Re: odstupné z pravděpodobného výdělku
Zaměstnavatel určí, kolik byste si v předešlém čtvrtletí asi vydělala, kdybyste bývala pracovala. Pokud je pravděpodobné, že byste dostala nějaké pohyblivé složky, tak se počítá i s nimi. A z toho vychází při určování pravděpodobného průměru.
Takže pokud mám černé na bílém, že jsem např. v roce 2005 k základnímu platu měla každý měsíc i určitou částku jako osobní ohodnocení + určitý balík peněz na celý rok, který byl použitý na moje odměny, mělo by se to do výpočtu pravděpodobné mzdy promítnout?
Psala jsem, že zaměstnavatel určí, kolik byste si asi vydělala V PŘEDEŠLÉM ČTVRTLETÍ, kdybyste v něm bývala pracovala. Je možné, že by Vám odměny dával, ale je také možné, že by Vám je nepřiznával. Na to může dát odpověď jen on. Pokud např. jiní zaměstnanci pohyblivé složky dostali (i když nedělají tutéž práci co Vy), dá se předpokládat, že byste je bývala dostala i Vy. Na druhou stranu pokud byla finanční situace ve firmě špatná a ani ostatní prémie nedostali, dá se předpokládat, že byste je nedostávala ani Vy a že by Vám dal jen základ.
Dobře, ale určitě se od roku 2006 mzdy obecně zvyšovaly, k tomu by snad měl zaměstnavatele přihlédnout, když už mi tedy neuzná odměny atd. Částka, kterou mi vypočítal je za mou profesi naprosto nereálná a vzhledem k průměrné mzdě v ČR i naprosto směšná :-(
Re: Víte vůbec, co máte-mzdu nebo plat?
>
>>>>>
>>>>>Zaměstnavatel určí, kolik byste si v předešlém
>>>>>čtvrtletí asi vydělala, kdybyste bývala pracovala.
>>>>>Pokud je
>>>>>pravděpodobné, že byste dostala nějaké pohyblivé
>>>>>složky, tak se počítá i s nimi. A z toho vychází při
>>>>>určování pravděpodobného průměru.
>>>>
>>>>Takže pokud mám černé na bílém, že jsem např. v roce
>>>>2005 k základnímu platu měla každý měsíc i určitou
>>>>částku jako osobní ohodnocení + určitý balík peněz na
>>>>celý
>>>>rok, který byl použitý na moje odměny, mělo by se to
>>>>do výpočtu pravděpodobné mzdy promítnout?
>>>
>>>Psala jsem, že zaměstnavatel určí, kolik byste si asi
>>>vydělala V PŘEDEŠLÉM ČTVRTLETÍ, kdybyste v něm bývala
>>>pracovala. Je možné, že by Vám odměny dával, ale je
>>>také možné, že by Vám je nepřiznával. Na to může dát
>>>odpověď jen on. Pokud např. jiní zaměstnanci
>>>pohyblivé
>>>složky dostali (i když nedělají tutéž práci co Vy),
>>>dá
>>>se předpokládat, že byste je bývala dostala i Vy. Na
>>>druhou stranu pokud byla finanční situace ve firmě
>>>špatná a ani ostatní prémie nedostali, dá se
>>>předpokládat,
>>>že byste je nedostávala ani Vy a že by Vám dal jen
>>>základ.
>> Přesně vystiženo, souhlasím s Karou.
>
>Dobře, ale určitě se od roku 2006 mzdy obecně
>zvyšovaly, k tomu by snad měl zaměstnavatele přihlédnout, když
>už mi tedy neuzná odměny atd. Částka, kterou mi
>vypočítal je za mou profesi naprosto nereálná a vzhledem k
>průměrné mzdě v ČR i naprosto směšná :-(
Ne, jen jsem očekávala, že pravděpodobný výdělek bude činit aspoň tolik, kolik byla moje průměrná mzda. Navíc jsem trochu zmatená, v právní poradně mi řekli, že se do výpočtu pravděpodobného výdělku promítají všechny částky mzdy (tedy i prémie atd.)
To sice ano, jenže z důvodu krize, i kdybyste nyní třeba pracovala, tak byste měla pouze základní mzdu, takže zaměstnavatel stanoví pravděpodobný výdělek tak, jak by asi činila mzda, kdybyste pracovala, nebo pracoval někdo jiný ve stejné funkci. A protože píšete, že nikdo jiný takový už není, má to zaměstnavatel jednodušší, protože bez problémů stanoví, že nyní byste opravdu pobírala pouze základní mzdu. Problém by měl, pokud by na stejné funkci byl ještě někdo další a ten měl základní mzdu, odměny, premie atd. pak by k tomu zřejmě musel přihlédnout.
Pokud máte opravdu mzdu (nejde o slovíčka, ale o jiné principy odměňování), tak rozdíl by mohl být zásadní. Do výpočtu se tahrnují všechny složky, které mají povahu odměny za vykonanou práci, bez ohledu na to, zda jsou ze zákona povinné, nebo je zaměstnavatel poskytuje ze svého rozhodnutí. Pokud nikdo jiný nekoná práci, kterou jste konala, zaměstnavatel může vzít v úvahu zjištěné průměrné výdělky jiných zaměstnanců, jejichž práce je zařazena do téže skupiny, jako ta Vaše (dříve se jednalo o min. mzdový tarif). Ojedinělou je funkce ředitelky, ale to asi nejste.
Moc nerozumím rozdílu mezi platem a mzdou, ale mzda (nebo plat?) se mi skládal ze základní částky, osobního ohodnocení (každý měsíc stejná částka stanovena fixně na celý rok) + výkonové složky (zde jsem měla určitou částku peněz, která mi byla za daný rok rozdělena na odměny)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.