Vlákno názorů k dotazu Odměna statutár od Pavel Jirsa - Re: Odměna statutár Adélo,proč jste nesráželi ZP? Jednalo se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 1. 2012 14:19

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Odměna statutár
    Adélo,

proč jste nesráželi ZP? Jednalo se o družstvo?

Jinak mi to vychází na porušení § 5/a zákona č. 48/1997 Sb.

Hezký den!

• 2. 1. 2012 21:22

Míša R. (neregistrovaný)

Re: Odměna statutár
    Dobrý den,
    taky bych se ráda přidala s dotzem do této diskuze :-). Možná mi Pavel bude moct poradit, protož mi nikdo nedokáže na můj dotaz odpovědět :-). Nevíte náhodou jak je to s odměnou ředitele o.p.s., který se od 1.1.2011 ze zákona stal statutární orgánem společnosti? V prosinci mu byla vyplacena odměna za celý rok, ale mzdový účetní tvrdí, že mu to jako mzdu nezpracuje, protože není ke společnosti v pracovním poměru. Pracuje na základě Smlouvy o výkonu funce (mandátní smlouvy). Odměna byla vyplacena ve výši 6000 Kč. Jak se to daní a odvádí se z toho ZP a SP??? jak???
    Děkuji všem za pomoc.

• 3. 1. 2012 0:30

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Odměna ředitele o.p.s.
    Míšo,

ředitele o.p.s. jsem nikdy neřešil a tak bez záruky.

Jeho odměna nepůjde zdanit podle § 8 až 10 ZDP.

Podle § 7 ZDP se mi to také nezdá, ani podle odst. 1 ani podle odst. 2.

A tak zbývá § 6 ZDP. Asi se jedná o odst. 10/b "odměna za výkon funkce .... v občanských a zájmových sdruženích, komorách a jiných orgánech a institucích". Přímo to tu není napsáno, ale o.p.s. patří do této kategorie. A že by nějaký příjem nepodléhal dani silně pochybuji. :-))

Pokud je tento předpoklad správný, tak zdravotní daň podle § 5/a zákona č. 48/1997 Sb.

Sociální daň v roce 2011 nebyla, protože ředitel o.p.s. není uveden v § 3/1/b zákona č. 589/1992 Sb.

Pro rok 2012 je změna, protože novelou 470/2011 Sb. se ředitel o.p.s. dostává do okruhu nemocensky pojištěných osob. Pro uplatnění sociální daně pak záleží na hranici 2 500 Kč/měsíc.

K argumentu "nezpracuji mzdu, protože není v pracovním vztahu" bych obecně namítal, že osoby podle § 6/1/c a § 6/10 ZDP také nejsou v pracovním vztahu a přeci se jim jejich odměny zpracovávají jako mzdy.

Hezký den!

• 3. 1. 2012 7:36

Míša R. (neregistrovaný)

Re: Odměna ředitele o.p.s.
    Dobrý den,
    Pavle moc děkuji. Včera večer jsem ještě studovala Zákon o dani z příjmu a přišla jsem k témeř shodnému názoru. Jsem ráda, že jste mě v něm dnes utvrdil :-). Ještě jednou velké díky :-).
    Míša

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).