Re: Příplatky v roce 2012
Obávám se, že nemáte pravdu, právě naopak. Příplatky za práci přesčas zůstáváji (pokud již není mzda sjendána s přihlédnutím k této práci přesča), naopak - V §116 a §118 ZP (mzda za noční práci a práci v so a ne) je nově "je však možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku". Tj. nově zaměstnavatel ani není povinen přípl. za práci v noci a o víkendech vyplácet. To se týká mzdy nikoli platu.
Tak to jsme zase chytřejší. Z termínu "Možnost sjednat jinou minimální výši..." mi vyplývalo to, že "jiná minimální výše" se klidně může rovnat 0. Když nemůže, tak nemůže, děkuji za opravu. Ale můžete, prosím, VH, ještě odpovědět na zbytek dotazu ? Je možné ke starým mzdovým výměrům vystavit dodatky s takovým zněním ? A jakým způsobem musí být takové příplatky sjednány - stačí, když je mzda stanovena mzdovým výměrem, uvést do mzdového výměru, že je příplatek např. 1 Kč/hod ? To "sjednání" vlastně znamená, že se zaměstnavatel může sám rozhodnout, že zaměstnancům víc než kačku za hod. nedá (samozřejmě příplatek) a zaměstnanec musí držet .... a krok a nic proti tomu nezmůže ?
Nové znění §114, odstavec 3)
Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno podle odstavců 1 a 2 nepřísluší, je-li mzda sjednána (§ 113) již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné takto sjednat, je-li současně sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné sjednat nejvýše v rozsahu 150 hodin práce přesčas za kalendářní rok a u vedoucích zaměstnanců (§ 11) v mezích celkového rozsahu práce přesčas (§ 93 odst. 4).
Média si to trošku vyložila po svém a tak se mezi lidmi rozšířilo, že zaměstnavatel za práci přesčas nemusí nic platit...
A k příplatku za noční práci, to zase někdo něco vymyslel. No, když nad tím přemýšlím, asi bych to viděla stejně... jiná minimální výše může být i 1Kč...
Tak to jste mě ,Pájo, potěšil, právě na to jsem se ptala. Protože mi GŘ řekl, že všem novým nástupům mám psát do mzdového výměru, že příplatky za práci ve svátek a o víkendech se nevyplácí, potřebovala jsem se ujistit, že to nelze napsat. Takže pokud je mzda stanovena mzdovým výměrem, náleží příplatky v zákonné výši 10%.Děkuji mnohokrát.
>>
>>>Tak to jsme zase chytřejší. Z termínu "Možnost
>>>sjednat
>>>jinou minimální výši..." mi vyplývalo to, že "jiná
>>>minimální výše" se klidně může rovnat 0. Když nemůže,
>>>tak
>>>nemůže, děkuji za opravu. Ale můžete, prosím, VH,
>>>ještě odpovědět na zbytek dotazu ? Je možné ke starým
>>>mzdovým výměrům vystavit dodatky s takovým zněním ? A
>Tak to jste mě ,Pájo, potěšil, právě na to jsem se
>ptala. Protože mi GŘ řekl, že všem novým nástupům mám
>psát do mzdového výměru, že příplatky za práci ve svátek
>a o víkendech se nevyplácí, potřebovala jsem se
>ujistit, že to nelze napsat. Takže pokud je mzda stanovena
>mzdovým výměrem, náleží příplatky v zákonné výši
>10%.Děkuji mnohokrát.
copak o to, napsat to jde, ale kdo to podepíše za zam-tele, to by se pak asi pan GŘ nestačil divit, až by ho vzal OIP hákem, a určitě by chtěl házet bláto na jiné, asi konkrétně na Vás, tak jen se nedejte.
Když tak se složte a kupte mu k svátklu nebo narozkám ZP po novšele s komentářem, ať si ho doma po večrech čte a přijde na jiné myšlenky.
jestli se mohu zeptat, přesně toto mi dnes položil za otázku náš generální. Chtěl stanovit do mzdového výměru těch 150 hodi. Lze toto uvést do kolektivní smlouvy s odbory? Lze toto sjednat ve mzdovém výměru?
A nerozumím, proč zde píšete za svátek atd. toto se přeci změny vůbec netýká, myslím tedy příplatku za svátek. Za so+ne a noc ano, ale svátek? Kdybych udělala tu chybu a příplatek za přesčas stanovila ve mzdovém výměru, tak se mi automaticky stane neměnný jelikož již bude nutný podpis obou stran? Moc děkuji, v tomto tápu
>
>jestli se mohu zeptat, přesně toto mi dnes položil za
>otázku náš generální. Chtěl stanovit do mzdového
>výměru těch 150 hodi.
nelze
Lze toto uvést do kolektivní smlouvy
>s odbory?
ANO
Lze toto sjednat ve mzdovém výměru?
ve mzd.výměru se nic nesjednává
>A nerozumím, proč zde píšete za svátek atd. toto se
>přeci změny vůbec netýká, myslím tedy příplatku za
>svátek. Za so+ne a noc ano, ale svátek? Kdybych udělala tu
>chybu a příplatek za přesčas stanovila ve mzdovém
>výměru, tak se mi automaticky stane neměnný jelikož již
>bude nutný podpis obou stran?
koukám, že opravdu tápete, chce to taky si prostudovat ZP ve znění novely a jednotlivá ustanovení pochoipt, to tady asi nenahradíme. Moc děkuji, v tomto tápu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.