, který vykonává v
>kalendářním měsíci u téhož zaměstnavatele více DPP, je
>účasten nemocenského pojištění, pokud součet jeho příjmů z
>těchto dohod přesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč.
>- Toto jsem našla na strákách OSSZ a z toho jsem
>pochopila, že se to týká vždy jednoho měsíce....tak já
>nevím :(
> Jiřiína H... blbost.... doporučuji zopakovat školeníčko, každý měsíc se posuzuje zvlášť!!
Ano, každý měsíc se posuzuje zvlášť kolik bylo zúčtováno. Jen pokud se vyplatí po skončení sjednané dohody částka, přičte k poslednímu měsíci kdy byl zúčtován příjem a posoudí se částka. Pokud v součtu přesáhne 10000 Kč odvede se pojištění za celou tuto částku.
Takto to bylo vysvětleno na školení nám a také v tomto smyslu zní část zákona, týkající se odvodu SP za DPP.
Chápu prosím správně tuto diskuzi, že pokud s člověkem uzavřu DPP na dobu neurčitou (to prý nyní také lze, jen počet odpracovaných hodin nesmí překročit 300 za kalendářní rok) od 1.1.2012, s pracovní dobou do 20 hodin měsíčně a odměnou 100 Kč/hod, mělo by být každý měsíc vše v pořádku a bez odvodů?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.