Vlákno názorů k dotazu Výpočet odstupného od xJ - Re: Výpočet odstupného z hrubého pravděpodobného výdělku

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2011 19:36

el (neregistrovaný)

Re: Výpočet odstupného
    Děkuji. Zaměstnavatel mi dnes zaslal dopis, ve kterém mi byl pravděpodobný výdělek vypočítán o dost nižší, než byla mzda, kterou jsem pobírala před rodičovskou dovolenou. Má na toto právo a lze se oproti tomu nějak odvolat?
    A ještě jedna věc - mám tam uvedený pravděpodobný výdělek jednak v hrubém, jedna v čistém - jako odstupné mi bude vyplacena částka v hrubém nebo v čistém x 3?

• 28. 12. 2011 10:47

xJ (neregistrovaný)

Pravděpodobný výdělek je ten, který odpovídá pravdě a kterého byste dosáhla pokud byste pracovala nyní. O výpočtu se musíte domluvit se zaměstnavatelem, on je povinen vám vysvětlit jak při výpočtu postupoval. Do výplatní pásky jde odstupné v hrubém, zdaní se a dostanete ho v čistém, stejně jako je to u mzdy. Zdanění záleží tedy na tom, zda máte podepsané prohlášení poplatníka. Z odstupného se neplatí ani sociální ani zdravotní pojištění.

• 28. 12. 2011 14:22

el (neregistrovaný)

Prohlášení poplatníka podepsané nemám, ale účetní mě na toto upozornila, že si to mám přijít podepsat. Jakou to hraje roli v tom odstupném, pokud bych to měla/neměla podepsané?
    Ještě k tomu odstupnému - pokud tomu tedy rozumím správně, měla bych na účet dostat tu částku, která je v dopise uvedená jako čistá částka?

• 28. 12. 2011 15:13

xJ (neregistrovaný)

Když podepíšete prohlášení poplatníka, tak se vám uplatní sleva na poplatníka a daň bude menší. Pokud ještě i po uplatnění slevy vám bude nějaká daň sražena, požádejte do 15.2.2012 tohoto již bývalého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování a vrátí se vám zbytek sražené daně. Jenom ještě upozorním, že nesmíte mít prohlášení podepsané současně u více zaměstnavatelů najednou.
    Na účet vám přijde čistá částka, ovšem v dopise máte zřejmě tuto částku před zdaněním.

• 28. 12. 2011 15:17

Líba (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den,
    >>>>>
    >>>>>25.12.2011 mi skončila rodičovská dovolená (mám dvě
    >>>>>děti, na mateřskou jsem odcházela k 1.4.2006), se
    >>>>>zaměstnavatelem jsme se dohodli na ukončení
    >>>>>pracovního
    >>>>>poměru, protože firma propouštěla a moje místo bylo
    >>>>>zrušené.
    >>>>>
    Zaměstnavatel mi dnes zaslal dopis, ve kterém
    >>>mi byl pravděpodobný výdělek vypočítán o dost nižší,
    >>>než byla mzda, kterou jsem pobírala před rodičovskou
    >>>dovolenou. Má na toto právo a lze se oproti tomu
    >>>nějak
    >>>odvolat?
    >>>A ještě jedna věc - mám tam uvedený pravděpodobný
    >>>výdělek jednak v hrubém, jedna v čistém - jako
    >>>odstupné mi
    >>>bude vyplacena částka v hrubém nebo v čistém x 3?
    >>
    >>Pravděpodobný výdělek je ten, který odpovídá pravdě a
    >>kterého byste dosáhla pokud byste pracovala nyní. O
    >>výpočtu se musíte domluvit se zaměstnavatelem, on je
    >>povinen vám vysvětlit jak při výpočtu postupoval. Do
    >>výplatní pásky jde odstupné v hrubém, zdaní se a
    >>dostanete
    >>ho v čistém, stejně jako je to u mzdy. Zdanění záleží
    >>tedy na tom, zda máte podepsané prohlášení
    >>poplatníka.
    >>Z odstupného se neplatí ani sociální ani zdravotní
    >>pojištění.
    >
    >Prohlášení poplatníka podepsané nemám, ale účetní mě
    >na toto upozornila, že si to mám přijít podepsat. Jakou
    >to hraje roli v tom odstupném, pokud bych to
    >měla/neměla podepsané?
    >Ještě k tomu odstupnému - pokud tomu tedy rozumím
    >správně, měla bych na účet dostat tu částku, která je v
    >dopise uvedená jako čistá částka?

Ne, pravděpodobný čistý výdělek je pravděpodobný hrubý mínus ZP, SP a daň. To se používá pro účely výpočtu podpory v nezaměstnanosti. Vy budete mít odstupné pouze zdaněné, pokud budete mít podepsané prohlášení, tak vám odečtou měsíční slevu na poplatníka, pokud ne, odečte se vám sleva až v ročním zúčtování daní.

• 28. 12. 2011 15:27

el (neregistrovaný)

Aha, takže by měla platit ta hrubá částka minus zdanění (to dělá kolik procent, prosím?)

• 28. 12. 2011 15:47

Líba (neregistrovaný)

Daní se společně s poslední mzdou. Jestli nemáte mzdu, možná vám budou platit i nevybranou dovolenou. Z toho je superhrubá mzda (hrubá + ZP a SP, placené zaměstnavatelem), k tomu se přičte odstupné, celé se zaokrouhlí na stovky nahoru a spočítá 15%. Pokud je podepsané prohlášení poplatníka, od daně se odečte 1970,- Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).