Re: DPP r. 2011/2012
to je přeci hloupost za c) každý měsíc se posuzuje zvlášť a nic se nesčítá a zpětně neodvádí Kč. Účast na pojištění se posuzuje v každém měsíci zvlášť. V praxi to bude znamenat, že pokud odměna zaměstnance na DPP v jednom kalendářním měsíci přesáhla 10 000 Kč, je zaměstnavatel povinen zaplatit a odvést pojistné na sociální zabezpečení
Posuzuje se každý měsíc zvlášť !
Dohodu o provedení práce bude možné uzavřít na práci v rozsahu až 300 hodin v kalendářním roce. Nově bude muset být v dohodě uváděna doba, na kterou se uzavírá. I zaměstnanci činní na dohodu o provedení práce budou nově od 1. 1. 2012 účastni nemocenského pojištění, avšak jen pro ty kalendářní měsíce, za něž jim je (bude) zúčtován započitatelný příjem z takové dohody ve výši přesahující 10.000 Kč.
prosím, nehádejte se. samozřejmě, že se posuzuje každý měsíc zvlášť, ale pokud DPP skončí (např. v únoru)a je vyplacen ještě nějaký doplatek (např. v dubnu), pak se ten doplatek sčítá s odměnou v měsíci, kdy DPP skončila (tedy s únorovou), a pokud součet překročí 10 tis., platí se z celé částky ZP i SP. Jak jsem napsala, je to stejné jako u ZMR.
*** Takže, abych to shrnula ... vůbec nezáleží na datu sjednání DPP (může být klidně ještě rok 2011), ale na datu odevzdání práce, tzn. že dohodář odevzdá práci např. 20.01.2012, termín výplaty je 10.02.2012, a protože je odměna vyšší jak 10.000 Kč, tak odvedu SP a ZP ... je to tak ? ***
RenatoH, o písm. c) jsou tu dva názory, zastávané vždy 2 přispěvateli/lkami. Já stojím na straně Vaší a ssonika.
Bohužel neschopná státní správa dosud nevydala ve Sb.z. jak to vlastně je podle práva a tak musím vycházet z nepřehledných parlamentních materiálů.
Hezký den!
Děkuji za podporu, o liknavosti státních úřednííků,kteří navíc vymýšlejí takové paskvily, že jim nikdo nerozumí a všichni s nimi mají jenom práci, se snad ani není třeba bavit. Já mám své informace ze školení ing.Klímové a z informačního servisu Démonie.
Hezký den i Vám.
>Dobrý den, prosím o radu, začínám být zoufalá...
>a) jak to bude s DPP, které jsou pouzavírány ještě v
>r. 2011, ale odměna je splatná až po odevzdání práce,
>tj. v únoru/březnu 2012 ... mnoho z těchto DPP překročí
>odměnu ve výši 10.000 Kč ... ?
>b) pokud má člověk více DPP v jednom měsíci (různé
>činnosti), tak se posčítají a rozhodná je celková výše
>těchto dohod v měsíci, je to tak ... ?
>Děkuji za pomoc.
a) budete odvádět
b) ano sčítají se
c) pokud bude DPPP třeba 5000,-- a další měsíc bude doplatek 6000,--, musí se zoětně odvést, protože se to také sčítá
>>>RenatoH, o písm. c) jsou tu dva názory, zastávané
>>>vždy
>>>2 přispěvateli/lkami. Já stojím na straně Vaší a
>>>ssonika.
>>>
>>>Hezký den!
>>Děkuji za podporu, o liknavosti státních
>>úřednííků,kteří navíc vymýšlejí takové paskvily, že
>>jim nikdo
>>nerozumí a všichni s nimi mají jenom práci, se snad
>>ani
>>není třeba bavit. Já mám své informace ze školení
>>ing.Klímové a z informačního servisu Démonie.
>>Hezký den i Vám.
>
>Na ing. Klímovou jdu 5.1., tak snad budu mít trochu
>jasněji. Bohužel ani UZ dosud nejsou. Zbývá 1 pracovní
>den před účinností řady předpisů a přehledných
>informací pomálu.
>
>Hezký zbytek roku!
Pokud by se měly příjmy sčítat, tak by se DOPP v celkové částce nad 10.000,- Kč za jednu dohodu vůbec neuzavíraly. Nebo by se musely uzavírat na každý měsíc nové a nové tak, aby se příjmy za jednotlivé měsíce nesečetly.
Re: DPP a předčasný důchod
>>a) jak to bude s DPP, které jsou pouzavírány ještě v
>>r. 2011, ale odměna je splatná až po odevzdání práce,
>>tj. v únoru/březnu 2012 ... mnoho z těchto DPP
>>překročí
>>odměnu ve výši 10.000 Kč ... ?
>>b) pokud má člověk více DPP v jednom měsíci (různé
>>činnosti), tak se posčítají a rozhodná je celková
>>výše
>>těchto dohod v měsíci, je to tak ... ?
>>Děkuji za pomoc.
>
>a) budete odvádět
>b) ano sčítají se
>c) pokud bude DPPP třeba 5000,-- a další měsíc bude
>doplatek 6000,--, musí se zoětně odvést, protože se to
>také sčítá
>
>>>>RenatoH, o písm. c) jsou tu dva názory, zastávané
>>>>vždy
>>>>2 přispěvateli/lkami. Já stojím na straně Vaší a
>>>>ssonika.
>>>Děkuji za podporu, o liknavosti státních
>>>úřednííků,kteří navíc vymýšlejí takové paskvily, že
>>>jim nikdo
>>>nerozumí a všichni s nimi mají jenom práci, se snad
>>>ani
>>>není třeba bavit. Já mám své informace ze školení
>>>ing.Klímové a z informačního servisu Démonie.
>>>Hezký den i Vám.
>Pokud by se měly příjmy sčítat, tak by se DOPP v
>celkové částce nad 10.000,- Kč za jednu dohodu vůbec
>neuzavíraly. Nebo by se musely uzavírat na každý měsíc nové
>a nové tak, aby se příjmy za jednotlivé měsíce
>nesečetly.
V,
zase je to nerozhodně. :-))
Pokud hovoříme o tom, že k původní zúčtované odměně do 10 000 Kč za měsíc bude doúčtován zbytek za tuto již odvedenou práci, kterým se dostaneme nad 10 000 Kč, tak se podle mého názoru skutečně musí dodatečně odvést SP+ZP.
Mám získat podklady od ing. Ženíškové s příklady, tak se k tomu vrátím a uvedu sem její názor.
Alespoň nám nezakrní mozek, co? :-))
Hezký večer!
P.S.
Když už tady rozebíráme DPP, stojí za pozornost, že překročením 10 000 Kč se ztrácí nárok na výplatu předčasného důchodu. Pěkný detail. :-))
Pokud máte odměnu z DPP placenou dle odprac.hodin/měsíc tak se posuzuje každý měsíc zvlášť. Více DPP u jednoho zaměstnavatele v jednom měsíci se sčítá.
http://www.cssz.cz/cz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2011/cssz-informuje-nemocenske-nadale-nalezi-od-22-dne-nemoci-z-dohod-o-provedeni-prace-se-odvadi-pojistn.htm
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.