Re: přenesená daňová povinnost-zedník pl
Především dodavatelé-plátci DPH, Vám budou také fakturovat bez DPH, takže nic odečítat nebudete moci a navíc ručíte za to, že dodavatel fakturuje správně bez DPH. Na výstupu musíte vědět, komu fakturujete. Pokud to bude neplátci, fakturujete s daní. Navíc budete vyplňovat hlášení - seznamy od koho jste nakoupil a komu prodal bez DPH, posílají se pouze elektronicky...doporučuji začít hledat schopnou účetní. Hezký zbytek vánoc přeji.
díky. účetní mi to vysvětlovala, ale dost nechápu, když nakoupím různé věci na zakázku (i na paragony z obchodňáku a tak) a pak k tomu přidám práci a to je moje vydaná faktura jinému plátci DPH tak jen nevím, jak mám nakupovat ten materiál. to mám při nákupu hlásit, že jde o přenesenou daňovou povinnost?
1) Jako zedník provádíte jistě stavební práce. Tedy zdanitelná plnění, kde máte plný nárok na odpočet daně (alespoň tedy u materiálu nakupovaného pro stavební práce). Je jedno, zda kupujete materiál přímo na zakázku nebo materiál pořizujete a dále skladujete.
2) Od 1.1.2012 budete fakturovat s tím, že za stavební práce vystavíte DD s uvedením, že se jedná o přenesou daňovou povinnost na příjemce dle § 92e a že daň je povinen přiznat příjemce služby. DD bude vystaven s 0 sazbou daně. Fakturuje za poskytnutí stavebních prací včetně zabudovaného materiálu. Na DD nebo dodací list samozřejmě můžete uvést soupis použitého materiálu.
3) Pokud by jste prodával pouze materiál (t.j. bez zabudování do stavby), pak se nejedná o poskytnutnutí stavebních prací, ale o prodej materiálu a takový prodej podléhá dani na výstupu.
>>>díky. účetní mi to vysvětlovala, ale dost nechápu,
>>>když nakoupím různé věci na zakázku (i na paragony z
>>>obchodňáku a tak) a pak k tomu přidám práci a to je
>>>moje
>>>vydaná faktura jinému plátci DPH tak jen nevím, jak
>>>mám nakupovat ten materiál. to mám při nákupu hlásit,
>>>že
>>>jde o přenesenou daňovou povinnost?
>>Nikoliv. Přenesení daňové povinnosti se nevztahuje na
>>samotný materiál, ale musí být s prací.
>1) Jako zedník provádíte jistě stavební práce. Tedy
>zdanitelná plnění, kde máte plný nárok na odpočet daně
>(alespoň tedy u materiálu nakupovaného pro stavební
>práce). Je jedno, zda kupujete materiál přímo na zakázku
>nebo materiál pořizujete a dále skladujete.
>2) Od 1.1.2012 budete fakturovat plátcům s tím, že za stavební
>práce vystavíte DD s uvedením, že se jedná o přenesou
>daňovou povinnost na příjemce dle § 92e a že daň je
>povinen přiznat příjemce služby. DD bude vystaven s 0
>sazbou daně. Fakturuje za poskytnutí stavebních prací
>včetně zabudovaného materiálu. Na DD nebo dodací list
>samozřejmě můžete uvést soupis použitého materiálu.
>3) Pokud by jste prodával pouze materiál (t.j. bez
>zabudování do stavby), pak se nejedná o poskytnutnutí
>stavebních prací, ale o prodej materiálu a takový prodej
>podléhá dani na výstupu.
ještě bych si kontrolovala na jaký druh činnosti se použije, , zda není pro soukromou potřebu nebo plnění, které není předmětem daně, nebo příjemce není v postavení osoby povinné k daní - v těchto případech režim přenesení neplatí a uplatní se danˇna výstupu
To je, bohužel, "tikající bomba", kterou spustil výklad GFŘ.
Zákon (a důvodová zpráva) jednoznačně v § 92e uvádí:
"Při poskytnutí stavebních prací, ..., plátci (!!!) použije plátce režim přenesení daňové povinnosti."
Výklad GFŘ ovšem rozlišuje účel poskytnutí (ekonomická činnost, výkon veřejné správy, soukromá potřeba ...).
Zdá se, že si ještě užijeme ...
moc vám všem děkuji. mě jenom bylo divné. že bych si odečetl DPH za materiál a na druhé straně z něho nemusel DPH odvést. to pak budu mít ale vratku z DPH. nebude to špatně? vystavuji faktury na celé zakázky materiál+ práce. samostatně materiál neprodávám. já jsem si spíš myslel, že si za ten nakupený materiál taky nesmím odečíst DPH. to mi nebylo jasné. tak vám moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.