Re: plnění od pojištovny
Pokud ke dni účetní závěrky není jistota o tom, že pojišťovna bude plnit (např. z důvodu neukončeného šetření pojistné události) nelze vytvářet dohadnou položku aktivní je na to judikatura.
Pokud je známo ke dni účetní závěrky zcela jistě, že pojišťovna plnit bude, jen není známa přesná výše pak lze udělatdohadnou aktivní.
Jaké specializované daňové poradenství? Jde o klasické účtování - uznávám, že ne asi pro začátečníky :-) a trochu znalostí Zák. o daně z příjmu. Jen je potřeba vědět o jakou škodu šlo, jestli např. o krádež (pak potvrzení policie buď o neznámém pachateli nebo určení viníka), nebo poškození s následnou opravou vozidla. A od toho se bude vyvíjet i účtování škody a daňová uznatelnost nákladů proti daňovým výnosům z náhrady od pojišťovny. Ale jestli si na to netroufáte, tak je určitě lepší se poradit, než to udělat chybně.
Danielo K,
někdy je potřeba i kromě všeho, co píšete znalost judikatury.
Toto, zda a v jakém případě dát dohadnou aktivní položku může klientovi zachránit dost peněz. Pokud to neudělá správně, tzn. vytvoří dohadnou položku aktivní v případě, že v roce 2011 neměla co dělat je chyba, která klienta stojí peníze i čas (FÚ to doměří do roku 2012 při kontrole).
Klasické účtování je jedna věc a tyto případy věc druhá.
alen1, tak ale dotaz nezněl :-) Dotaz zněl, jestli je plnění od pojišťovny daňovým výnosem nebo ne a co s tím na přelomu roku. Já jsem to pochopila tak, že když se někdo ptá na zdanitelnost plnění, má plnění již od pojišťovny jisté. Ale je jenom dobře, že jste upozornila i na další možný aspekt k této věci. "Víc hlav, víc ví" a od toho tady ta diskuze je :-) A nebojte, judikatury sleduji taky. Přeji Vám pěkný večer.
Ano, dle mě je to také tak, že když v době zpracování účetní závěrky (ne k 31.12.) a zhotovování daňového přiznání vím, že peníze dojdou (a to většinou vím, protože je mám v té době připsané už na bankovním účtu), tak musím zdanit. Hlavně, když i náklady mám v tom roce, kdy účtuji o plnění od pojišťovny. Jsme auditovaná firma a tento případ jsme měli (v r.2009), a proti tomuto nic nenamítala ani následná kontrola z FÚ. Jestli to pozdější judikát vykládá jinak se mi tedy nezdá. Dohadnou položku aktivní nemohu tvořit, když vím, že mi pojišťovna z nějakého důvodu plnění neposkytne.
Odborník přes účto (ale fakt dobrý :-)) by měl také vědět, že se posuzuje k rozvahovému dni. Ne později.
Ostatní skutečnosti (podstatné) nastalé po rozvahovém dni se popisují v příloze závěrky.i
alen1, dlouho jsem váhala, jestli mám ještě reagovat, omlouvám se a nemyslím to nijak špatně, ale nedá mi to :-) Příloha k ÚZ vysvětluje a doplňuje údaje v Rozvaze a Výkazu zisku a ztráty a významné události po datu účetní závěrky, tím není myšleno po rozvahovém dni.
To je OK
Cituji:
Účetní závěrka Ivana Pilařová, Jana Pilátová
Příloha účetní závěrky
Doplňující informace k rozvaze a výkazu
str. 82,83 Dále uvede účetní jednotka každou významnou událost, která se stane mezi rozvahovým dnem a okamžikem sestavení účetní závěrky....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.